REPORT

 

Report z festivalu Real Beat od Sody

Školákům začaly prázdniny a s tím i festivalová sezóna. Hned první víkend v červenci se kryly dva zásadní festivaly. V Hradci Králové se koná Rock for People a v Žizníkově u České lípy reggae festival Real Beat. Mně nezbylo nic jiného než navštívit oba. V sobotu jsem dal přednost festivalu Real Beat, protože jsem si nemohl nechat ujít jeden z nejlepších koncertů letošního léta. Na našem nejvetším reggae festivalu vystupovala celá řada zvučných jmen, tím hlavním ovšem byli Toots & The Maytals z Jamajky...

 
V horkém počasí se nám nikam nechtělo, přesto jsme v sobotu v podvečer vyrazili směr Česká lípa. Při příjezdu do Žizníkova nás přivítala Celní policie, která nás uzemnila otázkou, jestli nemáme s sebou nějakou zeleninu. Tak si říkám, jestli tu jsme dobře na hudebním festivalu nebo jestli zde probíhají zeleninové trhy? Do areálu jsme dorazili před koncem koncertu Sto zvířat. Stihli jsem jenom posledních pár skladeb, ale podle publika jsem usoudil, že zde májí velký úspěch. Rychle, než bude tma, jdeme zmapovat prostor a hlavně další stage. Těch tady bylo celkem pět - jedna hlavní live stage a další čtyři DJs stage. Mě nejvíce zajímala Hungo´s HI-FI stage. Tento sound system jezdí po světě pouze se svým soundem. Dle očekávání byl jejich zvuk naprosto luxusní, až bych řekl, že šílený. I v posledních řadách byl tak silný, že s námi doslova lomcoval. Nikdy bych neřekl, že na reggae je potřeba takto silný zvuk, který byl tak čistý, silný a přitom netrhal uši. Jen málo firem a sound systemů u nás má takto výborný zvuk. Ovšem ani další Radio1 stage nebyla pozadu, i zde byl výborný sound a hlavně výborná světla, která na Hungo´s HI-FI, tak trochu chyběla.



Po krátkém prozkoumání areálu už ale honem na jednu z hlavních hvězd večera na U-CEE & Royal Famili z Německa. U-CEEho znám už nějaký ten rok a slyšel jsem ho s několika kapelami a projekty. Poprvé mě dostal na festivalu Cultural Reggae Vibez s kapelou King Banana, poté letos na stejném festivalu s kapelou Riddimshot, ale jak se říká do třetice to nejlepší. To se tentokrát vyplnilo nadevše očekávání. Každou skadbu od U-CEEho znám téměř na zpaměť, ale tentokrát to bylo trochu jiné. Větší a ještě lepší kapela, kterou doplňoval např. svými scratchy DJ, krásnými vokály zpěvačky a nechyběla také trocha té elektroniky. U-CEE dostal celý Žizníkov do pěkného varu. I já, přestože jsem ho viděl už tolikrát, budu na tento koncert dlouho vzpomínat. Po koncertu se jdeme opět nechat namasírovat od Hungo´s HI-FI soundu. Tady, jak už jsem zmiňoval, překvapil prvotřídní zvuk, ale také hudba, kterou zde hráli. Nešlo o stále stejné oposlouchané reggae, které známe z většiny akcí, ale slyšeli jsme zde opravdu novou čerstvou reggae music. Parádně taky hráli Roccaflex na Radio1 stagi, což způsobilo menší dilema, kde zůstat. Čas ovšem ale hned v zápětí rozhodl za nás, protože na hlavní stagi už co nevidět začne jamajská legenda Toots & The Maytals.



Francouzský DJ Damalistik teď ve velkém stylu vítá na podium Toots & The Maytals. Ti hned od prvních hrábnutí do strun, kláves nebo bicích mají publikum plně ve svých rukou. Jak je vidět a slyšet, návštěvníci se nejvíce těšili právě na tuto reggae legendu. Poté, co Toots otevřel ústa, ta má zůstala také otevřená, protože takový jamajský hlas jsem snad ještě neslyšel. Nejvíc mě dostal, s jakým klidem dokázal zazpívat takový hlasový rozsah. I tak pomalou skladbu, při které se jen tak lehce pohupujeme do rytmu, dokázal tak vygradovat, že jsem si říkal, kde tohle má konce. Toots celou dobu zapojoval publikum do své show a moc práce mu to ani nedalo, celý dav lidí zpíval přesně tak, jak diktoval. Všichni zpívají, tleskají a užívají si koncert naplno. Dlouho jsem nezažil takto strhující atmosféru. Naprosto prvotřídní kapelu sehranou na výbornou tu perfektně dolaďovaly nádherné, křišťálově čisté hlasy tří vokalistek, kterými se můžou pyšnit jen ti nejlepší umělci na světě. Toots & The Maytals nehráli pouze čisté reggae, ale taky trochu latina a v gradacích až našláplý jamajský rock´n´roll a ska. Tento koncert byl bezesporu jedním z nejlepších vystoupení letošního festivalového léta. Po skvělém koncertním zážitku jdeme vstřebávat pocity na Radio1 stage, kde už hraje Damalistik s anglickým zpěvákem Deadly Huntou. Ti mají před sebou také pěkný kotel návštěvníků a není se čemu divit, vždyť Deadly Hunta patří ke světové špičce ve svém oboru. My ovšem zničeni, krátce po druhé hodině ranní, opouštíme areál a míříme domů, abychom si za pár hodin mohli užít festival Rock For People.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016