REPORT

 

O Czechteku s poslancem Švarcbekem

Ačkoliv jsme se vždycky snažili zůstat v nejvyšší míře apolitičtí, tentokrát své zásady trošku porušíme. Během naší výpravy na louku u Újezda pod Přimdou, kde policie brutálně rozehnala dvanáctý ročník teknivalu Czechtek se nám podařilo zastihnou poslance zvoleného za místní region Josefa Švarcbeka. Jaký má tedy názor člověk, který byl po celou dobu zásahu ve spojení s veliteli akce? Co si o nás myslí ten, který na louce byl a všechno pozoroval z bezpečí policejního městečka?

 

Člena Poslanecké sněmovny jsme potkali vesměs úplnou náhodou. Vyjeli jsme společně se zástupci organizátorů demonstrací a štábem filmových dokumentaristů v pátek večer zkontrolovat právě začínající dobrovolný úklid. Na louce se také pohybovali dva postarší pánové – evidentně místní domorodci. Nám to zcela pochopitelně nedalo a hned jsme se se  zapnutou kamerou vydali za nimi. Po neúspěšném pokusu změnit v rychlosti směr a prchnout se nám je podařilo umluvit k rozhovoru. Jaké bylo naše překvapení, když se z mladšího z dvojice vyklubal poslanec parlamentu za region Josef Švarcbek. Ve stínu přirovnávání zásahu k praktikám komunistické SNB  - shodou okolností zvolený za KSČM. Minulost pana Švarcbeka mnohé napovídá – dlouhé roky před revolucí činným vojákem na hranicích se západním Německem, jinak hasič a student vysoké politické školy ÚV KSČ ukončené v roce devadesát. Otázky které padly vycházejí od všech zástupců výpravy a není v nich jmenný pořádek. K dispozici dáváme výsek čtyřhodinové diskuse. Hezké čtení.


…vemte si, že každá jednotka je jinak vycvičená. Dorazily sem posily z Prahy, Brna a dokonce i Ostravy. Byla tady jednotka z Jihlavy a když to řeknu jednoduše, nebyli na sebe zvyklí. Jedna je slušnější, jedna tvrdší a jiná zase úplně nejtvrdší. A takhle taky vypadal ten pohotovostní pluk SNB v listopadu osmdesát devět. Mě to mrzí, ale v téhle zemi demokracie prostě není. Respektive je, ale jen pro někoho. Co si budeme povídat, kdyby neproběhly reformy v Sovětském svazu, žádná revoluce nebyla. Pak se dostali k moci disidenti jako byl Havel a nastartovali tu šílenej bordel. A dneska s vámi hrajou politickou hru, toho si dobře všimněte. Hlavně toho, kdo ji s vámi hraje.

Proto jsme se, ale už několikrát distancovali od politiky a jasně deklarovali svou nezávislost. Musíte pochopit, že to co se stalo je výsledek politiky, která naše práva omezuje už poměrně dlouho – a to je prostě filosofická otázka. Komunita se to letos pokusila zcela zlegalizovat a vidíte jak dopadla. Lidi byli brutálně zmláceni.

Když se začalo před dvěma týdny mluvit o tom, že se zase bude pořádat techno, řekl jsem našim hasičům – pachatel se vrací na místo činu, vůbec bych se nedivil, kdyby to zase bylo v našem okrese. A ono mi to vyšlo. Policie to ale nemohla tušit. Já osobně jsem přesvědčený vážení, a to se asi nikdy nepodaří, že by se ty tisíce lidí měly chovat slušně a neobtěžovat lidi okolo....

Dvanáctiletá zkušenost s tímhle festivalem, ale jasně říká, že lidé si po sobě sami uklízí a vůči obyvatelům jsou maximálně vstřícní. To, co tvrdí pan Paroubek nebo občas slyšíte v komerční televizi jsou prostě lži a naprosté nesmysly…

Dobře. Takže ten váš styl je takovej, že kdyby třeba skutečně někdo řekl tady máte Doupov a dělejte si tady technopárty, tak vám to stačí? Nebo máte zájem si to dělat, kde vás napadne?

Podívejte se, na čundr také nepojedete osmkrát na stejné místo. Určitá povaha kočovnosti v téhle komunitě lidí existuje o tom není pochyb…

Když si ty pozemky sami seženete a těch padesát tisíc lidí se tam vejde, tak proč by to tam nakonec nebylo, co by ne? Jsou tu desítky soukromých podnikatelů v celé republice, kteří by do toho šli. Mě osobně tohle prostě nevadí, protože jsem hluchej…

Abychom se neplácali v diskuzi o ryze obecných tématech, můžete mi pane poslanče zformulovat váš názor na způsob jak byl zákrok veden? Je podle vás nasazení mlátiček na neozbrojené obyvatelstvo normální?

Já musím říct a svoje stanovisko jsem dal i do novin, že jsem s tím zásahem souhlasil a souhlasím doposud.

Můžete mi vysvětlit proč?

Poslouchejte! Protože tady si podalo trestní oznámení pět subjektů včetně města Přimda, že se účastníci pohybují na cizích pozemcích. Já jsem tu v tu sobotu stál a ty výzvy jsem slyšel. Od polovičky louky jezdila auta s tlampačema. Otázka je, jestli to slyšeli lidi dál u lesa. A druhá otázka je přiměřenost zásahu. Taky jsem byl mladej člověk a když se v hospodě pralo sto lidí, taky to policie nerozlišovala. Jak to polapali tady nevím.

Jde o to, že stanování na louce nebo průchod loukou není v zákoně nijak omezen. A co já jsem viděl, tak systémy byly na pronajaté louce pana Pleskyho.

Já jsem to u policajtů viděl moc dobře. Mluvíte asi o věcném břemenu, ale u těchhle akcí tomu tak není. Opravdu ne. Je tady jedna cesta, kterou mohli používat. Jinak je zákon, že do lesa nikdo nemůže s autem. A to se dělo. Takže si myslím, že policie to měla zmapované už od začátku velice dobře. Ale znovu říkám oddělme přiměřenost zákroku. To se později bude vyhodnocovat. Dám vám příklad. S invazí Spojených států do Iráku souhlasili skoro všichni. Když chytli zajatce, tak někteří vojáci vězně týrali. A byli odsouzeni.

Kdybychom to shrnuli: v téhle zemi je naprosto jasná snaha technaře rozprášit. Mají nás prostě za rozvraceče systému. Prostě nesystémové lidi, kteří se odmítají poddat. Byli to komunisti, dneska je to volných trh. Politici jsou jenom nástroje, rétorici a zprostředkovatelé mezi korporacemi a obyčejnými lidmi. Je to divadlo. Vy se prostě skrýváte za sociální myšlení, které jak vidíme máte – je ale třeba si uvědomit, že dnes jsme biti my, zítra to budou třeba dělníci bez práce. To vám jako komunistovi musí přece říkat hodně, ne?

Byl jsem na všech povodních a do Srbska jsem vozil humanitární pomoc. Jinak jsem hasič a já jako velitel nasazuju kejháky kluků každý den. A když vám to řeknu jednoduše, sice jsem nebyl před osmdesátým devátým poslanec, ale měl jsem se za komunistů mnohem líp. Přiměřeně – lidi měli stejný hovno a díky tomu k sobě měli blíž. Chci prostě aby jste mě pochopili. Pokud je tu instituce osobního vlastnictví, tohle se prostě nemůže dít. Já prostě vycházím ze situace v Boněnově. A ještě jednu věc vám povím. Celá situace se silně zpolitizovala a přitom tady nikdo z těch lidí nebyl! I přesto se k tomu v médiích všichni vyjadřují.

To je celkem paradox. My jsme rádi, že média dezinformují jako vždycky – kam vítr, tam plášť. Nahrává nám to vlastně poprvé možnost vyjádřit naší myšlenku. Dosud nás totiž většinová společnost považovala za feťáky. Sám jste o nás tenhle termín před chvílí použil. Mně osobně je jedno, že na mě fízl křičí "feťáku". Nekouřím, nepiji a nikdy jsem ani tyhle věci neprovozoval…

Do novin jsem řekl zfetovaní lidé. Protože poznám a rozeznám, kdo je zfetovanej a kdo ne. A já jsem prostě viděl, jak ty zfetovaný lidi napadali příslušníky policie. Já to viděl!

Zadržte! Opravdu poznáte zfetovaného člověka? Měl jste někdy nějakou drogu, aby jste to věděl a byl schopen určit?

Nooo…. Já jsem to možná řekl blbě…vono je nakonec jedno, jestli je vožralej nebo zfetovanej….

To teda není, to je naprosto zásadní rozdíl! My máme zkušenost, že ta skupina, která byla neagresivnější byli lidi, kteří nasávali primárně alkohol. A můžu vám říct, že většina drog, která se tu bere, patři do kategorie měkké a chuť k násilí rozhodně nepodporuje. Člověk je prostě zhulenej a rozteklej…v takovém stavu nikdo kamenem nehází.

To je jedno. Je tu ještě jiná věc. Řeknete mi vy….co by jste dělali, kdyby úplně vožralí návštěvníci lezli do dálnice, která je teď vedle…. Už jen proto policie musela něco dělat!

To je dobrý teda. Povězte nám proč tedy - pokud policie měla tenhle zájem – totiž ochránit technaře – proč je odtud vyhnali. A zrovna na dálnici. Nahnali nás do trychtýře a potom na dálnici, kde jezdily kamiony. Paradoxně na nás navíc házeli slzný plyn. Kam už jsme měli utéct? Tohle je obecné ohrožení a největší amatérismus!

Už v pátek jsem se o to zajímal. A jde o celý zásah. Třeba zbraň může policista použít, pokud se domnívá, že mu jde o jeho život. A z noci jsem viděl policajta s pistolí jen na jednom záběru. A víc jich není. Heleďte se, já když se vžiju do role toho policajta, tak řeknu – měl jsem strach, že ten dotyčnej mi ublíží. Navíc tam bylo děsný horko a on to prostě musel vydržet. Něco prostě chcete udělat dobře a pak vás za to všichni pranýřujou.

My si myslíme, že to šlo celé řešit úplně jinak. Vysvětlovali jsme vám, proč jsme pro tenhle stát terč a proč tu neexistuje ochota vyjít nám jakkoliv vstříc. Tak jsme to letos zkusili udělat takhle a…

Politika nahnala policii tam, kde dneska je, vážení. Všechno špatný, je ale k něčemu dobrý. Znova vám říkám a vy si na mě ještě vzpomenete, že policie je a byla vždycky nejhorší! Já co jsem četl papírů podle čeho všeho mohl policejní ředitel postupovat….on je svým způsobem frajer! Mně prostě vadí, že noviny píšou něco o starejch strukturách a gestapu. Jo, to tady ta mládež normálně řvala na naše policisty. Jaký gestapo? To jsou malý kluci, kterým bylo v listopadu dvacet let! A stejně tak ve vedení. Až se rozeberou příslušné materiály a něco se fakt dělo zle, tak to odnesou konkrétní osoby. I když si myslím, že právníci je z toho celkem klidně vyšlehají. To vám garantuju. A teď mi řekněte jak tohle mají politici zákonně vyšetřit.
Podívejte se, já mám k mladým hodně blízko a pod rukama mě jich prošlo obrovské množství.
Ale abych skončil. Vy jste udělali demonstrace a protesty. Ale ty lidi co jsou mezi vámi – a to je dobrých dvacet procent je skupina, které nejde o to aby se něco zlepšilo, ale jde jim o svoje já. A to je případ Havla a celé té bandičky kolem. A to by jste měli vy včas rozeznat.

K tomu Havlovi. My ho osobně také nemáme příliš rádi, ale když přišel na demonstraci a promluvil, tak vlastně jako jediný přesně vystihl filosofickou otázku celé téhle subkultury. Je to něco vnitřního, co je postavené nad vše ostatní.

Já to zopakuju. To, že si pětatřicetiletej chlap, velitel policie, dovolí takovouhle excesi udělat a vzít si to na vlastní triko – já to svým způsobem chápu jako hrdinství, protože ti papaláši, když tu měli bejt…zdrhli na chaty a dovolený. On prostě řekl: "Už deset měsíců mě vyšetřuje nějaká paní z inspekce a tady na tom mě podřízne. Sám, ale neodejdu! Budu mít pocit, že jsem držel zákonů, který vytvořili politici." A v tomhle já jsem ho maximálně podpořil. A jestli někdo někomu vyrazil zuby a nemuselo to bejt, se prostě musí vyšetřit.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016