REPORT

 

Report z Parov Stelar Band live v LMB od Kickita

Marcus Füreder aka Parov Stelar přijel se svým bandem po půl roce opět do Prahy. Poté, co se představil v Paláci Akropolis, nyní vyprodal již pár dnů před koncertem Lucerna Music Bar. Parov Stelar je považován za jednoho z průkopníků žánru "minimal jazz house", někdo ho označuje jako "elektroswing". Nyní se pod hlavičkou Exit Music představil v Lucerna Music Baru a to s novým EP Phantom!

 

Parov a jeho minimal jazz house.

V roce 2003 Parov Stelar založil vlastní label Etage Noir Recordings a už v následujícím se na scénu uvedl vydáním EP KissKiss a krátce potom LP Rough Cuts. Svým neobvyklým přístupem k produkci si vysloužil zasloužený respekt od hudebních kolegů a pro mnohé se stal průkopníkem nového subžánru, nazvaného "minimal jazz house". V němž se mísí žánry jako swing, jazz a elektronika. Parov Stelar přitom již pilně pracuje na další desce, která by měla více tíhnout ke swingu a k jazzu...

Parov Stelar Band

Probojovat se do klubu, nebylo vůbec snadné...

Již týden před samotnou akcí pořadatelé avizovali, že je vyprodáno a pekelná atmosféra v klubu tomu jenom nasvědčovala. Nekonečné fronty u vstupu až do Vodičkovy ulice, fronty na šatnu, které zaplnily celé horní patro Lucerny, dlouhé čekání na toaletu a v neposlední řadě fronty na pivo, (ale tu si každý rád vystál s velkou chutí) jenom dokázaly zájem o tento koncert. Dostat se do klubu byl vskutku boj, který za to stál.

Chladné přijetí...

Role předskokana se ujal DJ Alexander Ryba, kterému se dostalo výrazného pískotu, že ani sám DJ nechápal, co se děje. Osobně si myslím, že kvalita jeho produkce spíše natěšené diváky obtěžovala, než aby je dostávala do nějakého varu. Jeho poněkud jednoduché a nezáživné tracky diváky zkrátka moc nepotěšily. Navíc je velkou škodou, že jeho set si téměř nezadal s žánry jako swing a jazz, které jsou pro Parov Stelar Band tolik blízké a typické.

Parov vplul s velkou noblesou.

Parov Stelar Band vyplul na scénu Lucerna Music Baru ve stejném složení, v němž vyprodal letos v dubnu Palác Akropolis (Beate Baumgartner - zpěv; Andreas Lettner - bicí, Stefan Hölzl - basa; Markus Ecklmayr - saxofon; Parov Stelar - elektronika). Když bychom měli srovnávat tyto dva koncerty v rozmezí půl roku, tak bych osobně upřednostnil Palác Akropolis. Nyní mi Beate Baumgartner oproti Paláci Akropolis přišla dosti nevýrazná a ani opět skvostný výkon Markuse Ecklmayra – saxofon, který si svými sóly nezadá s jazzovými saxofonisty, to už v tomto srovnání nezachránil. Tento fakt nic nemění na tom, že nabouchaný Lucerna Music Bar si tyto chytlavé tracky bandu Parova Stelara užil. Dav tlačících se lidí co nejvíce k pódiu se teď vlnil do hitů jako Matilda, KissKiss, Catgroove, Ragtime, Libella Swing a dalších. Velká škoda, že se celá show nekonala déle... :(

Parov Stelar band

Povedená show!

Pokud bychom měli produkci Parova Stelara hodnotit, tak jeho chytlavé písně jsou velice zajímavou směsí elektra šmrncnutého jazzem a swingem... Tento zajímavý koktejl vypili všichni v Lucerně i s přídavkem s velkou chutí. Těšme se na další návštěvu Prahy tohoto rakouského umělce i s jeho bandem!

foto: michita michita@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016