REPORT

 

Romanův report z Human Traffix v Roxy

Praha je prý jedním z nejkrásnějších měst v Evropě a Roxy opakovaně vyhrála anketu o nejlepší český klub. Těžko říct, proč ani tyto dvě skutečnosti poslední dobou nelákají zahraniční hvězdy, aby dostály svým závazkům. Minulý měsíc se ten problém týkal ochořeného Aarona ze 16 bit Lolitas, který tak nedorazil na party ZEN a tento měsíc, zrovna tenhle pátek, se to týkalo Paula Davise, který nechal z rodinných důvodů Matta Jacksona ve štychu a plná Roxy si mohla o nějakém výjimečném Circulation vystoupení nechat jen zdát. Ještěže naši DJs jsou takovými srdcaři a díky nim byla Human Traffix taková, jaká byla. Prostě příjemná...

 

Pán vinylů.

Kdo si nechtěl nechat ujít hudební kouzlení člena Techno.cz crew, DJe Face, musel se doma stihnout navečeřet včas a vyrazit směr Dlouhá třída 33 co možná nejdříve. Nevděčnou úlohu prvního DJe dostal právě Michal a pravdou je, že vy jste mu to příliš neusnadnili. Na druhou stranu Michala hraní očividně natolik baví, že na plný výkon by "pracoval" i kdyby měl hrát pouze pro personál klubu. Pár odvážlivců se ale ještě před jedenáctou v klubu objevilo, i když se spíše shlukovali v prostorech barů anebo posedávali, kde to jen prostor dovolil. Michal ale i tak své fanoušky nešetřil. Jako neúnavný propagátor osvědčených dvanáctipalců tahal ze svého kufru, a následně roztáčel na gramcích, vynikající houseové pecky, jak je ostatně u něho zvykem. Ti co mají rádi dvojici Spirit Catcher, si smlsli dvojnásob. Zazněly jejich vlastní hity i remixy a pro napočítání toho, co všechno od nich v Michalově setu zaznělo, by vám prsty jedné ruky zdaleka nestačily. Nechyběl ani známý remix Todda Terjeho skladby Another Station od Lindstroma či nová skladba z továrny na hity Faze Action. Dalším zpestřením Michalova setu bylo netradiční BPM, které se sunulo k výšinám a vůbec neodpovídalo postavení ručičkám na hodinách. Krátce před koncem úvodního setu, kdy se do Roxy dostavil o něco větší počet lidí, se parket přeci jen trochu rozvlnil. A kdyby mi někdo v tu chvíli tvrdil, že není půl dvanácté, ale o pár hodin později, tedy čas na vrchol party, docela bez rozpaků bych mu uvěřil.

Z CD-ček to hraje také dobře.

O půl dvanácté už ladil mixážní pult Bo.dan. Během pár minut a skladeb uklidnil nastolené tempo do svých obvyklých hodnot a kdo ho alespoň trochu z jeho setů znáte a máte-li jej rádi, čekal vás od něj standard, který je ovšem spíše nadstandard. Nechyběly, dnes již klasické, klubové pecky Knights Of Columbus od Guye Gerbera aka On Spec anebo We Are Your Friends od Justice společně s projektem Simian, který má tuhle skladbu v originále na svědomí. Bo.dan neměl absolutně žádný problém udržet si pozornost přítomných lidiček a ty mu oddaně tancovali po celých devadesát minut v hojném počtu, který zaplnil celý parket. Výborně pracovala také videoprojekce na dvou větších plátnech a třech LCD obrazovkách a tu pravou "disko" atmosféru, v dobrém slova smyslu, umocňovaly světla odrážející se od jedné obrovské a několika menších zrcadlových koulí.

Trocha šafránu z houseového archívu.

Už v průběhu večera se mi donesla zpráva, že u vchodu do klubu visí cedule s omluvou, že Paul Davis, polovička Circulation, nemůže z rodinných důvodů přijet. Sám jsem si té cedule nevšiml a stejně by mě to neodradilo, ale i tak to trochu zamrzelo, obzvlášť ve chvíli, kdy jsem si chtěl doplnit základní znalosti z progressive houseové minulosti, do které duo Circulation bezpochyby patří. V dobách jejich největší slávy jsem je ještě příliš neregistroval, ale tak nějak v podvědomí jsem tušil, že pro scénu hodně znamenají. A tak užit si je po letech bylo pro mě velkým lákadlem. Ne že bych byl nakonec vyloženě zklamán. Chápu, že případné opodstatněné rodinné důvody se prostě jen tak odmávat nedají, ale všechno to dohromady vyústilo pouze v poloviční dojem, který se návštěvníkům mohl zdát za cenu 250 korun trochu nedostačující. Matt Jackson nakonec nezůstal u svého laptopu sám a společnost mu dělal nejspíš dlouholetý hudební kolega Matt Dunning, který s ním spolupracuje na projektech Subtech a Capriccio. Dalším důvodem pro ne zcela plnohodnotný zážitek z vystoupení Circulation, byla kromě faktu, že Paul nepřijede, také skutečnost, že oba dva pánové se se svými mašinkami schovali až do zadu zvýšené části parketu a zezdola na ně nebylo takřka vidět. Naštěstí je bylo ale slyšet a i když nemám moc představu, co se hrálo, hrálo se pekelně rychle. Tak rychle, že už to snad ani nebyl klasický progressive house. Bylo to ovšem velmi příjemné zpestření a kvalitní tělocvik, který rozhýbal každý sval ve vašem těle. Když už jste si ale začali myslet, že i poloviční Circulation stojí za to, všemu byl najednou konec. Ačkoliv hodiny ukazovaly teprve druhou hodinu ranní a jsem si 100%ně jistý, že se včera neměnil ani zimní čas na letní, Matt Jackson se svým kolegou opouštěli pódium a místo nich si už šteloval kabely resident Human Traffixu, DJ Loutka. Takže nakonec jsem příliš znalostí z houseové minulosti nepochytil a rád bych se ještě v budoucnu na tento kurz opětovně zapsal. Tentokrát snad už konečně s oběma lektory.

Všechno zlé je pro něco dobré.

Circulation v jedné osobě a s českým původem tvoří náš houseový historik Loutka. Nastoupil o celou hodinu dřív a jako by chtěl ne úplně dobrý pocit z neúčasti kompletní dvojky z Anglie zachránit, odehrál prvotřídní set. Důkazem budiž nejen plný parket lidí reagujících na každou novou skladbu, ať už známou nebo neznámou, ruce na hlavou, ale také pochvalné reakce, které se mi dostaly od známých, jejich známých a dalších jejich známých. A kdybych neměl v plánu další akci hned druhý den, určitě bych vydržel celé ty tři a půl hodinky, které měl Loutka nečekaně k dispozici. Ty dvě první hodiny jsem si ale výsostně užil a v daný moment spolehlivě zapomněl, že hlavní hvězdou lednového Human Traffixu měli být Circulations a ne DJové Face, Bo.dan a Loutka. Nakonec i nepříjemnosti mohou vyústit v dobře zorganizovanou zábavu a páteční večer v Roxy jí naordinoval většině návštěvníkům ve vrchovaté míře.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016