REPORT

 

Anketa: osobnosti o CzechTeku

Oslovili jsme několik známých i méně známých osobností domácí scény a požádali je, aby se s námi podělily o jejich názor a postoj k průběhu letošního CzechTeku, co si myslí o zásahu policie a jaké pocity v nich celá kauza vyvolává.

 

David Urban (šéf agentury D Smack U):
Akce CzechTek nezasahuje pouze ortodoxní fanoušky techna ale jde uz napříč spektrem celé společnosti mládeže. Vedle sebe uvidíte holku, která pracuje v reklamní agentuře, pankáče i chlápka co prodává skejty na rohu. Zásah proti nim je zásah proti elementárním lidským svobodám, svobodám vyjadřování, shromažďování i slova, neboť i hudba je prostě jazyk, jazyk mladé generace, přesahující hranice. Je to ukázka arogance moci a její testování kam až se dá zajít a CzechTek byl takový malý testovací králík kam se dá až zajít. I když naštěstí reálie jsou jiné, určitá paralela se dá najít v polovině 70. let, kdy státní moc podobně zaútočila na Plastic People.
Takže vina je na straně moci chtivých a arogantních vládních činitelů jako je Ministr vnitra Bublan, žádající více pravomoci pro své hochy, či oportunista a v každém režimu mající se dobře pan předseda vlády Paroubek. Zatímco v civilizovaném státě by za tento zákrok musel ministr vnitra vyvodit politickou odpovědnost a odstoupit, neboť přestoupil svoje kompetence, u nás se nebude dít bohužel nic. Nedej bože kdyby byl ministr vnitra bohem se oháňející klerofašista Severa. Zabránit se tomu dá velmi jednoduše. Nechat lidi víkendově se vyřádit a oni se pak spokojeně rozejdou.

DJ Kaisersoze
Policejní zákrok psychopatických, dobře vyzbrojených a vycvičených těžkooděnců proti bezbranným lidem, kteří se přijeli bavit je odsouzeníhodný a já pevně doufám, že to zodpovědným lidem, jako je ministr vnitra a premiér neprojde jen tak, to jsem ale naiva, že? :)
Je mi zle z toho, když si představím úsudky lidí ovlivňovaných masmédii, kteří se ve zpravodajství své oblíbené televizní stanice podívají na reportáž z masakru na Czechteku a před nebo za pár týdnu ve stejném pořadu shlédnou šot v němž se pod policejním dozorem skvěle baví parta fašistů v pronajaté restauraci, kde tedy nakonec po několikahodinovém hajlování policie náckům domluví, oni se v klidu a pod dozorem rozejdou. Tak kde jsme? Je to normální??

Pavel Tesař (organizátor festivalu Hradhouse, majitel agentury Mersey):
2.8.:Samotná idea soundsystémů a jejich srazu se mi líbí, každý si sestrojí bizardní aparaturu, pomaluje dodávku, dorazí na místo a hraje. Sjedou se tak lidé z celé Evropy, tancuje se 3 dny v přírodě, vše zdarma, výborné. Této myšlence fandím, protože jsem odjakživa liberál. Nelíbí se mi však způsob, jakým se Czech Tek organizuje. Dle mého názoru se vše od počátku dělá ilegálním způsobem s utajením místa schválně, bez této hry by akce nebyla pro mladé lidi tak atraktivní. A i když si pořadatelé louku pronajali, dopustili se podvodu tím, že ohlásili kapacitu 50-100 lidí (MF Dnes). Tímto automaticky dávají podnět k policejní razii a k hysterii, která se vždy po Czech Teku rozpoutá.
Stát by po zkušenostech z minulých let měl Czech Teku poskytnout prostor, zaplatit vše kolem (sanitky, pitná voda, úklid). Czech Tek by se měl oficializovat, mít jasné plakáty a místo konání.
Takovémuto Czech Teku bych fandil. Současná podoba Czech Teku není dobrá a velice poškozuje taneční scénu u nás. Zároveň se mi samozřejmě nelíbí zákrok policistů a neinformovanost premiéra této země, masakr však byl způsoben tím, jak organizátoři akci utajovali a ohlásili. Chyba je na obou stranách.

5.8. nám Pavel Tesař napsal: Musím po prostudování kauzy změnit názor. 
Na CzechTeku jsem nikdy nebyl, takže nejdříve jsem si myslel, že chyba je na obou stranách a že hlavní příčinou konfliktu byl nájezd anarchistů na nějakou louku (pardon - je mi bližší Ibiza než free teková scéna, která je mnohdy spojena s levicovým hnutím).
Pak jsem ale viděl záběry a fotky a s hrůzou jsem zjistil, že to co se tam dělo připomíná skutečně listopad 89
a éru předtím. Zorganizovat 1000 obrněnců je bezesporu dlouho připravovaná akce, připomíná to válku, ne ochranu louky. Je to naprosto neomluvitelný čin, který dokumentuje, kdo velí tomuto státu.
Není přece možné aby mě někdo zmlátil jen proto, že jsem si v parku pustil kazeťák a u toho se opil z piva! Czech Tek je jen větší varianta kazeťáku v parku. Samozřejmě se na to nabalují různá individua, ale většina mladých lidí určitě problémy nevyvolávala.
Tomuto státu velí bývalí aparátčíci z komunismu, Paroubek je obtloustlý bývalý ředitel Restaurací a Jídelen
(restaurace, Tuzex, benzínové pumpy, číšníci a taxikáři - to byla "elita" (= největší šmelináři) národa v socialismu), pomatený disident Bublan, který o právním řádu neví nic.
Hlavounům se to však vymklo z ruky, teď místo CzechTeku na louce mají CzechTek na demonstracích v Praze a pěknou mezinárodní ostudu. Respekt Klausovi a Havlovi, že se novodobých hippies zastal. ČSSD by měla okamžitě přestat vládnout této zemi.
Nejsmutnější na tom je, že i ti policisté jsou mladí kluci, takže vláda zde vlastně nechala mladé lidi pomlátit se mezi sebou.


Josef Sedloň (DJ, moderátor Rádia 1):
To, že někdo někomu šlape na pozemek, nedává nikomu právo někoho trestat a natož takovým neadekvátním způsobem. Účastníci CzechTeku, si myslim, jsou lidé kteří dovedou komunikovat a jsou ochotni se rozumně dohodnout. Jsem rád, že lidi dávaj najevo svůj nesouhlas s takovýmto bezprávím. Je dobře, že se to děje už hned teď a věřím, že dostatečně silně. Politici už by se měli probudit a začít tady být pro všechny a komunikovat. Role státu v demokracii není všemocná.

Tomáš Zilvar (šéf vydavatelství iMédia):
Na Czechteku jsem byl párkrát ale jinak tam nejezdím. Nebaví mne ta muzika a sníst tripa na poli mezi lidma nebo se opít teplým krabicovým vínem mne prostě nebaví. To ale vůbec neznamená, že bych podobnou akci nerespektoval. Už se o tom napsalo desetitisíce slov. Czech tek je prostě moderní punk, na který moderní evropská společnost není připravena a netoleruje ho. Mně se původní idea těchto ravů líbí a hesla jako svoboda, vlastní názor a nebýt konvenčním, mi říkají hodně. V Anglii takový druh zábavy zakázali už na začátku devadesátých let a omezili licencí. Další země je následovaly a pokud politici u nás projeví zájem se o problém zajímat, jistě přijdou na to, jak se s podobnými věcmi vypořádat jednou provždy. Až budou mít v rukou zákon, který jim dovolí sebrat soundsystém, zavřít účastníky, pak asi ani žádný pokus o Czech tek neproběhne a všichni pojedou na ukrajinu na Kazantip. Teď ale takový zákon u nás není a myslím, že ani problém Czech teku nemá moc společnýho s nepochopením elektronické muziky.
Proto se ptám. V téhle zemi je zákon o hanobení rasy a národa a přesto policie asistuje srazům hajlujících fašistů se slovy, že nemůže nic dělat? Jak je toto možné? Jak je možné, že policie týhle země pak zastavuje dopravu na dálnici? Jak je možný, že policie týhle země rozbíjí obušky lahve na louce a háže lidem do aut dýmovnice? Jak je možný, že Policie ČR mlátí lidi na místě, který si legálně ti lidi pronajali a neporušovali tam žádný zákon? Jak je možný, že mezi zraněnými je převážná většina vykoubených čelistí od toho, jak je mlátí policajti obušky? Copak je rok 88? Myslím, že odpověď je jasná. Pánové z ČSSD, policie a dalších složek si to totiž stále myslí, oni si opravdu myslí, že je rok 88 - akorát že prvomájový průvody vystřídaly průvody do hypermarketů. Do toho zase ČSSD rostou preference, komunisti mají taky dost bodů ale můžeme si za to sami. Stačí zajít k volbám a věřím, že jsou u nás lidi, kteří by to nikdy nedopustili, pokud by dostali politickou šanci. Že tyhle svinstva ale dělají pánové Gross a Paroubek a spol mne nepřekvapuje. Buďme rádi, že tam nesedí pánové jako Grebeníček. Asi půjdu zase k volbám příští rok. Ach jo...

Saša Michailidis (programový ředitel Rádia 1)
Celý problém vyplývá ze snahy premiéra Paroubka zalíbit se voličům a ukázat se jako vůdce a rozhodný muž. Že se k tomu nechal zneužít slaboučký ministr vnitra Bublan je vzhledem k jeho disidentské minulosti o to smutnější. Pan Bublan si navíc chtěl po sérii závažných pochybení policie v poslední době spravit reputaci a parta mladých lidí poslouchajících divnou hudbu se k tomu hodila.

Potud je to jen důkaz vlastní slabosti a nedostatku sebevědomí obou politiků, zatím nejde o zdraví nevinných lidí. Ti začali být ohroženi až takticky a organizačně zcela nezvládnutou akcí, která vyvrcholila naprosto nepochopitelným násilím na poklidném davu.

Přitom vše mohlo proběhnout jako před dvěma lety při Czechteku u Kopidlna: desetitisíce lidí se v klidu bavily na řádně pronajaté louce a policie - taky poklidně a rozumně - jen usměrňovala návštěvníky, kam můžou a kam už ne. Ne vše bylo podle litery zákona, ale nakonec se všichni domluvili, obchodníci v Kopidlně vydělali a louky tam stále vesele kvetou.
 
Letošní ročník mohl být podobný: řádná nájemní smlouva na akci, navíc dobře vybraná lokalita s okamžitým přístupem z dálnice (a tudíž s minimálními škodami na komunikacích a zdraví obyvatel, které by vznikly, pokud by se muselo přejíždět vesnicemi), problém s tím, že si organizátoři zapomněli zajistili právo na přístupové cesty po cizích pozemcích se jistě dal řešit za účasti majitelů zmíněných přístupových cest se zamezením poškození jejich majetku. Pár dnů pohody pro skupinu alternativců za dohledu policie, která pouze vymezí prostor a oddělí ho od nepronajatých pozemků, pak úklid a odjezd. Vše v pohodě a navíc s bonusy pro oba výše zmíněné politiky, že jsou schopni dialogu a ctí právo na odlišnost v mezích zákona.

Realita: Zoufale naplánovaná akce, počínaje zablokováním výjezdu k pozemku z dálnice a tím zbytečného vytvoření kolony, ve které uvízli i víkendoví motoristé, kteří na akci nejeli, po nesmyslnou argumentaci o oprávněnosti brutálního zásahu na základě snahy o zabránění škod na nepronajatých pozemcích a závěrečná řež, na kterou doplatili všichni - návštěvníci, policisté i Paroubek s Bublanem.
 
Proč vlastně tohle všechno? Jen kvůli ambicím jednoho kariérního premiéra a jeho poslušného ministra. A to za ty rozbité hlavy a milióny vynaložené na nesmyslné harašení zbraní opravdu nestojí.

Robin Mikušiak (promotér jihočeské agentury Free Production)
V každém případě není možné zabrat cizí pozemek, či ho jen přejíždět a tím i ničit. Máme nedotknutelnost osobního vlastnictví... Nicméně v tomto případě šlo vše řešit klidně, bez emocí a hlavně s mnohem menším počtem policistů. A jelikož byl znám ten, kdo si louku pronajímá, mohli se škody za pošlapané louky přes které by auta jezdila, lehce tomuto člověku dát k náhradě. A několik policistů, kteří by si zapisovali čísla aut těch, kteří na louku jedou. I ti se mohli na zaplacení těch pár desítek tisíc korun následně podílet. Já jsem si udělal takový svůj výpočet a vyšlo mi, že jen na mzdách pro policisty by to mohlo být víc než 18.000.000Kč. Srovnejme škodu na pozemku za 150.000Kč a tuhle částku !!
Další a mnohem podstatnější fakt je však ten, co se dělo na místě samotném. Oslovení ty zmrde, feťáku a sráči by ve slovníku policisty být nemělo. Úmyslné ničení aut a aparatur? Policie má chránit a ne demolovat...
Nejšílenější je však skutečnost, že pan Bublan, vrcholný politický představitel normálně lže v televizi. Lži o smlouvě, o státním zástupci o postupu policie, o tom, kdo zablokoval dálnici.... Hnus. Tihle lidé nám mají vládnout a mají být naší politickou reprezentací? NE!
A nakonec. Zemřel mladý člověk. A dlé mého jen proto, že policie zasáhla tímto způsobem. Oni mají na rukou krev....
Demokratická společnost zná pojem "občanské nepokoje" a dle mého právě přišel jejich čas !!

Jackill za západočeský taneční server Futurebeat.cz
Těžko soudit to, o čem nevíme všechna fakta a veškeré detaily. Každopádně z toho, co jsme slyšeli a četli, nám přijde přinejmenším dost divné, že skoro 16 let po revoluci může policie někomu zamezit v přístupu defacto na jeho pozemek. Samotný zásah policie asi není třeba komentovat a je jehn výsledkem zbytečného vyhrocování úmyslně vyvolaného konfliktu, který bereme jako hodně podivný pokus o zvětšení předvolebních preferencí.

Aleš Bleha (organizátor festivalu Summer Of Love)
Nejsem ten, kdo jezdí na CzechTek, ale to na mém přístupu k věci nic nemění. Sám se ptám jak se tohle vůbec mohlo stát v zemi, která se opásává demokracií. Jak je možné, že 16 let od pádu komunismu jsou opět ve hře komunistické myšlenky o “pořádku za každou cenu”. Jak je možné, že se něco takového vůbec mohlo stát? Jak je možné, že nám ministři i premiér otevřeně lžou? A těch otázek je neuvěřitelná řada. Jsme zvědav, zda na ně někdo dokáže vůbec odpovědět. Každopádně je to pro mne mezinárodní ostuda, kterou ještě zhoršuje chování politiků, protože už třeba Grossgate nám vůbec nepřidala na lesku. Trochu mě zaráží to, že na opravdu nebezpečné srazy skinheadů, fašistů, komunistů a podobných extremistů se Policie ČR dívá zcela jinak a naprosto bezděčně jen přihlíží. Byl to hodně smutný víkend, který navždy zůstane černočerně temným víkendem. Doufám, že ti, kdo za to můžou budou po právu a zásluze odmeněni.
Čí je to vina?
To je těžké posoudit, na to kdo za to opravdu může bych si počkal, až se všechno vyřeší a vyšetří. Ale zatím jsem neviděl jediný důkaz, který by svědčil o tom, že vina je na straně CzechTeku. Naopak, všechno svědčí o dlouho připravované akci, kde vše bylo pouhou záminkou. U mnoha informací, které se nyní začínají objevovat, jsem vysloveně v šoku jak až moc vykonstruované a předem připravené to bylo. A jak moc se u toho lže. Je sice fakt, že kluci ze systémů asi kousíček viny nesou taky, protože i oni to letos tak úplně nedomysleli. Jenže to je ve srovnání s vinou, která leží na odpovědných policistech a politicích naprosto, ale naprosto nesrovnatelné.
Dalo se tomu zabránit?
Samozřejmě se tomu dalo zabránit. Například tím, že by stát a policie pro konání CzechTeku vymezila prostor, například některý z bývalých ruských prostor, kterých je u nás habaděj a leží ladem – třeba Ralsko. Už konečně by se nad tímhle typem řešení měly obě dvě strany zamyslet a udělat to. Toť věc první, druhá věc, která už vychází přímo z reality je taky fakt. Totiž že se ukázalo, jakou to vlastně máme policii a politiky, že jim je zcela jedno cokoliv a že jsou schopni všeho. Takže takto vzato nemyslím, že se tomu zabránit dalo. Samozřejmě, neberu možnost, že by se Czechtek prostě lekl a vůbec se nekonal.
Co dál?
Jednou z velkých překážek CzechTeku je to, že párty není oficiální v tom smyslu, jak ji vyžadují naše zákony. Takže dlouhodobé řešení je v tom, že se třeba domluví zástupci systémů s odpovědnými lidmi o pronájmu třeba toho Ralska. Nemyslím, že by to nešlo.
Ale teď jde o jinou věc – nevzdat to a pokračovat v protestech. Čím víc lidí přijde demonstrovat a čím lépe budou demonstrace připraveny, tím více odpovědných se chytí za hlavu a začnou tenhle průser opravdu řešit. Stejně tak je důležité spojit se, od Amnesty International po domácí nadace, pravdivě a aktivně informovat zahraničí, protože to mimo jiné nesmí zůstat jen mezi našinci. Věřím, že je tu dost lidí, kteří si se vzniklou situací dokáží poradit a udělají maximum jak pro její vyšetření, tak i pro objektivní a adekvátní vysvětlení. Uvidíme, jak na tom je česká demokracie, protože právě nyní prochází mnohem težší zkouškou než byla třeba Grossgate.
Něco takového se už nesmí opakovat.

DJ Tráva (http://www.djtrava.com)
Můj názor je ten, že předejít se tomu dalo těžko. Policie tam nastoupila už jasně s tím, že to rozežene. Je to špinavá hra politiků, což se jasně ukáže u voleb... Takže by to měl být impuls a příště jít volit !!!!
A další ročník by se mohl odehrávat v Praze v centru, protože tady v tom městě nuda.

Sanny
(hudební server sewer.techno.cz)
Osobně jsem byl na Czechteku naposledy před třemi lety. Poslední ročníky mě svojí zmedializovaností odradily. Freetekno a styl života s ním spojený mě moc neoslovil, ale lidé, kteří tyto akce navštěvují mě nevadí a respektuji je. Letošní ročník jsem tedy sledoval zpovzdálí přes internet a mé kamarády. Od počátku mi přišla kampaň Policie ČR, potažmo Ministerstva Vnitra proti Czechteku docela agresivní a přehnaná. I když po loňském selhání, kdy policii každý vytýkal pozdní zásah a neschopnost, jsem se nedivil jejich snaze rázně zakročit. Výsledné provedení nebylo zrovna ideální. Místo monitoringu, jak je tomu u Policie zvykem nadýcháncích neonacistických skupin, se rozhodli k zákroku proti "nebezpečně posedlým lidem s anarchistickými sklony". Toto označení pro lidi, se kterými se osobně zřejmě nikdy nesetkal, uvedl sám premiér Jiří Paroubek v jednom rozhovoru pro internetový server Lidovky Centrum.cz. Navíc se kolem Czechteku v médiích rozpoutala štvavá kampaň, ve které se Policie a MV snažili vnutit lidem názor, že tato akce je to nejhorší na světě a oni jsou ti hodní, co chtějí lidem pomáhat. Zastánci tvrdého zákroku Policie na Czechteku leckdy teknařům vyčítali jejich přílišnou zaujatost proti Policii ČR. Mě ale více vadí zaujatost pana premiéra a některých médií. I když v případě pana premiéra v tom zřejmě hraje roli snaha  o větší popularitu v očích
neinformované veřejnosti.
Většina české společnosti včetně mých rodičů absolutně neví, co se přesně na té akci děje, jak to tam probíhá, jací lidé se tam scházejí a proč tam vlastně jsou. Stačí pár záběrů těch "nejvíc" jedinců a názor je na světě. Jsou tam hlavně drogy, takže tam určitě jenom "fetujou". Přitom drogy nikdy nezkusili, tak jak můžou vědět, že jsou špatné? Spíše jenom papouškují názor, který jim kdosi vtloukl do hlavy a ten nehodlají měnit za žádných okolností. Tímto ale nechci říct, že si musejí nutně nějakou tu drogu dát, aby mohli mít svůj názor. Spíše chci říct, ať podle předsudků nesoudí něco, o čem nic nevědí a nikdy nezažili na vlastní kůži. Jsem přeci ve svobodné zemi, kde si každý může se svým životem naložit podle svých představ a ostatním, pokud je to nějak neovlivňuje, do toho nic není. I když souhlasím s tím, že je nefér, když někam přijede x-tisíc lidí a utáboří se tam na nějakou dobu. Ovšem řešit to tvrdou policejní silou, navíc když záminka k celému aktu je stejně stupidní jako samotný zásah, to už je podle mne opravdu moc. Ale to už teď bohužel nezměním. Budu si jen přát, aby lidé otevřeli oči a dívali se na svět bez předsudků a hlavně přemýšleli. Pozitivně. Jako spousta
lidí, co má ráda elektronickou taneční hudbu.

DJ Michael Burian (www.michaelburian.com)
Byl jsem o víkendu na Slovensku a celé jsem to sledoval pouze z médií. Jsem v šoku čeho je česká policie schopna a jsem rád, že lidi začali demonstrovat. Tohle si nesmíme nechat líbit!

Štěpán Dlouhý (šéfredaktor časopisu Xmag)
Bezdůvodný zásah policie proti návštěvníkům legální party CzechTek je naprosto neodůvodnitelným projevem zneužití policejní síly proti těm, které by měla policie spíše chránit. Na druhé straně mám velikou radost z neuvěřitelné vlny solidarity po zásahu a to napříč celou společností. Ujistilo mě to v názoru, že ačkoliv to občas nevypadá, Češi jsou pořád velice svodomyslný národ s velkým citem pro lidská práva a nebojí se to dát najevo.

Pavel Eichler (Next Level)
Už nikdy nechci zažít, aby moje máma měla strach, že odjedu s kamarádama na hudební festival a vrátil sem se jí zmlácený a kůži a oči měl od slzného plynu. Bez varování na nás vlítli, vůbec nás nechtěli vytlačit. Sociálně demokratická vláda České republiky dala policii rozkaz brutálně zaútočit na své občany, možná své děti. To už se nesmí nikdy opakovat. Nejsme fotbaloví chuligáni ani skinheadi. Já svůj názor vyjadřuju na každé demonstraci.

DJ Hech (majitel vinylshopu U Merkura)
Nic není černobílý a tato každoroční akce má určitě i své zápory. Nesouhlasím však s naprosto nepřiměřeným zásahem Policie ČR proti lidem na Czechteku podpořeného lživým vysvětlením ministra vnitra pana Bublana do televize. Když lhal v pátek, je na zvážení jestli to příště zkusí znova třeba v odlišné kauze. Zvláště smutné je to ve chvíli, když si člověk vzpomene na policejní "zásahy" vůči fašistickým koncertům, kde se přes hajlování slyšitelné sto metrů od dané lokace dle Policie ČR vždycky vlastně nic neděje.
Nevím jak to bylo s tou cestou, ale dle vyjádření majitele pozemků je měl pořadatel řádně pronajaté s notářským potvrzením platnosti smlouvy, takže se spíš hledala záminka na zásah. Od dvou přímých svědků jsem slyšel, jak najel policejní Transit do dvou lidí v nemalé rychlosti a to je docela dost, nebo?

DJ Nitrous (redaktor hudebního serveru Shadowbox a moderátor Rádia 1)
Z toho, co se odehrálo minulý víkend, jsem naprosto šokován. Ministr Bublan je dlouhodobě neschopný zastávat svůj post a nyní to přesně potvrdil za vydatné podpory tlusťocha z restaurací a jídelen, který si přál co nejtvrdší zákrok, posléze však zjistil, že vlastně nemá žádné informace o tamním dění. Do kolen mě však dostala hláška, že by některé účastníky párty zavřel do autobusu a poslal rovnou na Rozvadov, to je panečku odvážný a rozhodný chlapák! Další věcí je, že když banda debilních nácků vykřikuje zákonem zakázaná hesla, nebo když ruďasové šíří 1. máje svoje žvásty, policie tiše přihlíží, někdy je dokonce chrání (!!!), když se však chtějí pokojně pobavit obyčejní lidé, mobilizuje těžkooděnce ze všech koutů země a nechá je mlátit na legálně pronajatém pozemku s odůvodněním, že je třeba chránit pozemky kolem. Katastrální plán však nemá, takže jaksi neví, kde vlastně jaký pozemek končí či začíná. Výsledkem je louka zničená mnohem víc, než kdyby akce normálně proběhla, zavřená dálnice, zbytečný bordel v okolí způsobený rozehnanými lidmi, ale hlavně porušení základních lidských práv. Tohle by nemělo nechat klidným nikoho. Paroubku, vymázni nám vodsaď zpátky do jídelen i s bublaninou!!!!   

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016