CLANEK

 

Seznamte se, tohle jsou: Modestep!

Připravovala jsem si pro vás rozhovor s Tonym z Modestep - kapelky mladých kluků z Londýna, kteří spolu začali hrát naživo dubstep a rockovou muziku kříženou s elektronikou v roce 2010. Bohužel se mi nepovedlo interview uskutečnit, protože jsme měli nějaký problém se spojením a po mnoha dalších pokusech se mi nepodařilo získat nový termín. :( S hvězdami je to holt dneska těžké - kluci zrovna koncertují se svým albem "Evolution Theory", které vydali 14. ledna 2013 na labelu Max Records... Nemají vůbec čas a dovolávat se nového termínu přes několik dalších lidí, kteří jsou do celého procesu zapojeni, je to samé, jako když se vám zasekne staré cédéčko, které je poškrábané a prostě tak nějak tušíte, že už ho znovu neseženete. Protože se ale kluci za necelé tři roky dost slušně zapsali do podvědomí současného hudebního světa, řekla jsem si, že si na ty otázky, které jsem jim chtěla položit, odpovím sama. Jediné, co jsem se prostřednictvím telefonu dozvěděla, bylo to, že mluvím s Tonym. Povzbudivé, ale nestačilo to...

 

"Je vzácnost vidět umělce dělat tolik, kolik jsme toho už udělali my a doufáme, že všichni naši fanoušci i ti, kteří nás nenávidí, pochopí a ocení, kolik práce do Modestep dáváme." Josh, Modestep

Modestep jsou silně inovativní seskupení v dubstepovém světě. Hrají na živé nástroje (bicí, piano, syntetizéry, vokály a DJing) a přestože mají jedno vystoupení za druhým, se šňůrou Evolution Theory jsou schopní odehrát každý koncert na sto procent. Podívejte se na jejich klipy - ten náboj jde vážně cítit i přes video!

Modestep

Kluci se znali už dávno před tím, než skupinu založili. Tony Friend je DJ, producent a hraje živě na kytaru. Kdybyste nevěděli, jak ho na pódiu identifikovat, tak ten týpek s maskou, to je on. Nosí ji proto, že jednou s bráchou vytvořili tak revoltující zvuk basy, že mu vlastně "rozpustil" obličej. Josh Friend, Tonyho bratr, se věnuje DJingu a na koncertech živě zpívá. Společně pouští v anglickém online rádiu Modestep nové dubstepové tracky už od roku 2008. Matthew Curtis byl v době zakládání kapely spolubydlící Joshe a kapelu doprovází jako bubeník. Nick Tsang, kterého Josh potkal na nějakém festivalu, hraje na kytaru.

Modestep

Debutový singl vydali v roce 2010 a nesl název "Feel Good". Během roku 2011 vydali další dva singly "Sunlight" a "To The Stars", které se s dalšími dvěma z roku 2012 "Show Me a Sign" a "Another Day" dostaly právě na album Evolution Theory. Podle jejich vlastních slov do něj vložili srdce i duši. Kromě jmenovaných tracků najdete na albu ještě devět dalších. Žánrově se taky docela vyřádili – naleznete tu drum´n´bass, grime, dubstep a electro. Není to celé jen práce kluků z Modestep - ke spolupráci si přizvali i talentované kamarády a oblíbené umělce, takže uslyšíte například "Another Day" s hostujícím Popeskou anebo "We Will Not Fall" s Foreign Beggars.

"Sunlight", který si osobně nejvíc chválím, má svůj oficiální klip, ve kterém se na mejdanu sjíždějí staříci a paří přitom s mladými holkami. Mimo těch staříků si nějak obdobně představuju každou párty s nimi. Modestep ale nemají jen svou vlastní produkci, není jim cizí ani vytvoření nějakého remixu. Mezi jinými například "Exile" od Enyi v roce 2010.

Modestep

Kluci zatím koncertují v Anglii a pomalu se blíží k Belgii, Francii a hlavně k nám do Prahy. Nedávno se přesunuli do nového studia, na které jsem se jich chtěla zeptat, tak doufám, že v něm už připravují nějaké nové album. Píšou, hrají a zpívají o tom, co milují a nikdy neudělali nahrávku pro někoho jiného. Jsou věrní svému projektu a baví je to...

Modestep

Předpokládám, že o nich v nadcházejících letech uslyšíme ještě daleko víc než doteď. Kdyby to šlo, tak vyskočím 27. února v Roxy na pódium a udělám s nimi rozhovor přímo tam, protože mě fascinují, a pevně věřím, že si podobným způsobem získají i vás... Užijte si jejich live show naplno!

Tereza K.

foto: archiv

Zdroje a odkazy:

www.modestep.com/

http://metro.co.uk/2012/05/18/modestep-were-from-london-but-we-were-born-online-430404/

http://modestep.co.uk/blog/

www.modestepradio.co.uk/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016