REPORT

 

Report z Ultimy v Roxy s Marco Nasticem od Čéši

Kam jít v pátek večer když se Vám nechce sedět doma u TV? Rozhodně nejlepší volbou je jít někam pořádně protáhnout tělo a prošlápnout si podrážky u bot. Jelikož v pátek bylo celkem z čeho vybírat, zvolil jsem mezi trance klubovkou v Retru raději technařskou Ultimu v Roxy.

 

Sice jsem se na techno v mém oblíbeném klubu už nemohl dočkat, ale okolnosti pátečního večera mi nedovolily dorazit dřív než před půlnocí. Opravdu bych ale nečekal to, co se mi zjevilo několik metrů před příchodem do útrob klubu. Na techno v Praze se stála fronta! Ano, ač to zní neuvěřitelně, tento jev, zřejmě způsobený zahraničním hostem, se stal skutečností. S chladnou hlavou a pocitem dobře a včas nakoupeného lístku v předprodeji, vrhám se střemhlav do prvních řad osazenstva fronty. "Hej! maaan" ozývá se ihned jeden z členů dlouhého postávajícího chumlu,snažíc se mě upozornit asi na fakt, že předbíhám. Mávnul jsem lístkem a s úsměvem na rtech vbíhám během chvilky tam, kde se cítím jako ryba ve vodě.

Monotype

Roxy je prostě experimentální prostor který přitahuje spoustu pozornosti a naštěstí i spoustu lidí. Tentokrát to tak opravdu bylo. Techno konečně opět ukázalo, že dokáže přilákat davy, které si tuto hudbu užívají tak jako já. Odložil jsem si věci, kontrola zevnějšku na wc a šup hezky mezi lidi. Jak jsem již řekl, příchod v trošku pozdější hodinu mi ušetřil čekání na dorazivší taneční publikum. Takový ten pocti "doufám že někdo přijde", "tady je zatím málo lidí", tak přesně toto jsem vůbec nemusel řešit. Ve chvíli kdy jsem scházel ze schodů, říkal jsem si: "super, to bude parádní večer". Vždy mě tak lehce zašimrá v žaludku, když se procházím po Roxy a vidím lidi tančící a bavící se v každém koutku tohoto prostoru. Je to pocit radosti a hned se vás zmocní dobrá nálada, i když ji třeba v tu chvíli nemáte. Spojení vámi milované hudby a plného parketu, to je to nejlepší, co člověk může na párty zažít.

Prvním hrajícím byl DJ Monotype. Pavla znám již delší dobu. Je to DJ, který hudbu podává s naprostou oddaností a sobě vlastní precizností. Je to DJ, který se velmi často řídí svým instinktem a náladou. Mnohdy jeho sety vypovídají o tom, jak se právě cítí nebo co právě prožívá. I když jsem dorazil spíše na konec jeho setu, dostalo se mi odezvy od okolí, že jeho celkový výkon byl excelentní. Já o tom rozhodně nepochybuji. Monotype hrál svižné a velmi taneční techno, jeho temné chvilky ponechal někde v zákulisí a lidem dával to co žádali- čistou energii a ten správný pozitivní feeling z tance. Jako první to máte vždy těžší, musíte publikum nalákat a nesmíte to zase přepísknout jelikož ti po vás nemohou neustále zvyšovat vámi posazenou laťku, nikdo další by ji již nemusel přeskočit. Tancuji vzadu a sleduji "práci" odváděnou bez sebemenšího zaváhání. Sice se nekonají efektní pohledy do davu, žádná přehnaná gesta, jen krystalicky tvrdý zvuk a opravdové DJské soustředění, ale i tak publikum jásá.

Agent

Po Monotypovi se za gramofony objevuje mohutná postava DJe Agenta. Dozajista jako resident musel být spokojený, jak s počtem tanečníků pod ním, tak s tím, jak je Monotype připravil a nyní mu předal štafetu. Agent zpočátku zmírnil tempo, ale každý, kdo na Ultimu chodí pravidelně, ví, že právě Agent je DJ, který v kufříku má to, co mu dovolí velmi dobře a včas zasáhnout clubbery. Jeho tvrdý sound na sebe nenechá dlouho čekat. Chvilku po vlažnějším začátku následuje sprcha chladně-žhavých tvrdých zvuků střídajících i známější tracky. Agent hraje již tak dlouhou dobu, že napsat něco nového o setu, který tu předvedl, je nemožné. Možná by se ušetřil čas u některých DJs tím, že by se napsalo "odehrál svůj klasický technoset". Ale toto je klasika ostříleného veterána, která ač tak často poslouchána, nikdy neomrzí. Kvalitativně na skvělé úrovni, hudebně velmi rychle odehraná :o))) Agent, jak rychle nastoupil, tak rychle zmizel a nikdo ho už neviděl.

Marco Nastic

Po chvilce štelování za pultem s gramofony se zjevil chlapík vzhledu kluka záškoláka. Ano, to již nastoupil Marco Nastic. Ten, který to na Agentových Techno Masters tak rozparádil. Tady tomu nebylo jinak. Mnoho lidí se obávalo nějakých minimálových náznaků, ale to byly jen předsudky. Nastic na svém laptopu co chvíli kontroloval, zda-li rychlost a tvrdost jsou dostačující a mohu vám s klidným svědomím říci, že rozhodně byly. V tento moment se tančilo o 106, tancovali budoucí tatínkové i budoucí maminky. Tomu říkám super aktivní příprava na rodičovství. Rychlost s jakou pak budete zvládat všechny úkony bude hodně nad normálem. Pobíhám kolem sem a tam, hledám si ten správný úhel výhledu i tanečního prostoru. Nastic občas svými efekty způsobí narušení konzistence zvukových stop, ale rozjíždějící se desky srovnává tak rychle a obratně, že si toho všimne málokdo. O to tu ale přeci nejde, set Marca Nastice se nesl ve velmi vyrovnaném a kvalitním podání a určitě si ho každý užil tak jako já. Na konci setu jsem už neměl tolik sil, ale po několika non-stop protančených hodinách mi endorfiny v mozku beztak dávaly najevo, že jsem již dokonale spokojený. Zaznělo tu spoustu dobré hudby a potkal jsem zase spoustu dobrých lidí, se kterými je radost tancovat v prostorech Roxy. Toto všechno mě naplňuje o víkendech radostí na celý pracovní týden dopředu :)

DJe Jerryho jsem bohužel neslyšel, ale umím si představit jak hrál. Přece by nedopustil, aby jakožto velvyslanec techno města zaváhal. Jerry je opravdu velmi šikovný DJ a umí zahrát od house, trance až po opravdu velmi tvrdé techno. Toto je jeho předností, přizpůsobit se místu a publiku kde hraje. Doufám že vám všem dal co proto. Ti co zůstali do rána, rozhodně asi nelitovali a pokud jim to nestačilo, mohli se uklidnit v známém after klubu Studio54. O tom vypráví už zase jiná pohádka :o)

Já jsem si ale v tu dobu popřál dobrou noc a hezké sny. Bylo to prostě fajn a příště bude zas :o)

foto: Blaster

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016