REPORT

 

Francouzská spojka III

Den se sešel se dnem, měsíc s měsícem a rok s rokem. Oslava třetího výročí projektu French Connection se udála v sobotu 12.1. 2003 v příjemném pražském klubu Naif a zazářilo na ní živé vystoupení Kláry Nemravové do společného setu Tvyks a Pata Hearta.

 
Den se sešel se dnem, měsíc s měsícem a rok s rokem. Oslava třetího výročí projektu French Connection se udála v sobotu 12.1. 2003 v příjemném pražském klubu Naif a zazářilo na ní živé vystoupení Kláry Nemravové do společného setu Tvyks a Pata Hearta.

A nyní něco k aktérům tohoto "podujatia":

French Connection - pravidelný pořad Rádia 1 (91.9, www.radio1.cz) zaměřený na francouzskou taneční scénu, připravovaný napůl autorskou dvojicí DJ Tvyks a Dys-Martin a napůl Tomášem Hochmeisterem. První party French Connection se odehrála při otvíračce pražských Karlových Lázní a hostem nebyl nikdo jiný než Bob Sinclar, další French Connection party se odehrály v Mecce a Le Clanu a hosty byli například Erik Rug, Pat Heart nebo DJ Didier.

klub Naif - poměrně nový pražský klub, který vznikl na místě legendární předrevoluční prodejny sovětského zboží Berjozka na rohu Stavovského divadla mezi stanicí metra A Můstek a Staroměstským náměstím. Klub je barevně a dekorativně laděn do červena, velmi hezky designován a nabízí příjemné a intimní prostředí pro kalbičky. Hlavní tváří Naifu je pro nás nezaměnitelný Jája, populární to partyfotograf a šéf serveru www.depo9.cz.

DJové Pat Heart (v Čechách velmi oblíbený francouzský DJ, který právě ukončil svoje šestileté působení v ženevském rádiu Couleur 3 a pendluje mezi Prahou, Lausanne a Chamonix), DJ Tvyks a Dys-Martin jako zástupci rádiového pořadu French Connection, Tvyks jakožto autor stránek www.frenchonnection.cz a společně s Dys-Martinem i jedni z předních českých housových DJs.

Klára Nemravová - dlouholetá "stálice" naší malé scény, grafička, zpěvačka (Significant Other, Tata Bojs), zakladatelka free-style/d'n'b seskupení Da Babas a zakladatelka stagnujícího site www.jungle.cz.

Agentura Eastbase jakožto duchovní tvůrce projektu French Connection a pořadatel akcí byla zastoupena svojí jednou polovičkou, tedy Alenkou Drahotovou - druhá polovička, tedy Martina Zahradníčková hlídala doma našeho syna Matyáše. :)


Do klubu jsem dorazil společně s částí naší Techno.cz Crew (Michal a Jirka) kolem 23:00 a první, co mě na vstupu zarazilo, byl guestlist. Musíte uznat, že přes 200 lidí na guestlistu na klubovku je trochu moc a bylo to vidět i dole na parketě. Běžných návštěvníkům oproti "pozvaným" bylo určitě méně a tak jsem trochu zapochyboval o finačním výsledku této akce. Při našem příchodu právě hrál Dys-Martin, kterého osobně já považuji za jednoho z našich špičkových housových DJů a hrál opravdu příjemně. Během mezičasu jsem se zdravil se spoustou známých jmen a dlouholetých čtenářů Techno.cz, kteří mě všichni svojí účastí mile překvapili. Ve finále jsem se usadil s DJem Trávou do strategicky umístěné pohovky naproti parketu, kde jsme se natolik zabrali do rozhovoru, že jsem se z tohoto místa zvedli až se závěrečným rozsvícením světel a koncem party.

Ale to předbíhám... Poté, co Dys-Martina vystřídal Tvyks, který se o své místo před gramci bratrsky dělil s Patem Heartem, se parket naplnil do posledního místečna a atmosféra začala nabírat na obrátkách. Ovšem návaly nadšení, energie a křik se k našemu místu začaly z parketu valit až ve chvíli, kdy oba chlapíky za gramci doplnila zpěvačka Klára Nemravová. Její zpěv byl dokonale vyvážen s citlivě volenými tracky, oba chlapi za gramci Kláře dávali prostor pro něžné, citlivé vokály, pak zase přitvrdili a gradovali atmosféru víc a víc, aby ji zase stáhli do romantického šumění. Prostě nádhera. Klára vydržela zpívat více než dvě hodiny (sic) a jak se mi svěřil Tvyks, měl z jejich vystoupení lepší pocit, než ze spolupráce s Darou. Takže uvidíme, zda spojení C-lara a house bude mít nějaké pokračování...

Dokonalý hudební zážitek byl navíc umocněn opravdu příjemným prostředím klubu Naif a hlavně výbornou náladou na parketu tvořenou spoustou rozesmátých a šťastných známých tváří. Navíc v kuloárech a na chodbičkách probíhaly nejrůznější pitoreskní neplánované show a exhibice například Jájy a Nasťy nebo všudepřítomného Lucky Lucasa. Navíc se na French Connection sešla spousta známých tváří, jak například Ladida, která dorazila s Derekem Sandersem z Waxu, Michael Burian v doprovodu dvou DJek z Ibizi (Femme 2 Fatalle), celá parta z Rádia 1, DJové Tráva, Cubic, náš fotograf a tanečník Dancer, Mellow (odskočivší si z taktéž povedeného Ghetto-tekku v Punto Azul), Myclick, náš dlouholetý čtenář Luboš Bohm a další a další známí a kamarádi. Určitě všechno bude zachyceno na desítkách fotek, které tam napráskali kolegové party fotografové (až mě jejich všudypřítomné blesky objektivy otravovaly...).

Vzhledem k tomu, že jsme s Trávou měli dlouhý-předlouhý, soukromý rozhovor o taneční scéně, jejím úpadku, komercionalizace a deziluzích a vzhledem k tomu, že na letošní rok plánujeme jako Techno.cz pomoc "upadajícím klubovkám", jsem nadšen. Akce se povedla na jedničku s hvězdičkou (doufám jen, že vzhledem k opravdu masivnímu guestlistu nedopadla finančním prodělkem) a těším mě to, že naše podpora projektu French Connection se neminula účinkem. French Connection byla jedna z nejlepších klubových akcí, kterou jsem zažil a dala mi další sílu a víru v to, že to s námi a taneční hudbou není špatné, ba naopak!

Techno.cz dává 10 bodů z deseti.

Dan Kafka




Pořad French Connection můžete slyšet na pražském Radiu 1 každé pondělí mezi 18:00 - 19:00. Příjemný poslech na 91.9 FM nebo www.radio1.cz.

Pořad uvádí DJs Tvyks & Dys-Martin.

Pro mimopražské posluchače je pořad French Connection vysílán jednou měsíčně následovně:

French Connection
Radio Milenium 107.8 FM http://www.radiomilenium.cz/
- kabelové rádio, které vysílá v Brně a ve Zlíně
čtvrtý čtvrtek v měsíci - 20:00 - 21:00 - premiéra
čtvrté pondělí v měsíci - 20:00 - 21:00 - repríza

French Connection v rámci pořadu Láary Faáry
každou třetí neděli v měsíci - 19:00 - 20:00
Český rozhlas Plzeň
Plzeň 106.7 FM
Karlovy Vary 91.0 FM
Cheb 100.8 FM
Jáchymov 103.4 FM
Klatovy 102.4 FM
Domažlice 105.3 FM
Železná Ruda 95.8 FM
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016