REPORT

 

Roztančí je

Breakbeat je v současnosti považován za nejprogresivnější směr taneční hudby, která prý jinak stagnuje. Tvrdí to aspoň britské magazíny, britské děti jim to baští bez výhrad a nasazují sluchátka s kytarovými kapelami jako The Strokes.

 
Breakbeat je v současnosti považován za nejprogresivnější směr taneční hudby, která prý jinak stagnuje. Tvrdí to aspoň britské magazíny, britské děti jim to baští bez výhrad a nasazují sluchátka s kytarovými kapelami jako The Strokes.

Punk's Not Dead, ty vole. Stejně se mimochodem jmenuje i breakbeatový track Dušana Only One. Adam Freeland současnou taneční muziku dle svých slov moc nemusí, ale breakbeat má rád, protože je schopný "vsáknout" to nejlepší z kytarovek a použít to ku svému prospěchu. Inu, proč ne? Vždyť co udělá "metalová hymna" od Giana Brothers s unavenými junglisty a co udělá "španělkový" liquid funk s jejich slečnami? Jestli nevíte, přečtěte si prosím titulek. Dík.

...a roztančí je i Adam Freeland. V Roxy to zpočátku vypadalo jako na polozapomenutém večírku na rozloučenou s Lighthouse. Začal jsem se bát, ale naštěstí jsem jen zapomněl, že v Praze o půl jedenácté večer do klubů lidi teprve přichází. Zatímco u šatny jste si do omrzení mohli prohlížet oblíbený evergreen - řadu, Kaplick roztancovával poloprázdný plac s hrstkou prvních odvážlivců, složených hlavně z pražské breakbeatové komunity. Adam Freeland už ale přebíral plný a natěšený plac. Začátek byl vlažný, ale Freeland svůj set jakoby vedl po schodech nahoru. Jinými slovy ze začátku jsem se ležérně procházel, občas si troufl někoho si vyfotit - tu sedící brunetku bohužel ne :( - a hledal nějaké známé, zatímco ke konci jsem ukázkově kalil přímo pod pódiem a nezajímalo mě nic jiného než tenhle "Anglánek", který jednoduše předvedl rock'n'roll v praxi.

Byl to nářez, na druhou stranu bych byl fakt nerad, kdyby se breakbeat ubíral jen "rock'n'rollovým" směrem. Adama Freelanda ještě podpořili Josef Sedloň a Jan2, kteří ale lehce změnili náladu. Jasně, v Česku ještě nejsme takoví kytarovkoví punkáči. Josef kupříkladu nasadil jako těžký kalibr remix Sweet od Lamb (z posledního alba What Sound) a podařilo se mu lidičky udržet na placu a pařící, naopak Jan2 už narazil na notně unavenou atmosféru.

Breakbeat Conference se povedla, a to velmi. Agentuře Lighthouse patří chvála za dobře zorganizovanou akci, která navíc na naší scéně chybí a stejně jako Sedloňův stejnojmenný pořad na Radiu 1 aspoň na čas zaplnila zející díru. Nezbývá jen doufat, že se Lighthouse podaří splnit slib hovořící o pravidelné klubové noci a návštěvě takových breakbeatových jmen jako Koma & Bones nebo Rennie Pilgrem, jak už jsem ostatně jednou doufal v jiném reportu.


Další reporty a fotky najdete na adrese www.shadowbox.cz.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016