REPORT

 

Brain Mlejn 2

V sobotu 11.1. se konala v pražském klubu Mlejn další z divokých jízd v psytrancovém rytmu. Tato akce byla velmi očekávána, protože se po dlouhé odmlce jednalo o další party vytvořenou pod taktovkou HedoniXu, které je známé tím, že návštěvníkům přináší nejen výborný hudební zážitek, ale především se snaží vytvořit uvolňující prostředí, které do návštěvníka dýchne tolik potřebnou energii a donutí ho akci a styl vnímat všemi smysly.

 
V sobotu 11.1.2003 se konala v pražském klubu Mlejn další z divokých jízd v psytrancovém rytmu. Tato akce byla velmi očekávána, protože se po dlouhé odmlce jednalo o další party vytvořenou pod taktovkou HedoniXu, které je známé tím, že návštěvníkům přináší nejen výborný hudební zážitek, ale především se snaží vytvořit uvolňující prostředí, které do návštěvníka dýchne tolik potřebnou energii a donutí ho akci a styl vnímat všemi smysly.

Výzdoba prostoru klubu Mlejn byla provedena nad míru dobře. Při prvním Mlejnu, který se konal zhruba před rokem byla vnitřní výzdoba také ucházející, ale rok zkušeností dal Hedonixu další možnosti a ten je stoprocentně využil.

V první části prostoru, baru, byla vytvořena čajovna v poddání PanDan Sound systému a stejná skupina o několik metrů dále provozovala celý chillout. Jak bývá v klasickém chilloutu zvykem, na podlaze byly koberce, sedačky a stolečky na čaj. Prostor byl mírně, ale zato velmi příjemně osvětlen. Kvalitní zvuk dodával další plus a celkově tedy bylo toto relaxační místo vyřešeno velmi profesionálně a přitom uvolněně a pozitivně.

V chilloutu byla možnost poslouchat od klasického chillout ambientního rytmu až po tvrdé rytmy junglu, psy-techu a tekna. Vystřídala se zde řada výborných DJs, kteří hráli jak živě z počítačů tak z gramofonů. Nejzajímavější a asi i nejočekávanější byl nadějný český projekt vystupující pod názvem Koala Vi. Dvojice z tohoto projektu (k dalším se dostaneme později) hrála ze dvou počítačů velmi různorodý set. Hlavně díky nim jsem se výše mohl zmínit o barvitosti stylů v chilloutu. Hudba měla zajímavý zvuk a nápad. Možná by se to chtělo více zaměřit na jeden styl či jednu identickou skupinu stylů, ale po zvukové a nápadité stránce se jednalo o výbornou hudbu. Tomuto projektu držím palce a v budoucnu vám s nimi určitě přinesu rozhovor.

Hlavní sál klubu Mlejn byl úchvatný. Výborná výzdoba plná barev a pohybu, velmi ucházející zvuk a skvělá světla. Nechyběla ani videoprojekce a zde se opět trochu vrátíme k uskupení Koala Vi. Vedle produkování a hraní hudby se zabývají i video djingem a jde jim to opravdu dobře. Signál míchají z několika počítačů přímo na scéně podle citu a aktuálního stavu hudebního toku. Je fakt, že vedle videoprojekcí, které jsem možnost na psytrancových akcích vidět se jednalo o poněkud odlišný styl zaměřený spíše na plochy a barvitost, ale video skvěle doplňovalo hudbu, což bylo nejdůležitější.

Jako první (po příchodu) jsem v hlavním sále slyšel další z českých live projektů s názvem Mutant Star. Hudbu míchali též ze dvou počítačů, ale jejich styl a mix mi připadal nepřesný. Jejich hudba byla zmatená a jednotlivé tracky na sebe moc neseděly. Z jednotlivých skladeb jsem vnímal nápad, ale připadal mi nedotažený a nedodělaný.

Jako další se nám představil hlavní tahoun večera, dvojčlenný německý projekt Charasmatix. Jejich produkce spočívá též v live actu, ale podaném tak trochu jiným stylem. Jeden člen hraje z mašinek polo-živou hudbu a druhý jej doplňuje na elektronický programovatelný drum pad. Dvojce je výborně sladěná a i když jsem občas zaslechl úder z padu trochu mimo rytmus, diváky si získala snad hlavně kvůli charismatickému podání a show. Hudebně bylo co poslouchat a je znát, že tito producenti mají již řadu zkušeností a předpodkládám že nejenom z psytrancem. Osobně se mi jejich produkce velmi líbila a rád bych si je v budoucnu poslechl ještě jednou a klidně i víckrát.

Pak přišel Rahatmahatix (SK) a pro diváky, kteří již byli přeplněni novými hudebními zážitky to byla opravdová úleva. Rahatmahatix je známý tím, že hraje velmi tvrdou, mocnou a dynamickou hudbu a sál to přijal opravdu dobře.

Kombinace několika zcela odlišných a přitom stejných projektů Hedonixu vyšla. Sál byl příjemně naplněn a to i přes to, že ten den nejezdilo metro. Již teď se těším na další akci, kterou bude HedonioX pořádat v budoucnu, protože se jedná o akce s kvalitním zázemím, úctyhodnými hudebními zážitky a hlavně plnou lidí, kteří mají ještě pořád hudbu rádi hlavně kvůli ní samotné a ne kvůli zbytečnému pozlátku, které se kolem ní točí.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016