REPORT

 

Unity Feel 3

Po loňské premiéře měla Unity postavenou laťku hodně vysoko. Jak se jí povedlo přeskočit? Půvabné stars v podobě Moniky Kruse a legendy elektronické taneční scény Marushy byly výborným předpokladem. Realita byla jiná...

 
Minulý rok to byl krok do neznáma. Agentura Unity, která je složena z lidí, kteří se na scéně pohybují dostatečně dlouho, uspořádala za vydatné mediální kampaně velkou party v atraktivním prostředí tribuny Dostihového závodiště v Chuchli. Hosty byli Space Djz a Oliver Ho. Loni jsem byl nadšen zvukem, pódiem, atmosférou. Unity byla novinkou a já si to řádně užil.

Letos Unity zorganizovala tyto akce rovnou dvě. Nejdříve na Slovensku, kde se tato kvalitní akce s výborným obsazením u východních sousedů potkala s kladným ohlasem a atmosféra byla výborná. Česká verze, která byla posazena na pátek 11.4., tedy víkend, který byl akcemi v pražském regionu přímo přecpán, slibovala pro ne jednu generaci nový zážitek v podobě půvabné legendy Marushy a její krajanky Moniky Kruse. Line-up hlavní scény byl doplněn pražským promotérem/DJ/dramaturgem a členem Unity Madmanem, opěvovaným Orbithem, slepě zbožňovanou Ladidou, Techno.cz DJ Agentem a dalším z organizátorů, taktéž Techno.cz, Pavlem Krejdlem. Neméně zajímavými jmény byla obsazena i druhá stage a chill-outu vládli PanDan.

Madmana jsem nestihl, což mě mrzí, protože tenhle DJ si opravdu umí za mixem hrát. Orbith hraje poslední dobou hybrid mezi lehkým technem a poppy elektrem. To mu umožňuje dle potřeby uspokojit širší spektrum publika. Na Unity hrál většinu svého vymezeného času "své" elektro. Osobně mám radši, když to trochu zkříží s technem a dodá tak některým na duchu slabším deskám potřebnou energii. Posledních 15 minut se stylem přesunul na opačný techno pól tak, aby mohla Ladida navázat v konceptu noci.

Nevím, co se přesně přihodilo, ale když nastoupila Ladida, vypadly středy i výšky a basy vyletěly o dobrých 50% nahoru. Stál jsem hodně daleko od pódia, ale ani špunty v uších nepomáhaly. Ladida to zřejmě neslyšela a pokračovala tak ve svém setu s častými nástupy basů. Ladida hrála nudně a bez vývoje s velkým množstvím drobných chyb. Ladidu respektuji pro její osobitý výběr desek, tady se jí to však moc nepovedlo. Skoro až se strojovou přesností se střídaly bezbeatové/bezbasové pasáže s 2 až 3 mixy. Možná měla před svou kamarádkou a vzorem Marushou trému. Po 30 minutách "hluku" se zvuk nastavil do norem, i když zněl poněkud nepřesně.

Po Ladidě nastoupila Marusha, která svou technikou ostře kontrastovala se svou předchůdkyní v mixu. Během 10 minut si získala celou Chuchli. Během jejího vystoupení vystřídala celou řádku stylů. Od techna přes progressive až po breakbeat. Lahůdkou bylo combo vytvořené z Paul van Dyka a na techno party nepřeslechnutelných Prodigy s jejich Out of Space.

Monika Kruse začala z ostra. Některé to zaskočilo a některé to potěšilo, protože Marusha ke konci hodně zvolňovala a častá obměna stylů byla pro některé clubbery "náročná". Monika tempo držela celou hodinu, co jsem byl ještě přítomen.

Na druhé scéně jsem byl velmi mile potěšen duem Stereophonic Experience. Slyšel jsem je prvně a myslím, že ne naposledy. Byli výborní. Stihl jsem i živé vystoupení Aleše Povra aka Trancegate.

Po vizuální stránce se nedá pořadatelům vůbec nic vytknout. Myslím, že světelný park není jen o laseru. Unity všem ukázala, že to jde. Výborná byla projekce a její rozmístění. Slabší byl zvuk, což mě zklamalo. Problémy, které byly při setu Ladidy, se odstranily, ale v průběhu večera byl zvuk stále celkem zkreslený. Na party trochu chyběla atmosféra, což mohl být důsledek problémů se zvukem, počtem clubberů nebo citelným rozdílem teploty na hlavní scéně a již o pár schodů výš.

Velmi mě mrzí, že úsilí, které vynaložili členové Unity crew při poctivých přípravách, nebylo odměněno dostatečnou návštěvou clubberů a tím tak akce skončila v deficitu. Doufám, že o tomto seskupení ještě hodně uslyšíme. Nepatří totiž mezi ty promotéry, kteří by si zasloužili ze scény odejít...
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016