REPORT

 

Report z Jurassic Boombox od Kickita

Chali 2NA se 14. března do Prahy vrátil po loňském úspěchu na Hip Hop Kempu... Ti, kteří tam nebyli, tak ho znají určitě coby frontmana kapely Jurassic 5, ve které uplatňoval krom svého velikého charismatu hlavně svůj neuvěřitelný hlas. Chaliho kariéra ovšem sahá až hluboko do 90. let, kdy vydával desky se skupinami Ozomatli a hlavně s již zmíněnými Jurassic 5. Jeho dikce je osobitá záležitost a přirovnávat jej k někomu, je absolutně nemyslitelné. Celá akce byla pod záštitou Jurassic Boombox party a proběhla v pražském Lucerna Music Baru, přičemž mu záda kryla téměř dvě hodiny kapela House Of Vibes.  Sám Chali 2NA, který se prohlašuje za renesančního člověka, nabídl společně s kytaristou, klávesistou a bubeníkem skvělý kulturní zážitek, za který byl několikrát odměněn bouřlivým potleskem. A jak to celé proběhlo?

 

Čekání bylo dlouhé, ale stálo za to.

Takový malý zahřívací večírek obstarali DJs Fatte a Tuco, na parketě se ocitlo i pár jedinců, ale ten pravý hřeb večera měl teprve přijít. Ještě hodinku před koncertem nic v LMB nenasvědčovalo tomu, že by se strhla tak pozitivní vlna energie, která za pár desítek minut následovala. Nutno podotknout, že klub byl zaplněn sporadicky, pravděpodobně některým ta pauza mezi jeho letním vystoupením na HHK a jeho klubovým v rámci Jurassic Boombox, přišla přeci jenom krátká. Ostatně ti, co se dostavili, nemuseli litovat. Krátce před koncertem se to konečně začalo v LMB plnit hip-hopu chtivými posluchači a čekalo se jenom na jednoho. Tím byl samozřejmě Chali 2NA doplněn live kapelou House Of Vibes. To čekání pro některé jedince bylo tak dlouhé, že zvládli i tři lahve šumivého vína a dříve, než stihli koupit další, dorazil konečně ten, na něhož se čekalo, v netypickém outfitu s dlouhým černým rolákem a volnými riflemi, který byl doplněn řetízkem s policejním autem na krku. Během večera k němu doplnil vysvětlení, že nemá rád policisty - jak typické pro většinu amerických hip-hoperů. Nebyla to však jediná věc, se kterou vyjádřil nespokojení... Produkce současných rádií je čas od času tzv. o "uši" a už to vědí i za velkou louží, jmenovitě i Chali 2NA a většina diváků v klubu mu tento postoj jenom potvrdila.

Zazněly i hity od Jurassic 5.

Od vstupu na pódium z tohoto chlápka z Chicaga, jehož skutečné jméno je Charles Stewart, vyzařovala pouze pozitivní energie. Bavil nejenom diváky, ale očividně i sám sebe a užíval si to skutečně plnými doušky. Komunikace s diváky mu bezpochyby není cizí a kdekomu se ten večer jeho hlas dostal pod kůži. Skladby jako "Lock Shit Down" či "International" sklidily výtečný ohlas, stejně jako pecky od Jurassic 5 jako "What’s Golden" nebo "Freedom".  A představil rovněž i většinu písní ze svého alba z roku 2009 "Fish Outta Water" a diváci některé písně kvitovali s opravdu velkým povděkem.

Konec dobrý, všechno dobré.

K závěru několik lidí sice odběhlo chytit poslední metro, ale tenhle hip-hopový dýchánek se táhnul skoro do ranních hodin. Málokdo mohl litovat koupené vstupenky. Boombox party se v Lucerně prostě daří... Stačí zmínit pár jmen, která jsou už na programu a milovníci hip-hopu šáhnou zase do kapes a pomažou kupovat lístky. Jména jako: Hocus Pocus, Ill Bill a Vinnie Paz nebo Looptroop Rockers vás jenom popoženou ke kasám a vzhůru k dalším takovým povedeným akcím, protože jich začíná být proklatě málo. Hocus Pocus se u nás také představili, ale tentokrát to bude v jiném čase a na jiném místě. Už jenom to, že Hocus Pocus jsou přirovnáváni k legendárním The Roots, mluví za vše. Těm, co nyní chyběli, mohu jenom vzkázat, že se je na co těšit! Jen jednu věc bych příště uvítal... Bylo by záhodné posunout začátek koncertu o něco dříve, přeci jen to dlouhé čekání občas dostane člověka do společensky nepřijatelného stavu, koncert příliš nedocení a ostatní jenom pobouří. Na druhou stranu to nechávání na sebe čekat, tady bylo vždycky a asi pořád bude a pořadatelé ho příliš neovlivní...

foto: cray cray@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016