CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 01/06

Hudební breaky všech rychlostí. Reprezent: Rido – "Snažím se to ladit a ladit." Zlomky ze scény: Futurebreakz 3 ke stažení, remixujte Aquasky, fatální breakový terorismus na Hellaxu, legendy Goldie a Fabio rozlezlé po kompilacích.

 

Reprezent: Rido - "Snažím se to ladit a ladit."

Drum & bassová scéna je dávno mezinárodní a čeští producenti jsou na vzestupu. Reprezentují české breaky v tuzemnsku i zahraničí, proto bychom vám rádi představili aspoň některé z báječných mužů (a žen?), kteří dennodenně "kroutí zvuk", aby nás potěšili.

Rido už si toho odkroutil dost. Je všeobecně respektovaný jako jeden z nejlepších českých producentů, má zkušenosti s vydáním svých tracků na vinylu a poslední rok studoval na School of Audio Engineering v Sydney. Release (vydaný track) u zavedeného zahraničního labelu se mu ale zatím vyhnul.

Jako Rido jsi o sobě dal poprvé výrazněji vědět "vlastnoručně" vydaným vinylem. Kdy to bylo?

První vinyl jsem vydal v roce 2000. Byl jsem plný elánu a nabídli mi finanční podporu, tak jsem neváhal. Druhý vinyl, který máš asi na mysli, je o rok starší.

Známe od tebe samé temnější nálady. Tvoje tracky často zní jako nenápadná pocta Black Sun Empire. Sám jsi mi ale říkal, že tě tihle Holanďané zas tak moc neinspirují.

Black Sun Empire jsou samozřejmě výborní producenti a rád si je zahraju v setu, ale nemůžu říct, že by mě úplně inspirovali. Je dost možné, že mě inspiruje holandská elektronická hudba celkově, protože už jako náctiletý jsem si ulítával na jejich hardcoru. (úsměv)

Co tě ovlivňuje opravdu hodně? A co tě vlastně přitáhlo k drum & bassu?

Velký vliv na mě má filmová hudba a v poslední době taky další holandská parta Noisia. Jejich produkce mě neskutečně baví a mám pro ni obrovský respekt. To, co předvádějí, je až neskutečný. Sedím hodiny u beden, přemýšlím, jak jen to udělali, a pořád jsem na to nepřišel… K drum & bassu jsem se dostal takovým postupným vývojem. V roce ’92 mě oslovili Prodigy a celá rave kultura. Pak už to šlo hezky po másle.

Byl jsi dřív DJ než producent?

Právě naopak. Nejdřív jsem blbnul se zvukem. Až pak jsem si začal kupovat desky a blbnout za gramcema. Dnes si nedokážu jedno bez druhého představit.

Tvoje věci mají vždycky výborný zvuk. "Užší jádro" tuzemské drum & bassové scény tě za to obdivuje. Jak to sakra děláš?

To si mě překvapil, ani mi to nepřišlo. No, sedím před kompem a snažím se to ladit a ladit. Ale v poslední době mě nejvíc dostává Lukáš aka Brooklyn protože tomu to hraje neskutečně dobře. Mám se ještě co učit. Hodně důležité je být sebekritický a svoje věci porovnávat s nejlépe hrajícími peckami.

Střihnul sis spolupráci s Marihaiem i svým "bráchou" Helliem. Budou nějaké další?

Něco chystáme s Reverbem a Marihaiem a možná přijde i kouzelník, tak uvidíme.

Jak vypadá Ridova budoucnost?

Dal jsem si takové bláhové předsevzetí, že to ještě chvilku budu s tou muzikou zkoušet. Takže v dohledné době budu sedět před kompem, bádat a hrát, kde se dá.

Tvůj rytmus života?

172 bpm.

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia z "jedné galaxie" nebo "tomb raider lady" Lara Croft?

No, tak já bych samozřejmě zvolil Laru Croft, ta má přeci jen slušnou výbavičku.

Některé starší Ridovy tracky si poslechnětě na drumandbass.cz.


Zlomky ze scény

Kompilace Futurebreakz 3 je na světě a volně ke stažení. Výhradně z tracků od projektů dvoiky.troiky ji namíchal DJ C.phone. Tracklist zdobí Item, No Money, Reverb, Sub.d.visionz, Different Tactics a Ibogain. Hostuje Brazilec Ban Ban a Slovák Dephzac. Svůj tajemný šuplík konečně pootevřel i jeden z prvních drum & bassových DJs u nás Inspiral X62. Ten na Futurebreakz přispěl remixem písničky Bojím se slov od skupiny Filip M.

Ještě do konce ledna můžete remixovat Aquasky v soutěží, kterou vyhlásili skrz breakový e-zine Nubreaks.com. K dispozici jsou samply z tracku, na kterém trojka těhle dlouhodobých hudebních harcovníků spolupracovala s Philem Hartnollem z Orbital. Zatímco budou Aquasky v únoru vybírat vítěze, konečně vyjde jejich dlouho slibované výroční album Teamplayers.

Fatal Error vystřídal Fatal Terror. Tak se totiž jmenuje nový pořad, který na vlnách ostravského Helaxu běží každou středu od 19:00 do 21:00 hodin. Provází čtyři zkušení DJs Elvis, C.phone, Kmin a Therapist. Je to o drum & bassu i breakách a je celkem sranda, jak to kluci "rollujou".

foto: O.T.

Legendy se rozlézají po kompilacích. Fabio namíchal Liquid Funk Vol. 2 a možná je dobré připomenout, že tenhle chlapík název "liquid funk" svého času vymyslel. Tedy exkurze více než fundovaná. Což, soudě dle tracklistu a jmen jako Doc Scott, Roni Size, Rufige Kru a tak, platí i pro Goldieho. Ten pro Drum & Bass Arenu pochystal album The Classics.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016