REPORT

 

Report z Drum Affection od Katky

Neuběhl ještě ani týden od vystoupení polovičky dua Commix a my jsme se už zase mohli těšit na dalšího velikána ze světa zlámaných beatů. Pořadatelé, kteří mají pod palcem akci Drum Affection, nám už dovezli pár provařenějších, ale také méně známých DJs. Do historie jejího konání se hned vedle Xampla & Lomaxe, Concord Dawn, L Pluse nebo Sigmy, zapíše i brazilský S.P.Y a původně estonští Mutated Forms, kteří nyní působí v Británii...

 

Ahoj pátku!

Konečně tedy zase nastal pátek a my ho jdeme oslavit do MeetFactory. Párty rozjíždí Bifidus Aktif ze Shadowbox crew a vybírá samé příjemné věci. Už ke vchodu do klubu se k nám line I Refuse (Netsky), tak trochu zavzpomínáme na jeho pěkné vystoupení, které proběhlo před měsícem v pražské Roxy a jdeme se občerstvit na bar. Barman nám v plastovém kelímku podává "zlatavý mok" a jdeme se usadit. A to do sklápěcích sedaček, které jsme byli zvyklí vídávat zejména v kinech. Cestou k nim stačíme ještě vzhlédnout ke stropu, kde visí několik řad podobných sedaček, otočených opěradly blíže k nám. A aby toho nebylo málo, tak v tomto fantazijním bijáku nechybí ani nějaký ten divák! Nemělo by vás tedy ani vylekat, když mezi opěradly sedaček najdete i nějakou tu postavu, která visí hlavou dolů. Každopádně, je to zajímavá podívaná, kterou při další návštěvě MeetFactory nesmíte přehlédnout!

Pre – time.

V uších nám zní stará dobrá September (Future Prophecies feat. Roger Ludvigsen) a za pár momentů i Freshův Talkbox, nebo Knite Riderz (Matrix Futurebound feat. MC Spyda) a pak slyšíme profláklý refrén "what you gonna do when we come for you", jenže kdo měl remix toho známého fláku na starosti, jsem už bohužel nevyzkoumala. V půl jedenácté se za pult postavil Sayuz, aby nám dopřál trochu toho svého soundu. A řeknu vám, vzal to pěkně od podlahy... Asi víc, než jsem čekala. Příznivci rychlejšího tempa a zběsilých zvuků, které doplňují každý beat, jásají, protože jump-upu se jim dostává víc než dost. Ocením We Came To Entertain (DJ SS) v Sub Zerově remixu a také pár momentů, kdy se deska rozbíhá a slibuje nějaké to deepovější pokračování. To ovšem od Sayuze nechce a nechce přijít. Místo něj nám vybírá legendární Pieces (Chase & Status feat. Plan B) a pak už něco, co mi přijde po chuti o něco více, Set It Off (Friction & K-Tee), ale pak zase nastolil našláplé tempo za zvuku Front To Back (Sigma).

Main time.

Přesně za hodinu, tedy na polovině cesty mezi půlnocí a jednou ranní, nastává na pódiu další střídání. Přichází Shadowboxí Sweg a postupně zklidňuje situaci a nasází nám tam pár "hlubších" věcí. Nejspíš nás chce naladit na vlnu, kterou s sebou přivezl S.P.Y z Brazílie. Od Swega se tedy dočkáváme převážně deepovějších věcí, mezi kterými nechybí ani poměrně nová Breach z dílny Zero T & Ulterior Motive, Seven Segments (Ulterior Motive), nebo Stars (All Thieves, Zero T remix). V půl jedné už je nachystaný muž, kvůli kterému jsem hlavně dorazila. Carlos Lima aka S.P.Y (vážně mi za ypsilon nechybí tečka) má ve světě zlámaného beatu nezastupitelné místo. Na kontě má releasy u labelů jako Critical Recordings, Spearhead Records, Soul:r a v neposlední řadě také Metalheadz. Čekám tedy selekci, která mi sedne jako ulitá. A také se jí dočkávám. Chlapík s kšiltovkou na hlavě volí intro s velmi jednoduchým rytmem a výraznou basou, která postupně nabírá na intenzitě. Netrvá příliš dlouho a přeměňuje se na Link To The Past (Loadstar). Ale S.P.Y nás nechce máchat jenom v deepech a tak záhy přidává jednu odlehčenou věc, za níž nemohlo následovat nic jiného než komiksově namalovaný úsměv (Painted Smile, Commix). Špion, vlastním jménem Carlos, nás ale u té optimistické melodie nenechá rozjímat příliš dlouho. Připravuje nám tam i silnější odvar kávy, do kterého nezapomněl přimíchat ani dost svých děl. Moje sluchové orgány rozpoznávají letošní Legion (Total Science & S.P.Y), Favelu (S.P.Y) a Xenomorph (S.P.Y). Od dalších producentů nezapomene vytasit Rockwellovu Full Circle a ještě novější DJ Friendly Unit Shifter. Tak ta se mnou pěkně zamává. Stejně jako Body Language, na kterém pracovali SpectraSoul společně s Iciclem, nebo další track dnešního headlinera, By Your Side.

After – time.

V půl druhé zvoní zvonec a pohádka končí. Děkujeme za skvělou selekci, kterou nám S.P.Y dopřál, a i když se do nějak výrazných mixů nepouštěl, jsme spokojení. A to ještě nevíme, že ta pohádka vlastně ještě definitivně neskončila. Český support v podobě mladíka, který si říká, Beast 67, je taktéž velmi kvalitní a místa na parketu rozhodně neubývá. Snažím se ještě šetřit síly na dalšího zahraničního hosta, Mutated Forms, ale moc mi jich nezbývá. Když po třetí hodině ranní opouštím MeetFactory, párty je ještě v plném proudu. Aby také ne, když se hudba vrátila do směru, kterým se ubírala na začátku. Jediné, co mě mrzí, je fakt, že jsem ještě pořád ovlivněná klubovými prázdninami, jež jsem absolvovala v letních měsících a zatím raději ponechávám prostor na parketu ranním ptáčatům... :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016