REPORT

 

Report z Take Control od Nexise

V pátek měla v pražském Abatonu premiéru nová drumandbassová noc s názvem Take Control. Praha tak měla už podruhé možnost slyšet holandský objev Noisia, přesněji řečeno DJe Thijse, který tento projekt zastupoval za gramofony. Více ve stylovém reportu od Nexise.

 

Donedávna připomínala drum and bassová scéna poklidný korálový útes, ve kterém si každý vybudoval svoji skrýš a žil poklidným životem. Jednou za čas sice přišly silnější mořské proudy, které promíchaly skupiny obyvatel a daly šanci "novým druhům", přesto se "život pod vodou" odvíjel v relativně neměnném tempu a pohodě. Jenže nic netrvá věčně. Zatímco mnohé hvězdy začínaly přirůstat k útesům bez potřeby hledat nová útočiště, z velké dálky se blížila tsunami. Smetla vše, co jí přišlo do cesty. Útes, jenž donedávna hýřil barvami, se změnil v holou skálu. Ohromná vlna se zapsala do dějin pod jménem Noisia.

Každé období má své vítěze a své poražené. Záleží pouze na tom, kdo je u moci, aby zvolil, kteří jedinci se dočkají slávy a ovací za své hrdinské činy a odsoudil zbytek pole do pozice marně přihlížejících panáků. V relativně krátké historii drum and bassu se na trůně vystřídalo několik vládců. Nikdo z nich si však tuto pozici nevydobyl ve věku plném mladistvého elánu a energie. Triumvirát Noisia vše změnil.
Dost bylo pochlebování novým vůdcům! Kritika režimu nemůže být na škodu. V "paláci Abatonu" se odehrál turnaj, po kterém se překvapivě nemusely kopat hroby, jelikož účastníci bojovali na stejné straně. Rytíř Sayko – udatný bojovník z Moravy, kněžna IM Cyber i vévoda Suki se s radostí podrobili diktátu jednoho z holandských "visionářů".

Do strohých, ale účelných prostor paláce jsem dorazil v doprovodu dalších šlechticů těsně před hodinou, kdy se rodí nový den. Mé srdce plesalo nad vystoupením umělců (Stanzim, Blue, Hoffee), kteří rozložili své nářadí v palácových zahradách, kde jsem se s radostí celý večer vracel, abych dal odpočinout svým nebohým nohám.

O vystupování a umu rytíře Sayka kolovaly podivné zvěsti. "Údajně se chová jako maniak, potrpí si na tvrdost a při zápasech dráždí publikum roztodivnými grimasami," sdělila mi selka. Mluvila zbytečně. O jeho skvělých schopnostech nebylo pochyb. Vzdal poctu starým mudrcům (Kemal, Stakka a Skynet) a stejně tak vyzdvihl práci mladších okultistů, tvořících za závojem tmy (Desimal, Phace). Meč ovládal s naprostou jistotou. Ukázal několik překvapivých výpadů a úskoků. Nakonec uprchl v "létajícím stroji", který mu věnoval sám mistr Leonardo (Helicopter Tune remix). V této formě mu nemohla konkurovat ani dvacetihlavá saň.

Veškerou pozornost dvora však strhl Thijs. Zákulisní šeptandy o jeho mládí se zakládaly na pravdě. "Ach ti starci a jejich kyselé řeči! Jako by zapomněli, co už dokázal!". Překvapil. Nejprve darem, který vyrobil v ledovém panství černokněžníka Teebeeho (tuto časovanou bombu čekejte ve vašem oblíbeném obchodu s deskami) a pak zručností, s níž ovládal obouruční sekeru. Zdrcující údery vedly přesně do slabých míst. Nikdy se nemýlil. Vyložil skoro celý repertoár svých "tajných umění". Stačilo to. Bohatě. Nepochybovali ani nejzahořklejší vyznavači starého řádu. Definitivně se utvrdili v tom, že vzniklo něco nového, s čím nemohou bojovat. Poklekli. Vzdali hold.

Kněžna Cyberová rozdávala radost. Věděla, že host ohromil davy poddaných i zhýčkanou aristokracii. Jako hostitelka slízla všechnu smetanu. Dosáhla, čeho chtěla. Ovací.
Nad ránem se osazenstvo odebralo do svých skromných příbytků. Návštěvy z dalekých krajů se vypravily na cestu – vyčerpané, přesto spokojené. Jediné, co chybělo k dosažení naprosté blaženosti, byla absence "pohyblivých obrázků" a horší zvuková kulisa. Na tento turnaj se nezapomene. Do kroniky přidávám další kapitolu – Take Control.

P.S. Proč je v úvodu zmíněno moře a pak se mluví o středověku?
P.P.S. Pokud jste snad článku nerozuměli, doporučuji ke studiu učebnici Breakdown opata Bartiase.
P.P.P.S. Respekt všem skalním příznivcům, kteří dorazili z rozličných koutů republiky (vy víte o kom mluvím :)

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016