REPORT

 

Radost FX Club On Tour 2003

Nejstarší český taneční klub, legendární pražská Radost FX vyrazila poprvé ve své desetileté historii na turné po nejlepších českých klubech, včetně jedné zastávky na sousedním Slovensku. Během pár víkendů, kdy se tato techhouseová smršť přehnala našim územím se podařilo dokázat, ze klubová scéna ještě žije a že by byla škoda ji odepisovat.

 
Nejstarší český taneční klub, legendární pražská Radost FX vyrazila poprvé ve své desetileté historii na turné po nejlepších českých klubech, včetně jedné zastávky na sousedním Slovensku. Během pár víkendů, kdy se tato techhouseová smršť přehnala našim územím se podařilo dokázat, ze klubová scéna ještě žije a že by byla škoda ji odepisovat. Poslední party v domovské Radosti toho byla jasným důkazem. Jaydee odehrál před vyprodaným klubem svůj životní set a ve svých 41 letech nám dal dostatecný důvod v naší misi pokračovat. Respect!


Pátek 25.04.2003
Fabric, Ostrava


Po namáhavé a dlouhé cestě jsme dorazili do Ostravy. Díky problémům s nakládáním ještě v Praze jsme nabrali zpoždění a celkovou instalaci dekorací, projekční techniky a naší milované sprchy jsme dokončili tak tak. Bohužel jsme nečekali, že těsnění u bazénu povolí hned v prvních minutách, a tak místo úlevy přišla další práce, protože se Fabric pomalu začal zaplňovat vodou. Nakonec jsme museli celou věc odnést a protentokrát se bez ní obejít.

Celý večer odstartoval Manio, který se tak šikovně vyhnul úklidu. Parket se pomalu začal zaplňovat, nicméně nedorazilo ani zdaleka tolik lidí, kolik jsme očekávali. Prahu v Ostravě moc rádi nemají a bylo to tam tak trochu během večera cítit. (Ať žije Sparta!)

Na fotbal nakonec nedošlo a tak se do večera zapojil i Vectif a jeho record box. Část posádky se odplížila na hotel a mezitím dorazil hlavni host, Gideon Jackson. Týpek s nejdelšími dready na světě se předvedl nejen jako výborný DJ, ale také jako velice zabavný cvok.

E.C.A. při svém vystoupení odhrála poprvé svůj breakový remix skladby Come As You Are od Nirvany, který se měl stát jakousi hymnou celého turné. Ráno si pak jestě zahráli Vectif a Manio back to back, následoval ohavný úklid a pak jsme se již na nátlak našeho VJ mastera Quarka odebrali spát, aby jsme se do dalšího večera nejakým způsobem dostali do jeho rodných Košic. Poslední brčko a dobrow.


Sobota 26.04.2003
Arzenal Club, Košice, Slovenská Republika


Moc jsme toho nenaspali a probouzíme se řádně unaveni. Quark uz komanduje k odjezdu, ale Gideon ho spraží svými dready. Nasedáme do aut a odjíždíme ke slovenským hranicím. Dochází nám benzín a tak se musíme vrátit do nejbližšiho města natankovat. V zapadlém údolí narážíme na čerpací stanici Koliba. Při vstupu do shopu slyšíme v reproduktorech povědomé melodie. Obsluha benzínky si přehrává Vectifovu kompilaci, kterou namixoval pro dubnový XMAG. Když se to dozvěděl Gideon, začal po celém krámě vykřikovat a ukazovat na Vectifa, že to je ten člověk, který celou věc namíchal a že on je ten, který tam má svůj track. Ve chvíli jsou všichni na nohou, prodavač vytahuje z regálu několik XMAGů, trhá obaly a my se musíme podepisovat. Gideon poté ještě v autoatlasu ukazuje všem zůčastněným, kde že to hrál včera a kam až jedeme hrát dnes. Vycházíme ven a rozhlížíme se kolem sebe. Všude jen lesy, divočina a Vectifovo CDéčko. A pak nám to všechno dochází. Jsme techouseová mise a bude to dobrý!

Příjezd do Košic, rychle vše stavíme a chvíli po deváté hodině se zhasínají světla a party začíná. Line up se ustálil, začíná Manio a zbytek posádky se vydává k majiteli podniku na fantastická pečená žebírka. Jediný Quark zůstává viset na štaflích a i v nebezpečné tmě dělá vše proto, aby zapojil i druhý projektor (je vegetarián).

Vectif nastupuje jiz před plným klubem a svůj set si opravdu užívá. Skvělé projekce, dobrý zvuk a naše fantastické tanečnice se pomalu odebírají do sprchy. How Fa Will You Go? Probíhají soutěže a mokří jsou snad všichni chlapci v klubu. Gideon Jackson trochu polevil z tempa, ale parket je stále plný. Nastupující E.C.A. odehrává výborný live act a na Come As You Are skáči všichni, kdo ještě mohou. Pak už jen částečný úklid a všichni se odebíráme na hotel. Gideona jsme museli nechat odvézt již dříve, tequilovou smršť prostě neustál.

Druhý den večer se po krátké exkurzi po Košicích, kterou jsme absolvovali v dodávce, jejíž životnost skončila asi před 20 lety, vracíme do Arzenalu. Majitel objednává místního diskotékového DJe, kterého se ihned ujmul Gideon a po zbytek večera si pouští hity od Tublatanky a Elánu. Hrajeme stolní fotbal, pijeme lihovinu s příchutí tequily a Gideona opět musíme nechat odvézt. Zhruba ve tři hodiny ráno nacházíme Vectifa, Mania a Roddamana na hotelové chodbě, polomrtvé smíchem a postupně tak budí celý hotel.

Ráno snídaně a hurá domů. Košice opět nezklamaly!


Sobota 03.05.2003
Music Hall Zděřina, Police nad Metují


Nikdo neví, kam vlastně jedeme. Lokalitu vybral Vectif, který zde hrál někdy v zimě a jeho popis zní vskutku zajímavě. Prostor s kapacitou více než 1000 lidí, uprostřed lesů, přespání zajištěno v dřevěných srubech. Na tuto zastávku vyrážíme v silné sestavě, podpořeni Red Bull a XMAG crews, přidává se i bývalý produkční Radosti, Mr. Vančura. Zatímco všichni staví, naši milí kolegové se utkávají v přátelském utkání s místním zájezdem z PLR. S vypětím všech sil a za výrazného Vančurova přispění remizujeme poté, co jsme polským studentům odmítli uznat dalších 9 gólů.

Našim dalším hostem je britský DJ Nathan Scott, majitel labelu Dope Cottage, známý britský kalič. Party začíná ve 21:00 a do půlnoci je úplně narváno. Více než 1000 lidí se náramně baví.

V Drakstore se celou noc tetuje, naše nová japonská kolegyně se stará o styling ve Fa Fresh Zone, tanečnice upoutávají pozornost při soutěžích ve sprše. Prostě mejdan.

Celý pražský zájezd postupně tančí na pódiu a všechny vyhání až Alfonso svým ranním breakbeatovým setem. :)

Kdo se odebral spát do srubu, přichází o hodně. Nakonec zůstávají jen probuzený řidič Mára, Manio, Vectif, VJ Quark, Nathan a láhev Ballantine's. Po chvíli se přidává ještě litrovka Jameson. Poté následuje Nathanův kolaps, po kterém útočí mohutným skokem na Quarka, při kterém bohužel naráží hlavou do srubu a rozbíjí si ji. Do srubu ho k sobě nikdo nechce a tak ho pokládáme k naší tvrdě spící Japonečce. Trochu to na ni zkouší a tak mu ještě přidáváme a on usíná jako mimino.

Je okolo 11:00, všichni se probouzí a nacházejí naši trojku v bujaré náladě. Mára griluje sele, všichni jíme, načež Vectif padá za svým rypákem rovnou do hlíny a usíná. Za tento čin si vysloužil přezdívku brázdič.

Jak jsme se dostali do Prahy si nikdo moc nepamatuje. Následuje rozlučka se špinavým a zkrvaveným Nathanem na letišti a konečně spánek. Polovinu turné máme za sebou.


Pátek 09.05.2003
Barumba, Olomouc


Do tohoto moravského klubu jsme se moc těšili. V poslední době má sice problémy s návštěvností, nicméně party se vydařila skvěle. Stavíme sprchu, následují problémy s Drakstorem, protože je tak veliký, že se nám nedaří ho nikde postavit. Doráží i náš další host Nils Hess. Vše tedy řešíme improvizovanou stavbou stánku v rohu klubu, která se nakonec ukazuje jako výborné řešení.

Manio rozjíždí večer svým skvělým deep-tech houseovým setem a parket je za chvíli plný. Vectif nastupuje a prvními třemi mixy zvedá nad hlavu ruce všem v klubu. Tím jeho sólo set také končí a přidává se k němu Nils Hess. Následující dvě hodiny hrají oba back to back a náramně se u toho baví. Nils pokračuje další dvě hodiny sám. Ve sprše se opět paří a naše tanečnice si moravské mladíky vskutku vychutnávají. Nastupuje E.C.A. a po jejím zhruba hodinovém live actu se za gramofony staví opět Manio. Nikdo z nás neslyšel Mania hrát tvrdší set, než tento ranní v Barumbě. Vectif přichází vyspaný z auta a s hrůzou shledává, že party ještě neskončila a že Manio udržuje klub stále na nohou. V polovičním bezvědomí ho střídá a pokračuje se dál. Přidává se nějaký úplně vyjetý MC, kterého nelze zastavit, ale je sranda. Občerstvujeme se Červeným Drakem, pokouříme a ukončujeme akci. Balíme a vydáváme se zpátky do Prahy.


Pátek 16.05.2003
Nostromo, Ústí nad Labem


80 metrů od známé Matiční zdi se nachází bývalý obchodní dům Prior a v něm se nachází klub Nostromo. Zajímavý betonový prostor, který je celkem vkusně řešený, nicméně chybí dostatečný počet elektrických připojení atd. Zato zvuk je smrtící a to tak, že se to snad ani nedá vydržet. Příjezd byl příjemný, místní nám ochotně pomohli s instalací a přípravami, za což jim patří náš dík. Krátce po 19. hodině doráží i majitel amerického houseového labelu Red Melon, DJ Dano ze San Francisca. Vlastním jménem Daniel Hruby již patrně nikdy nezapře své předky. Patrně nejslavnější host celého turné byl také největší pohodář a skutečný profesionál. I přes tentokrát slabší návštěvu v klubu odehrál naprosto precizní set.
Akci opět odstartoval Manio, následoval Vectif, který měl částečné problémy s mixováním i se stabilitou díky zmizelé lahvi irské whisky Killbegan. To, co předvedl nastupivší Dano, byl patrně nejlepší set celého turné, E.C.A. doplatila na slabší návštěvnost a celou noc uzavřeli ranním setem opět Manio a Vectif. Největší úspěch sklidil patrně Drakstore s výborným pivem a tetováním a samozřejmě Fa Fresh Zone se sprchou, stylingem a masážemi.

Ranní balení bylo opravdu dlouhé, především díky ztrátě Quarkovi oblíbené prodlužovačky, ale zase byla neskutečná legrace. Namáhavá cesta domů, vykládání v Radosti a konečně spánek.


Pátek 23.05.2003
Final Party, Radost FX, Praha


Ačkoliv jsme plánovali ještě další dvě akce, neměli jsme na ně již sílu. Nabídek jsme měli spoustu, ale stejně tak tu byly i důvody turné ukončit. To nejlepší nakonec a také to tak bylo.

Takovou akci v Radosti již dlouho nikdo nepamatuje. Fantastická atmosféra, výborná hudba, tanečnice, projekce a naše Bára, která ve sprše konečně předvedla, co v ní opravdu je. :) Celý klub rozhýbal Manio a následovala E.C.A. s famózní zpěvačkou Charlie One. Po nástupu holandské legendy Jaydeeho již nebylo co řešit. Předvedl, že ještě stále má co říct a kromě super setu zvládal i bavit publikum. Haris pokračoval v nasazeném tempu a dokázal si udržet lidi na parketu. Hrálo se opravdu svižně a tak se čekalo, jak si s nasazeným tempem poradí Vectif. Zvládl to na výbornou a teprve kolem 4:30 ráno začali řádně zmožení návštěvníci opouštět klub.

Na tuto party budeme všichni dlouho vzpomínat a můžeme se jen těšit na další. Možná i na další turné, ale tato otázka je zatím ve hvězdách. Necháme se všichni překvapit. Radost FX dokázala, že na naší taneční scéně ještě zdaleka neřekla své poslední slovo.


Thank you partners: XMAG, Baraka, Gas, Mavi Jeans, Red Bull, Henkel, Fa, Black Drak, Červený Drak, Bonaqua, Techno.cz.

Děkujeme i spřáteleným serverům: Rave.cz, Clubber.cz, Depo9.cz, Bassline.cz.

Radost FX crew: Vectif, Manio, E.C.A. live, VJ Quark
Guests: Gideon Jackson (Swag, UK), Nathan Scott (Dope Cottage, UK), Nils Hess (Eukahouse, UK), Dano (Red Melon, USA), Haris (Laus Rec., UK), Jaydee (First Impression, NL), Charlie 1 (Ohm Square, CZ/UK)

Na závěr ještě poděkování Márovi, Marii Anně, Terezce, Kristýně, Báře, Lence, Naomi a Romaně. Díky, byli jste super!
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016