CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 06/06

Hudební breaky všech rychlostí. Reprezent: Kubatko – "Není nic lepšího, než si notovat svoji skladbu." Zlomky ze scény: Concord Dawn mají čtvrté album, Breakspoll na CD pokračuje, Pendulum svůj mix nechtějí, Craggz & Parallel Forces šlapou na paty London Elektricity, Chase & Status bez Statuse.

 

Reprezent: Kubatko – "Není nic lepšího, než si notovat svoji skladbu."

Drum & bassová scéna je dávno mezinárodní a čeští producenti jsou na vzestupu. Reprezentují české breaky v tuzemsku i zahraničí, proto bychom vám rádi představili aspoň některé z báječných mužů (a žen?), kteří dennodenně "kroutí zvuk", aby nás potěšili.

Kubatko chvíli vystupoval jako Little Man. S tímhle nickem si vydobyl určitý respekt po dlouhých dnech a nocích strávených před obrazovkou počítače – dalo by se vlastně říct "zavřený ve studiu". Nakonec se ale vrátil k původnímu Kubatko. Pod tímhle jménem by se mohl proslavit v zahraničí. Šance jsou celkem velké, XRS nebo Lomax to můžou potvrdit.

Jak jsi přišel na tak podivný pseudonym? Little Man je docela zavádějící...

Nick Little Man už je dnes historie. Nazval bych to spíš jako chvilkovou odchylku, která se mi neosvědčila, jelikož název Kubatko pro mě něco znamená a má svojí určitou minulost, přítomnost a doufám i budoucnost. (úsměv)

Není to sebevražda hned ze začátku, dát si univerzální jméno, které si možná spousta lidí ani nezapamatuje?

Kubatko, Kubatko a do třetice Kubatko! (smích)

Kdysi mi tvoje CD s pár tracky přistálo na stole kvůli textu pro Shadowbox. Co se od té doby událo?

Ano, na tvojí recenzi si pamatuju. Řekl bych, že proběhla drastická změna zvuku a zcela jistě určitý hudební vývoj. V současné době již můžu svůj zvuk porovnávat s ostatními úspěšnými producenty ze zahraniční scény bez pocitu, že bych jim nestačil. Tracky začínají hrát i některá jména s velkým "J" jako je XRS, Lomax a pár dalších. Pochvalné komentáře sem dostal od Amita, Breakage, Martyna, Kluta či Outrage. V současné době je zatím oficiálně venku nedávno vydaný remix na novém albu kapely The Slots.

S IM Cyber máte společný projekt Treneck. Jak probíhá vaše spolupráce?

Jako Treneck jsme zatím úspěšně dokončili dvě skladby, ale už je to nějaký ten měsíc nazpátek. Osobně doufám, že další časem přibudou, protože mám na produkování s Ivanou super vzpomínky. A když jsem si zrovna včera pustil náš první track, i přes nevalný zvuk mi málem ukápla slza. (úsměv)

Je to fajn, mít ve studiu ženu?

Moc, až na to, že mají potřebu všechno dirigovat. (smích)

Nahráváš rád vlastní vokály?

Konečně se mi podařilo vybalancovat zvuk a vokály již znějí dle mých představ. Za zmínku stojí track Flick Through, do kterého si sepsal a nazpíval vokály Mx Mike ze skupiny Mindway. Připravuju s ním ještě jednu věc. Idea živých vokálů se mi hrozně zamlouvá, jelikož pro mě osobně není nic lepšího než si někde na party, třeba jen v duchu, zanotovat se svojí skladbou.

Jaké máš plány do budoucna? Co se ti rýsuje?

Co se týče vydávání, tak určité věci v jednání jsou, ale nechci zatím předbíhat událostem. Jinak mám rozděláno plno věcí - jak vlastních, tak spoluprací. Ale obecně mám spíš víc přání než plánů, protože hudba je plná nejistot. Takže je nesmysl něco plánovat dopředu, když se věci občas mění ze dne na den. Beru to tak, jak to chodí :)

Tvůj rytmus života?

Škola versus hudba 5 x týdně, relax versus hudba 2 x týdně. Víceméně...

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia "z jedné galaxie" nebo "tomb raider lady" Lara Croft?

Sorry, já už mám vybráno. (úsměv)

Více o Kubátkovi se dozvíte na jeho webu www.kubatko.info, kde si můžete pustit clipy některých tracků.

Zlomky ze scény

Concord Dawn vystartovali s novým albem. Chaos By Design obsahuje 11 tracků včetně úvodního hitu Broken Eyes nebo pro Hospital psané parádičky You Don`t Have To Run. Je to už jejich čtvrté album, druhé vydané na vlastním labelu Uprising. S trackem Aces High vypomohli rodáci State of Mind, jinak si zazpívali Devin Abrams, Paul McLaney, Hollie Smith a starý známý Tiki. Celé si to můžete ve snížené kvalitě poslechnout tady.

Rok se s rokem sešel a CD oslava prestižních breakbeatových cen Breakspoll v březnu porodí druhé pokračování. U míchačky stál Freq Nasty a tak rychle, jak jen to šlo, aby se mu nezamotaly dreadlocky, do ni naházel věci nejen s příchutí breaků, nýbrž i dubu, reggae, grime, elctra a funky. Prostě jeho vize "urban music budoucnosti".

Pendulum namíchali mix…a pak se od něj distancovali. Aspoň tak působí drby kolem vydání kompilace Jungle Sound Gold na Breakbeat Kaos. Trio z australského Perthu tvrdí, že s ní nemá nic společného. Přinejmenším na DOA dokolečka upozorňovali, že tenhle mix nebyl původně určený k vydání na kompilaci – aspoň ne v takové podobě. Jedno nemíchané CD obsahuje nevydané tracky, druhé je mix rozdělený do dvou částí s postupným blekotáním MC MC a MC Darrisona.

Craggz & Parallel Forces kráčejí ve stopách London Elektricity. Po ročním plánování poskládali dohromady živou bandu hudebníků a teď asi budou chtít posbírat nějaké ty ceny. Bubnuje jim populární The Jungle Drummer, který zahýbá slavnějším LE. A live verzi jednoho tracku už stačila na BBC – 1XTR vařit DJ Flight. Škoda, že u nás nejspíš takový koncert nikdy neuvidíme.

Zato uvidíme Chase & Status. Tedy jen Chase, protože Status nepřijede. Není to podfuck od dvojice anglickych "duppymanů" a ani promotér nás netahá za nos. Tihle kulišáci mají ve smlouvě (podobně jako Bad Company, kteří jsou avizováni jako BC, i když dorazí jen D Bridge), že musí být na plakátech uváděni nerozlučně. Takže Venom, 21. dubna, ostravský Fabric.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016