REPORT

 

Tiskové prohlášení - incident na Strahově, posudek stavu luk

Tiskové prohlášení organizátorů protestů proti brutálnímu zásahu policie při CzechTeku 2005 ke včerejšímu incidentu na strahovských kolejích, k důvodnému podezření z překročení pravomoci veřejného činitele panem Husákem a k lživým výrokům pana Paroubka ze dne 4.8.2005

 

V Praze dne 4. 8. 2005

Tiskové prohlášení organizátorů protestů proti brutálnímu zásahu policie při CzechTeku 2005 ke včerejšímu incidentu na strahovských kolejích, k důvodnému podezření z překročení pravomoci veřejného činitele panem Husákem a k lživým výrokům pana Paroubka ze dne 4.8.2005


Organizátoři protestů se distancují od napadení policistů dne 3.8.2005 na strahovských kolejích

Včera, ve středu 3.8.2005 ve večerních hodinách došlo v prostoru strahovských kolejí k tragickému incidentu. Jak informovala MF DNES, policie se zde snažila zatknout Itala, podezřelého z trestného činu, ten se však bránil a na policisty dokonce poštval svého psa. Během zásahu se situace silně vyhrotila a došlo k otevřené potyčce.

Organizátoři protestů se od tohoto individuálního incidentu co nejostřeji distancují. Naším cílem je vyšetření násilností, v žádném případě jejich páchání! Policie není v žádném případě naším nepřítelem a jak dokazují naše naprosto poklidné demonstrace, na kterých se neodehrál jediný exces, stejně uvažují i tisíce demonstrantů!

Není ale objektivně možné, abychom zabránili tomu, aby někdo ze zhruba 5000 účastníku CzechTeku spáchal někdy trestný čin. Za své jednání ručí každý člověk sám a musí být připraven nést za něj následky.

Z posudku "Státní rostlinolékařské správy" na stav porostů na pozemcích pronajatých za účelem pořádání soukromé akce ( veřejně označované jako Technopárty ) a pozemků přilehlých a souvisejících s pořádáním akce:
 
Utužení pozemku: protože pozemky jsou posekány a seno sebráno a vzhledem k regenerační schopnosti uvedených druhů rostlin, poškození většiny pozemků udusáním je nepodstatné. Dojem značného sešlapání posekaného pozemku umocňuje fakt, že seno nebylo místy dobře sebráno a leží zde posekaná, utužená suchá tráva, která může působit dojmem zdevastovaného pozemku.
Největší škody lze konstatovat na porostu na pozemku č. 919/1 na výměře dle našeho odhadu max. 1 hektar, kde se zřejmě soustředilo největší množství lidí (možná to bylo taneční místo) a kde je porost až na kořeny zdevastován. Není tu vidět téměř žádná zelená hmota. Ale ani zde, vzhledem ke zmiňované skladbě porostu, regenerační schopnosti uváděných druhů rostlin a při předpokládaných příznivých klimatických podmínkách (déšť) se zřejmě nedá hovořit o trvalém poškození.

pozn. vlastnikem parcely č 191/1 je PF ČR

Plk. Mgr. Vladislav Husák vytvořením policejního vyšetřovacího teamu pravděpodobně překračuje své pravomoci


Jak informovala Česká televize, nám. policejního prezidenta Vladislav Husák se chystá vytvořit speciální policejní team pro vyšetřování brutálního zásahu policie na letošním CzechTeku.

Podle prvních právních analýz máme důvod se domnívat, že tímto krokem pan Husák přinejmenším hrubým způsobem porušuje zákon o policii, pravděpodobně pak i překračuje své pravomoci jakožto policejního náměstka.

Vyšetřováním zločinů příslušníků policie je ze zákona o policii jako jediný příslušný orgán pověřena Inspekce ministerstva vnitra, podléhající přímo ministru vnitra. Žádný policejní team nemá na něco podobného sebemenší zákonnou oporu.

Domníváme se, že tímto krokem se pan Husák, který je sám inspekci podřízen, snaží neoprávněně zasáhnout do nezávislého vyšetřování a vytvořit prostor pro manipulaci s důkazy!

Žádáme pana Husáka, aby veřejně uvedl, na základě jakého paragrafu zákona o policii hodlá komisi vytvořit. Pokud se skutečně prokáže, že se o vytvoření takového teamu pokusil neoprávněně, nevidíme jiné řešení než jeho okamžité odstoupení.

Pavel Eichler
POLICEJNISTAT.CZ - TISKOVY SERVIS
---------------------------------
+420 606 715 282
tisk@policejnistat.cz
www.policejnistat.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016