CLANEK

 

Květnový Breakdown: novinky ze zlámaných beatů

Hodně zajímavá zpráva z britského žebříčku nejprodávanějších alb: Pendulum se svou novinkou předběhli Scooter a skončili na druhém místě. Vyznavači klasického drum & bassu ale pravděpodobně mávnou rukou a potěší je spíše nová alba, která mají na svědomí D-Bridge a Break, hosté dnešní Take Control. A co je nového u českých talentů? Tentokrát jsem zkoumal u Forbidden Society.

 

Pendulum jedou!

Odstaveček jsem Pendulum věnoval už v minulém vydání Breakdownu, kdy se nové album In Silico teprve očekávalo. Dnes je možné říci, že drum & bassovo-breakbeatový pop má hodně velký potenciál a strkání prstů do krku nikomu nepomůže. Pendulum jsou mainstream a jen tak někdo je asi pravděpodobně v nejbližší době nepřiveze - jejich cena jde závratně vzhůru. Recenzi alba se pokusím přinést co nejdříve.

Andy C a Noisia předvádějí své mixy

Drum & bassová scéna dostala v posledních dnech dva velké dárečky v podobě kompilace od Andyho C – Nightlife 4, na které se snoubí nejmodernější sound s deepovými, tvrdými i skočkovými novinkami. Dokonalá mixáž a zábava v každém taktu nezklame. A druhá událost? Noisia připravili Fabric Live! Ačkoli ho postavili na hodně studené a neuro vlně, určitě nadchne a poslouží jako dobrý orientační bod po vlnách temnějších rytmů; na chviličku spadne také do breakbeatových vod.

D-Bridge a Break mají nová alba

Minulý týden představil své album deepový král D-Bridge. Jeho The Gemini Principle nabízí průřez těmi nejzamyšlenějšími polohami stejně jako pozitivní vibe. D-Bridge se na turné k nové desce zastaví právě dnes na Take Control a nebude sám: doplní ho Break, který zase nechal kus práce na albu labelu DNAudio nazvaném Hard Times. Pecky od Silent Witnesse, Breaka a Survivala potěší všechny minimalisty, kterým je blízká industriální a techno vibe.

Forbidden Society vydává na Freak

Velká část české drum & bassové scény už určitě zaregistrovala projekt Forbidden Society, jehož MP3 releasy i placky lze koupit třeba na Junu. Styl tohoto producenta je ale hodně odlišný od mainstreamu a někdy dělá doslova pekelné věci. Úplně poprvé si ho všimnul americký, dnes již neexistující label Fear Records, kam před lety poslal demo CD. Tenkrát měl ale velkou smůlu…

"Tuto zprávu jsem se dověděl až zpětně na jednom fóru, protože emaily od člověka, který měl zájem moji muziku, spadly do spamu. Hodně mi pak ale pomohl label Jungle Therapy Records z Francie, který mi vydal můj první vinyl. A musím říci, že mě hodně vytáhl i Panacea, kterému jsem své věci posílal a on je nejen hrál, ale posílal je i známým do Spojených států."

Jindra je z Českých Budějovic, kde se drum & bassu velmi daří: proběhla zde vůbec první Therapy Session u nás. Na jihu Čech se mu žije skvěle, pochvaluje si místní klid a těší ho, že se místní akce slušně rozjíždí…

"Dávám tipy klukům z Green Shopu (Hanzall, Chito a Kloc) a společně se snažíme dělat ty nejlepší mejdany. Když to dobře dopadne, další bude již brzy!"

Forbidden Society má v současnosti za sebou největší úspěch: vydání tracku Filth (VIP) na labelu Freak, který znamená absolutní světovou špičku ve stylu, který reprezentuje. Tuto pecku navíc na své nové mixované CD zařadil samotný Technical Itch. Pro Jindru je to splněný sen, zaujmout člověka, jehož muziku si odjakživa kupuje.

"Řekl jsem si, že to dokážu, udělal jsem pro to maximum a splnilo se to. Každej, kdo dělá muziku, má talent a není línej své věci posílat, má stejnou šanci. Ale nechci ze sebe dělat frajera: stálo za tím hodně tvrdé práce a vím, že nesmím usnout na vavřínech a makat dál."

Jindru akorát malinko mrzí, že ho mají lidé zaškatulkování jen s hard drum’n’bassem s příchutí metalu. Není omezený jen na něj, což dokládá kolaborace s jeho dlouholetým kamarádem Vojtou, který má ambientní projekt Anhedonia. Jejich společné album vyjde již brzy na slovenském labelu Aliens Production. Co se budoucnosti týče, neprozrazuje nic konkrétního, protože je pověrčivý a nerad mluví o svých plánech. Já ovšem pevně doufám, že o něm v brzké době určitě opět uslyšíme.

Co nás čeká a nemine?

Jak již bylo uvedeno, dnes se v Praze na Take Control představí D-Bridge a Break. Bez zajímavosti nezůstává i support v podobě Koogiho, který se za gramofony vrátí po dlouhé době. Další zahraniční návštěvy na sebe nenechají dlouho čekat: Cyantific a SKC se představí v 13. června na DrumiXu v Retro Music Hall; během víkendu se pak na Planet Festivalu ukáží Ed Rush a Shy FX. Tony Colman aka London Elektricity si pak střihne set na 16. narozeninách Roxy na speciální Bush 21. června v Roxy.

I prázdninové festivaly poodkryly své line-upy. Zatím bezkonkurenčně vyhrává Summer of Love, který nabízí dvojku Marky & MC Stamina na hlavní stagi a dále sestavu Ed Rush & MC Ryme Tyme, Teebee & Calyx, Noisia, Break a Lynx & MC Kemo. Hradhouse nabídne LTJ Bukema s MC Conradem a Logisticse, Let it Roll má zase v rukávu dvoudenní mejdlo s ostrou plejádou zatím oficiálně nezveřejněných jmen. Bude to krásné léto!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016