REPORT

 

Report z Cannabizz Prague 2010 od Jukiho

Už atmosféra ve vestibulu stanice metra dávala útokem na čichové smysly jasně najevo, že něco není v obvyklém chodu věcí klidného pražského Karlína v pořádku. Jistě, obligátně postávající partičky se stereo magnetofonem na víku od směsného odpadu byly na svém místě, nicméně bylo jich víc, nebyly samy, nebyly jednobarevné a všichni tu svírali igelitové tašky přetékající suvenýry. Náhodný chodec by předpokládal, že na blízkém náměstí probíhá pouťová zábava, ovšem to pouze tehdy, když by místo cukrové vaty nebylo k vidění skleněné,  neuvěřitelně přerostlé bongo. Všechno je jasné, historicky první konopný veletrh v České republice je v plném proudu.

 

Cannabizz Prague 2010, netrpělivě očekávaná událost letošního podzimu, našla své útočiště v opuštěných halách ČKD Dukla. Industriální prostory původně určené k výrobě kotlů a tlakových hrnců tak po desítkách let opět ožily v ryze obchodním duchu. Báječně to potvrzovaly expozice zahraničních vystavovatelů, kterým by přístroje na zpracování konopí mohl leckterý Kolben i Daněk jen závidět. A nebylo jich málo. Celosvětová účast a sedmnáct tisíc návštěvníků z řad široké veřejnosti potvrdilo, že na podobné akce uzrál v relativně liberálním Česku čas a mají co nabídnout.

V minulém vydání Legalizace jsme přinesli rozsáhlý rozhovor s organizátorem akce Jiřím Tomaškem, který konceptuálně představil veletrh, jeho politiku a stručně i jeho další směřování. V konečném resultátu můžeme zcela zodpovědně prohlásit, že své pověsti zkušeného produkčního obstál opět na jedničku a až na drobné organizační výkyvy, způsobené především neukázněnými návštěvníky, proběhl celý třídenní maratón bez výraznějších problémů.

Posledně jmenovaných se to pochopitelně netýká: stále se našlo několik naivních, případně se sportovním duchem provokujících jedinců, kteří neváhali a před zraky pracovníků kriminální policie v civilním oblečení pálili jeden joint za druhým, až jim nezbylo vůbec nic včetně tkaniček od bot v cele předběžného zadržení. Zřejmě nejbizarnější  moment, který se o chlup vyhnul vyklizení haly za asistence pořádkových sil, nastal během prolegalizační besedy  šedesátiletého hosta ze Spojených států. Celou situaci trefně popsal J. X. Doležal: "Soma si zapálil na začátku diskuze jointa před návštěvníky, což je samo o sobě daleko za hranicemi dohod s policií, které organizátoři uzavřeli. Aby toho nebylo málo, podal špeka divákovi sedícímu vedle policejního důstojníka, který si jeho besedu natáčel na kameru. Kdyby něco podobného udělal zkouřený puberťák, bylo by to snad pochopitelné, ale když to udělá šedesátník, je to projev nepředstírané debility." Celá situace se díky ochotě dozorující státní zástupkyně urovnala, z haly do hodiny zmizel veškerý další podezřelý kouř a akce mohla zdárně pokračovat.

Co tedy první konopný veletrh v České republice vlastně nabídl? Tak především široké spektrum základních produktů, nezbytných pro pěstování jako takového. Asi nejvíce viditelná byla nabídka různých semen, v jejichž segmentu zcela jasně dominovaly firmy z nizozemské provenience. Nirvana, Royal Queen či Sensi patří ke světové špičce a i jednotlivé výstavní plochy patřily k nejzdařilejším. Vysoká cena produktů však pravděpodobně nebyla zdrojem valného ekonomického výsledku a tak se holandští hosté museli spokojit s reprezentativní účastí. To zcela pochopitelně platilo i pro výrobce hnojiv, kterých bylo taktéž požehnaně, v čele s lídry jako jsou Hesi nebo v Česku hodně oblíbenou značkou Canna.



Skutečně velký úspěch slavili vystavovatelé přístrojů určených k přímé konzumaci konopí, především potom vaporizérů. Technologické novinky v digitálním provedení, i podle ohlasů bloggerů na českém internetu daleko přesahující fantazii starších kuřáků, lákaly ke stánkům davy lidí možností praktických ukázek. Nechyběly pochopitelně ani výrobci papírků, oblečení, kuřáckých pomůcek či zástupci populárních tiskovin včetně premiéry Legalizace, kterou právě držíte v ruce. Dění doprovázel celé tři dny bohatý program v podobě přednášek, workshopů a tanečních parties v populárních pražských klubech.

Cannabizz Prague 2010 úspěšně odstartoval tradici českých konopných veletrhů, přitáhl celospolečenskou pozornost na zásadní kulturní fenomén této dekády a výraznou měrou přispěl ke kultivaci konopné kultury jako takové. Uvidíme, jak se organizátoři s tak náročným projektem vypořádají do budoucna... My držíme ze všech sil palce.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016