REPORT

 

Report z páteční akce Fritz Kalkbrenner @ Roxy od čéši

Říká se: "třikrát a dost"! V tom případě jsem Fritze Kalbrennera v Roxy slyšel asi naposledy... Již třetí mnou navštívený koncert mi opět ukázal kvality tohoto německého charismatického producenta, bratra velkého Paula, v živé podobě. Fritz měl opět "full house" a znovu, stejně jako posledně, se v Roxy uskutečnilo jeho vystoupení hned dvakrát. Já však navštívil pouze páteční mejdan a odnesl si nečekaně velmi příjemný pocit z hudebního světa...

 

Tentokrát jsem vešel do Roxy bez větších očekávání, protože jak se mi u mnoha jiných potvrdilo, když příliš čekáte, zklamání bývá o to větší. Já naštěstí bývám skoro vždy spíše příjemně překvapený a nadšený. :) U šatny byl již značný počet lidí, fronty se rozšiřovaly a byly stále delší. Během celé doby, co jsem čekal na přidělení čísla, bylo v klubu ticho. Nejprve jsem neměl tušení o co jde, ale pak mi to došlo. Po Danu Cooleym se na pódiu totiž připravoval předskokan HRRSN a musel si asi zapojit všechny mašinky a mikrofon.

HRRSN

Toto live vystoupení pro mě absolutně neznámého performera bylo přesně to, co od mejdanů čekám. Šel jsem na velké jméno, ale pobavit a potěšit mě měl i support a to se povedlo na výbornou. HRRSN předvedl v krásně temné Roxy dokonale znějící live set. Jeho podmanivé vokály a příjemné beaty krásně rozezněly plnou Roxy a nejen mě to navnadilo dokonale. Lidé tančili a mnoho z nich již nedočkavě vyhlíželo hlavní star večera. Když se zpětně ohlédnete po vystoupeních FK v Roxy, všimnete si jednoho velmi lehce rozpoznatelného znaku, který ho provází. Když tu byl prvně, vystupoval na pódiu osamoceně, stejně jako pokaždé, ale jen na maličkatém pódiu. Posléze se mu pódium krásně vizuálně nasvítilo a bylo již dvojnásobné. No a tentokrát zabíralo jeho pódium již celou horní stage a DJs měli jen malý pultík na okraji.

Fritz Kalkbrenner @ Roxy

Stage působila velkolepým dojmem, a to tak velkolepým, že z první řady na FK nebylo ani vidět. Nu což, hlavní bylo, že jsme ho slyšeli. Stage byla ovšem světelně a vizuálně připravena opět fantasticky, takže toto nebyla výtka, ale jen takový malý poznatek. FK dorazil na stage a po několika minutách ticha lehounkým a pozvolným nástupem servíroval své tracky a svůj přednes. Začátek byl mnohem opatrnější než v letech minulých, kdy to do Roxy začal pumpovat s vervou nevídanou. Nyní se to táhlo o trochu déle a prvních pár tracků příliš na publikum nezabíralo. I jeho hlas, který je tak specifický, nezněl až tak dominantně, jak by mohl, ale v druhé půli se vše razantně zlomilo.

Fritz Kalkbrenner @ Roxy

Nejvíc publikum ovšem reagovalo na staré dobře známé tracky, jakými jsou například krásná "Back Home" či "Little By Little". Tyto mnohem více do podvědomí vryté písničky na lidi působily jako střelný prach a ruce nad hlavou tanečníků a tanečnic byly v okamžiku skoro až u stropu. U Fritze se vždy musí brát v potaz to, že se více jedná o koncert než o párty jako takovou, ale v narvané Roxy, kde se tančí tělo na tělo, byl i tento koncert fenomenálním párty zážitkem. V závěru zazněla klasická tisíckrát přehraná a opět jinak přezpívaná "Sky and Sand" a jako přídavek, stejně jako před lety, poslední z posledních, track "WES".

Fritz Kalkbrenner @ Roxy

Co víc si přát? FK opět dokázal, že i po letech a novém albu má co nabídnout. Věkově to byl mejdan trošku starší, ale i tak plný skvělé atmosféry. Poslední hrající DJ Biodan to neměl snadné, jelikože třetina Roxy odešla, jak je po takovýchto jménech zvykem. Ale pro ty, kteří si chtěli ještě skutečně a pořádně zatančit, naservíroval nádherně znějící tech-house a bavil až do konce. Opouštěl jsem Roxy kolem páté hodiny a spokojený a vytancovaný mířil k domovu. Hodnotím mejdan s Fritzem velmi pozitivně, horko mi vůbec nebylo, ale pravdou je, že jsem tančil v úplně první řadě, kde bylo více místa než vzadu. Snad i sobotní vystoupení zanechalo silný dojem a já se těším opět na brzkou shledanou v Roxy...

čéša

foto: Petr Klapper

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016