CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 02/06

Hudební breaky všech rychlostí Reprezent: Brooklyn – "Je to strašně intimní záležitost." Zlomky ze scény: Killa Kela na turné s albem, Nubreed míchají Y4K, Spirit vypustil LP ducha, Pharrell odkládá a míří na Grammy, ultimativní Hospital.

 

Reprezent: Brooklyn - "Je to strašně intimní záležitost."

Drum & bassová scéna je dávno mezinárodní a čeští producenti jsou na vzestupu. Reprezentují české breaky v tuzemnsku i zahraničí, proto bychom vám rádi představili aspoň některé z báječných mužů (a žen?), kteří dennodenně "kroutí zvuk", aby nás potěšili…

V Brooklynově případě to možná ani nebude nezbytně nutné. Bez přehánění nejznámější drum & bassový producent v Česku si udělal jméno jako "ten, který vydává v Anglii". Někdy v březnu by mu měl vyjít track 11201 na Nookieho labelu Phuzion. Což zdaleka není všechno.

Jsi jedním z nejdéle úřadujících drum & bassových producentů u nás. Jak dlouho už to děláš?

Přijde mi, že seriozně tak dva tři roky, ale opakuju to už asi čtvrtým rokem. Tak dejme tomu šest.

Zaměřil ses spíše na odlehčené tracky. Tvrdý drum & bass z tvojí tvorby prakticky úplně vymizel. Čím to?

Není to programový, dělám věci tak, aby se mi líbily, abych se bavil - asi je to výsada, který si zatím dopřávám a o kterou třeba časem přijdu.

U Quazi Delict ti před pár lety vyšlo debutové album Spa Boy, které bodovalo i u členů Akademie populární hudby. Jak na něj vzpomínáš?

Částečně mi zní hodně naivně a nezrale, občas se sám překvapím. Bude to asi běžnej vývoj. Taková osobní estetika se vyvíjí nezávisle na posluchači. Jako východisko pro mě slouží vždycky skladby, který jsem udělal v poslední době. Ty se snažím nějak překonat. Je to ale strašně intimní záležitost a posluchač hledí na jiný věci. Někdy je těžký udělat krok zpět a bejt při hodnocení hudby objektivní… Teď jsem se nechal unést.

Nevadí. Brooklyn, to není jenom drum & bass. Svůj dřívější nick Juanita Juarez sis schoval pro experimentálně elektronické tracky. Co je nového v tomhle směru?

Brooklyna bych si rád schoval čistě pro drum & bass. Jako JJ jsem teď chvíli nic nedělal, naposledy remixy pro Khoibu - jeden je teď v soundtracku k Restart filmu, aspoň Filip to říkal. A pro Slot & Shade - prý nejlepší tuzemský remix roku podle F:lteru.

Kdo nebo co tě přimělo k DJingu? Že by touha prezentovat svoje tracky lidem venku?

Ano. Taky jsem teď víc v kontaktu s producenty po světě a mám to štěstí, že mě pravidelně zásobují novou hudbou.

Jaká je Brooklynova budoucnost? Nějaké novinky na obzoru?

Vyjde mu skladba u norského vydavatelství Subtitles.

Koho z českých producentů bys doporučil zahraničním kamarádům - producentům?

Z tvrdšího drum & bassu Rida a Reverba. Z toho přístupnějšího Deniuse. Jinak se mi líbí Khoiba, Close Encounter, Orffové, Indy & Wich, Sunshine, Toneless… Vlastně samí usual suspects, možná až na Orffy. Za nimi ale stojí mimo jiné ZKA4T, takže vlastně žádný překvapení.

Tvůj rytmus života?

Žena & život.

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia z "jedné galaxie" nebo "tomb raider lady“ Lara Croft?

Angela Merkelová.

Ještě více o Brooklynovi i jeho alter egu Juanita Juarez se dozvíte tady.
Brooklyn foto: Elis


Zlomky ze scény

Hlasový mág Killa Kela se minulý týden zastavil v pražském Lucerna Music Baru a 16. února ho bude následovat DJ Vadim se svým projektem One Self. Kela hodil očko do Prahy v rámci turné k novému albu Elocution. Není to ani hiphop, ani beatbox, prostě nic čistého. Spíše takový výběr lahůdek, které k sobě dost dobře pasují. A hlavně chutnají.

Populární breaková řada Y4K pokračuje. Tentokrát si domácí úkol připravila trojice Nubreed. Tiskovka praví, že mix z exkluzivitek od Stanton Warriors, Si Begga nebo Andyho Page dokáže dospělého muže rozplakat. Zatím jsem kapesník nepotřeboval, ale navnaděný jsem pořádně a rád se nechám dojmout!

Dlouholetý drum & bassový harcovník Spirit stihnul ještě před koncem roku vydat s napětím očekávané album Puzzle Box. CD o velikosti 12 tracků vyšlo na jeho vlastní značce Inneractive Music. Vinylová verze se objevila ve čtyřech částech už během minulého podzimu. Pokud jste si toho, stejně jako já, všimli až se začátkem roku, víte, čemu se říká "dobře vypustit ducha".

Anebo taky kvalitně zadržet, jak to Pharrell Williams (The Neptunes, N.E.R.D.) dělá se svým sólovým albem. Zatímco si příznivci urban music nervózně hryžou nehty, Pharrell už poněkolikáté odložil datum vydání alba, které nás původně mělo obšťastnit teď v únoru. Důvodem je prý jeho nespokojenost s finálním mixem některých tracků. Náhradní datum vydání nikdo neohlásil. The Neptunes byli zatím nominováni na Grammy v kategorii Producers Of The Year.

U Hospital je momentálně klíčová číslovka 10. Jeden z nejslavnějších drum & bassových labelů současnosti slaví jubileum. Proto v únoru vyjde kompilace plná 71 tracků rozdělených na tři části. První disk namíchá Tony Coleman alias London Elektricity z dnes už klasických tracků jako Song In The Key Of Knife. Druhý si vzal na starost High Contrast a měly by na něm být největší pecky. Třetí pak připadl Cyantific a úplným novinkám. Že by ultimativní výběr?

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016