REPORT

 

Report z první částí filmového festivalu v KV

Máme za sebou první třetinu 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Do Varů již přijely hvězdy jako Sharon Stone, Robert Redford a Liv Ullmannová. Z hudebních lahůdek se představily např: Guločar, Tam Tam Orchestra. Dnes je přichystán koncert Gang Ala Basta a mhoho dalších filmových a hudebních lákadel. Na festivalu je akreditováno přes 7000 lidí a bylo prodáno necelých 60tis. lístků. Všichni kdo máte chuť, přijeďte - čekájí nás ještě 2/3 festivalu.

 

Máme za sebou první třetinu 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a je na čase trochu bilancovat:

I. den

Festival byl slavnostně zahájen  v pátek 1.7. v 19:00 ve velkém sále hotelu Thermal. Počasí však návštěvníkům moc nepřálo a neustálé změny (déšť, sluníčko) dávaly všem pořádně do těla. Je zřejmé, že se počasí hlavně podepsalo na těch účastnících festivalu, kteří se ubytovali ve stanovém městečku na sportovním stadionu. To však neohrozilo účast hojného počtu diváků všech filmů, které otevírala kina 40. ročníku ve všech 11 filmových sekcích a 11 filmových poctách.

Již od 17:00 se před hotelem Thermal začaly shromažďovat stovky nedočkavců, kteří chtěli vidět ohlášené světové celebrity - a nebylo jich málo;) Mezi nimiž - Robert Redford herec a zakladatel festivalu nezávislých filmů Sundance, který na slavnostním zahájení festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Dále bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albright společně s Václavem Havlem. Ocenění za celoživotní dílo si při oficiálním zahájení 40. ročníku festivalu odnesl také český režisér Jiří Krejčík, jenž českou kinematografii obohatil téměř o tři desítky filmů.

Já jsem místo čekání na příjezd světových celebrit a samotnému zahájení dal přednost Rakouskému počinu SONIC FICTION což je pásmo experimentálních filmů představující současnou výtečnou rakouskou scénu hudebních, filmových a audiovizuálních tvůrců. Celé pásmo bylo pojato v duchu čisté elektroniky ať už radikálními "laptopisty" hledající uplatnění software a notebooku v živé spontánně reagující hudbě (Peter Rehberg). Elektroakustickými improvizátory, kteří pátrají po novém využití pro své kytary (Martin Siewert) až po klasické beatové postupy (Radian). Všechno spojeno s animátory a videotvůrci tvoří dílo jako celek tzv. vyprávění skrze nové technologie. Škoda jen, že projekce byla předčasně ukončena technikou, která se vymkla kontrole..

II. den

Druhý festivalový den byl již co se počasí týče o dost lepší než první den a taktéž se do Karlových Varů začali sjíždět davy filmových natšenců což bylo i znát s počtem narůstajících stanů ve stanovém městečku.

Stejně jako loni byla kolem poledne zahájena charitativní akce "Duhové kolo aneb Minuta pomoci". Akci zahájil prezident MFF KV Jiří Bartoška spolu s premiérem Jiřím Paroubkem, primátorem města Zdeňkem Roubínkem a hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Pavlem. Jiří Bartoška našlapal 217 korun, premiér Jiří Paroubek šlápl do pedálů pouze symbolicky a kromě vyšlapaných 140 korun přispěl dalšími 2 000 Kč se slovy: "Já nezávodím, přispěji vám dobrovolně."

Jako hudební lahůdku sobotního podvečera bych rád vyzdvihl koncert kapely Guločar na Vřídelní kolonádě, která dokázala svých osobitým stylem podání funky, jazzu a groove rozhýbat nejen mladší návštěvníky festivalu tak i seniory, kteří navšívili Vary z jiných důvodů.

Večer již tradičně ve Varech patřil celebritám. Kolem 20:00 přijela k hotelu Thermal americká herečka Sharon Stone, která téměř čtvrthodinovou emotivní řečí doplnila převzetí ceny za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Po všech stránkách propracovaným vystoupením bohatě vynahradila neuskutečněné rozhovory s novináři i tiskovou konferenci.

Filmem, který jsem v sobotu shlédl a stojí zmínku je Argentinský film LOS MUERTOS (Mrtví), který vypráví o čtyřiapadesátiletém muži jenž byl po letech propuštěn z vězení a vydá se za svou již dospělou dcerou, která žije ve vzdálené, opuštěné oblasti podél řeky Jacaré. Toto radikálně minimalistické, odvážné dílo téměř bez dialogů a příběhu, využívá totálně nový filmový jazyk a má pozoruhodný, intezivní a naprosto osobitý styl. Vše navíc prokresleno divokou přírodní scenérií..

III. den

Třetí den byl už ve znamení sluníčka a Karlovy Vary se zavalili neskutečným množstvím filmových fanoušků a obrovskou pohodou;)

Do Varů přijela v neděli také Liv Ullmann, aby převzala Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Liv je jedna z největších hvězd evropské kinematografie, herečka, spisovatelka a režisérka. Do povědomí mezinárodní veřejnosti vstoupila v šedesátých letech filmem Ingmara Bergmana Persona a hrála v další řadě jeho filmů, které patří do zlatého fondu kinematografie: Hodina vlků, Šepoty a výkřiky, Scény z manželského života…
Její umělecký život se neomezil jen na spolupráci se světoznámým norským režisérem. Točila se spoustou dalších tvůrců mezi nimiž byl Jan Troell, Mario Monicelli nebo režírující kameraman Sven Nykvist. 

Jako hudební lahůdku třetího festivalového dne bych vyzvednul vystoupení kapely Tam Tam Orchestra, která zahájila své vystoupení sekcí nazvanou Tam Tam Batucada. Vystoupení proběhlo v klubu PEKLO (Sierra Bar) od 22:00. Další lahůdkou pro návštěvníky bylo určitě vystoupení pražského seskupení Tag Jag (C-Clara, DJ Tvyks a Dys-Martin) v klubu Rotes Berlin, které jsem bohužel nemohl z důvodů obrovské festivalové únavy navštívit, ale věřím že se jednalo o dokonalý večírek.

Z nedělních filmů mě asi nejvíce zaujal film "I AM A SEX ADDICT"
Jsem sexuální maniak v sekci "Fórum Nezávislých" od amerického režiséra Caveha Zahediho.
Caveh Zahedi si k tomuto totálně autobigrafickému napsal sám scénář, vše si sám režíroval a taktéž si zahrál hlavní roli. Film vypráví příběh muže, který se stal závislým na sexu s prostitutkami a není schopen se ze své závislosti vymanit ani tehdy, když má vážný vztah, nebo se dokonce ožení. Podniká vše možné, aby se své úchylky zbavil, ale s nevalným úspěchem. Až na setkáních "Anonymních sexuálních maniaků" najde alespoň útěchu. I když je problém hlavního hrdiny hodně vážný, samotný film je nesmírně zábavnou absurdní komedií. Když po skončení projekce předstoupil sám Caveh Zahedi před hodně pobavené Karlovarské publikum nechtělo se nikomu věřit, že vše co ve filmu viděli byla pravda. Doufejme, že se v budoucnu tento film objeví v některé z místních filmových distribučních sítí, aby jej zhlédlo daleko více diváků, protože to stojí opravdu za to..


a na závěr aktuální festivalová statistika k 3.7.2005

Akreditovaných účastníků 7167

Z toho:
    - Festival Pass 5622
    - filmových tvůrců 513
    - filmových profesionálů 579
    - novinářů 453

Prodáno 58690 vstupenek

Projekcí 160

Závěrem tohoto prvního festivalového zpravodajství bych chtěl vyzvat všechny, kdo mají trochu času a chuti, aby neváhali a do Varů přijeli. Nezapomeňte, že máme před sebou ještě 2/3 festivalu.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016