CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Monolake, Robin Hood, Ugandan Methods, Moderat

Poslední dobou se na severu Čech, kde vinylshop Nula 2 sídlí, dobrého techna opravdu urodilo. Minule hned dvakrát 95%, tentokrát dokonce jedno stoprocentníé hodnocení... Kdo jej získal? A jak Daho ohodnotil ostatní kousky?

 

Monolake
Atlas (T++ Remix)
(Imbalance Computer Music 024)

Spolupráce Roberta Henkeho aka Monolake a Torstena Pröfrocka ala T++ se velice často dá předpokládat. Proto doufám nikoho z vás nepřekvapí release na labelu Imbalance Computer Music, kde aktuální singl Monolake, nazvaný "Atlas" přerubal právě T++. Dodal hned dvě verze téhle už v originále bezchybné záležitosti. Obě varianty disponují hutnými a hlubokými basy, ve kterých si T++ doslova libuje. Většina děje se tedy odehrává právě ve spodních frekvencích. Rytmika je tady vlastně hustá, organizovaná masa hluku. Na vrchu probublávají a šumí potemělá pozadí. Je více než jasné, že tenhle singl bude pro mnohé tvrdým oříškem, ale buďme za to rádi. Podobně odvážných a kvalitních desek vychází pomálu. Alespoň jednou za čas by jste si mohli podobně vybočující a excentrický počin dopřát.
 
Daho 80% 
www.monolake.de 


Ugandan Methods
Man Oput 1/2
(Downwards DN 005)

Berlínský projekt a velký objev poslední doby - Ancient Method a Regis se sešli ve studio, aby pod názvem Ugandan Methods vyprodukovali první  regulérní společnou desku. Podobná kooperace Beakse, Triase a Regise se logicky dala předpokládat. Už na Ancient Methods s pořadovým číslem 003, kam Regis dodal svůj remix, bylo jasné, že mají hodně společného. Tracky AM jsou sice vynikající a originální industriální masakry, chybí jim ale často dotažený dynamický sound. Domnívám se, že právě o tohle se bude starat Karl "Rejža". Rozhodně! Strukturálně se deska moc neliší od předchozích počinů AM, ovšem dočkáte se masakroidního zvuku! Rytmika je pořád dost líná, ale možná právě to dává vyniknout ostatním součástem obou skladeb. "Man Oput" i "1/2" jsou industriální monstra, která nepochopí a nezkousne každý. Stále dokola si stěžujeme na neoriginalitu a nekonečné opakování stejných postupů, takže tady máte tip na způsob, jak oddělit zrno od plev! 

Daho 100% 
www.nula2.cz 


Robert Hood
The Pace
(M-Plant MPM 004)
       

Re-release téhle desky mi udělal velikou radost! Originál vyšel někdy v roce 1996 a předlouhou dobu to pro mě byla nejlepší věc od Roberta Hooda. Nechybí dodnes snad v žádném setu našeho projektu Daho & Ginger. Hudebně jde o dost nadčasovou záležitost, I když po těch třinácti letech je tehdejší zvuk trochu slyšet. Titulní skladba "The Pace" je postavená na klasickém pianovém motivu, který velmi efektně několikrát ve svém průběhu vygraduje. S motivem se pak dá perfektně počítat a pracovat v mixu. Nakonec se ale děj přehoupne do úplně jiné, temější roviny, kde setrvá až do konce a probublává tajemě k samotnému závěru. B strana "Wandering Endlessly" je pomalý a zasněný emotivní příběh, který také nebere konce. Jednotlivé prvky se pomalu nabalují na ústřední motiv a už se skoro zdá, že ta pohoda nikdy neskončí. Z celé desky je nepochybně cítit velký vliv Detroitu a asi i autorův nezaměnitelný rukopis. I po letech tedy říkám, že je to moc pěkná deska! 

Daho 85% 
www.myspace.com/hoodrob  


Moderat
Seamonkey
(BPitch Control 202)
      

Moderat = Modeselektor + Apparat. Doufám, že vám tahle matematika nedělá velké problémy? Tak ona je to celkem logická rovnice. Nečekané jsou, ale alespoň pro mě, remixy na tenhle projekt od lidí, jako je dubstepový Untold a korunní král techna - Surgeon. Tak se na to pojďme podívat pěkne zblízka. Remix od Untold začíná elektrizujícím a chytlavým motivem, podobně jako jeho nejlepší věc "Sweat". Nastoupí rozlomené beaty a jde se tančit. Atmosféra tracku vás ani na chvíli nepustí ze svých spárů. Parádní technoidní dubstep se silně poutavým dějem. Surgeon sice v poslední době nejen ve svých setech dosti inklinuje k dubstepu, ovšem jeho remake je spíše přímočará zasněná a výpravná kompozice. Rytmika je lehce nalomená, ale osa skladby je rovná. V průběhu uslyšíte temné plechové samply, potemělé melodie a dočkáte se několika efektních zvratů. Remix by Surgeon bych zařadil spíše mezi klubové záležitosti pro náročnější a vyzrálé publikum, takže těžko říct, jestli ho v našich končinách na párty vůbec někdy uslyšíte. Rozhodně jde o jednu z nejlepších desek, které se na pultě Nula2 za poslední dobu objevily! 

Daho 95% 
www.myspace.com/moderat

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016