REPORT

 

Report z festivalu Kačeři 2018 od stanjaha

Letošní již třináctý ročník příjemného multižánrového festivalu Kačeři, který se každoročně koná třetí srpnový víkend na louce u středočeské obce Horčápsko, nabídl i letos na třech pódiích kvalitní line up plný českých i zahraničních interpretů známých, ale i neznámých jmen. Za léta konání si získal srdce mnoha hudebních nadšenců, kteří se rok co rok pravidelně vracejí na "kačeří louku" užít si parádní muziku a spoustu legrace. Jak to na tomto skvělém letním fesťáku vypadalo v sobotu, vám přiblížíme v následujícím reportu...

 

Letos jsem se na festival Kačeři dostal kvůli pátečnímu hraní v Nepomuku až v sobotu a už cestou přemýšlel, na které kapely a DJs se na místě zajdu podívat. Tento plán většinou stejně nikdy nevyjde, ale lepší je být připraven. Na louku u Horčápska jsem dorazil lehce po dvanácté dopoledne. Na místě ještě panoval poměrně klid, jen pár ranních ptáčat se již pohybovalo po areálu a mířilo do chillout zóny, k baru, nebo sledovalo právě probíhající tradiční sobotní fotbalový turnaj. Páteční večer se, jak jsem se později dozvěděl, povedl na jedničku. DJ stage jela pod taktovkou zlomených beatů a večer patřil především dvojici jmen. Pixiemu, který předvedl opět vynikající set, a poté B Complex, která si prý střihla také velmi dobrý set. Lidí zde bylo hodně, takže páteční párty prý jela až do brzkých ranních hodin.

Kačeři

Já jsem po příjezdu hned zamířil právě na DJ stage, kterou měla tradičně pod palcem strakonická partička Kra-Stra Sound, s jejímiž členy se už dlouhá léta dobře známe. Pozdravil jsem se s Byzzonem, který připravoval zvuk na sobotní mejdan a Přémou, jenž si chystal fotoaparát k zachycení nějakých těch pikantností, s Bubbenem a Zbyňkem. Po chvilce se stage rozjela pod taktovkou Honzy, který ještě před začátkem oficiálního line upu otevřel sobotní odpoledne příjemným setem pohodové house music na 120 BPM. Pěkný, pozvolný start, žádná divočina, přesně tak to má být... Já si mezi tím odběhl okouknout areál, především abych zjistil, kam na drink. Po chvilce jsem se vrátil na DJ stage, kde panovala pohodová atmosféra a dorazili i první party people. Zasedl jsem do plážového lehátka vzadu za zvukovou aparaturou, poslouchal, jak to Honzovi hraje, a probíral spolu s kluky, co nového...

Kačeři

V půl čtvrté se za mix postavil Byzzon se svým kolegou Bubbenem ze strakonického Kra-Stra soundu. Svým setem začali ihned rozehřívat sobotní mejdan na tech house vlně, tempo se zrychlilo, což ovšem jen umocnilo atmosféru a přilákalo do stanu další lidi. Já jsem mezitím v backstage pokecal s několika známými, které jsem od loňského ročníku neviděl. To je další velké plus tohoto fesťáku - jeden rok se zde seznámíte s fajn lidmi, kteří dorazí ze všech koutů republiky, a které mnohdy v průběhu roku už nepotkáte, ale můžete mít jistotu, že na Kačerech je určitě zase za rok znovu uvidíte. Kluci mezitím střídali jednu pecku za druhou a jejich set tak utekl jako voda. Poté nastoupil na stage místní DJ Wasily, jehož příjemné klubové techno roztancovalo úplně všechny. Wasily trošku přitvrdil, ale držel set stále v poklidném tempu, nenastalo žádné výrazné zrychlení, což mi naprosto vyhovovalo a na první pohled to ocenilo i publikum. Předvedl opravdu velmi povedený set, který jsem si spolu s dalšími party people užil na parketě.

Kačeři

V 18:00 se pak za CD playery objevil DJ Jakobeen, který posléze zvolnil tempo a zvolil pohodový deep house, což v daném okamžiku nemuselo každému úplně vyhovovat, a odrazilo se to také na tanečním parketě, ze kterého se spousta lidí přesunula k jiným pódiím. I já jsem po chvilce opustil DJ stage a zamířil k hlavní stage, kde zrovna řádila punková partička s názvem Zlomená 14. Ta hrála energický punk rock a jejich vtipné texty to vše ještě umocňovaly, nás to naprosto chytlo a zůstali jsme zde až do konce jejich show. Po návratu na DJ stage se už ke svému setu chystali pánové Tom P & Sla_M, kteří navázali skvělou berlínskou house music, nechyběl tech house a techno. Zde musím vypíchnout především precizní harmonické mixy, kterými si kluci ihned získali pozornost publika a roztančili celé šapito. Opravdu vynikající, tuto dvojku mohu jen a jen doporučit, a jsem si jistý, že o ní ještě uslyšíme. Hodinka a půl rychle utekla a tech house vystřídalo řízné electro s prvky breakbeatu v podání místního DJe Fedyho. Musím uznat, byť electro moc nemusím, že tak energický set se jen tak neslyší. Fedy rychle střídal tracky, přičemž nebylo člověka, který by ve stanu nepařil.

Kačeři

Mezitím z Plzně dorazili další kámoši, takže jsme se hned dali do řeči a probírali novinky na elektronické scéně a vůbec vše, co se za dobu, kdy jsme se neviděli, událo. Najednou padla půl desátá a čas, kdy měl na hlavní stage vystoupit legendární Kapitán Demo, takže následoval rychlý přesun na jeho show. Kapitána jsem zatím slyšel live jen jednou, takže jsem byl zvědav, které tracky nás v jeho vystoupení čekají. Demo podle očekávání zahrál nejznámější skladby ze své poslední desky "Bez Klobouku Boss", ale zařadil i svou starší produkci doplněnou o dvojici chystaných novinek, které podle jeho slov vylezou z p*dele někdy na podzim. Demo zkrátka nezklamal a předvedl nekorektní vtipnou show plnou lásky, pokory a sluníčka. Po konci jeho vystoupení jsme se přesunuli zpět do DJ stanu, kde už úřadovala plzeňská N.Dee ve společném setu s Jindřichem Vackem. Parket praskal ve švech pod náporem energické tech house music. Nebylo divu, jejich set prostě neměl obdoby! Pokud si myslíte, že v Praze je nejlepší rovná scéna u nás, tak si někdy laskavě zajeďte na mejdan do Plzně a na DJku N.Dee. Ještě jsem se stihl pozdravit se Subgatem, který zrovna dorazil, a pak už jsem spěchal na hlavní stage, kde zahajovali své vystoupení Pipes and Pipes. Ty jsem slyšel již několikrát ještě v době, kdy vystupovali s americkým zpěvákem Mikem.

Kačeři

Nyní jsem se poprvé dostal na jejich koncert s novou sestavou a netrpělivě čekal, jak nový zpěvák Travis zazpívá starší skladby kapely, jež jsem znal v Mikeově podání. Musím uznat, že živák měl neuvěřitelnou energii, ale připadalo mi, že vokalista v několika skladbách hlasově nestíhal. Zdálo se, že mu to jednoduše nesedlo, ale i přesto Pipes odehráli parádní show, kterou jsem si spolu s ostatními fanoušky užil. Jen si asi ještě budu muset zvyknout na nový ansámbl... V hodinové show zde zahráli své nové skladby "Raise Our Flag", "Rebel In My Veins" a nechyběly ani jejich starší pecky. Lidi v prvních řadách pařili jako o život a při poslední skladbě kluci z kapely dokonce pár fanoušků vzali k sobě na stage. Krásná tečka na závěr jejich vystoupení!

Kačeři

Ještě jsem stihl půlhodinku setu, který zde hrál DJ Subgate v rytmu klubového techna, aby připravil stage pro hlavní hvězdu večera. Tou byl letos španělský techno mág Horacio Cruz, který se náhle objevil v backstage a ihned se s námi dal do řeči... Po chvilce došlo ke střídání za mixážním pultem a on plynule navázal tam, kde Ondřej skončil. Klubové techno v Horaciově podání všechny naprosto uchvátilo! V jeho setu se odrážela prosluněná španělská atmosféra a díky hutným basovým linkám jsem si nejednou připadal jako na nějaké techno párty. Škoda jen, že Horacio nezahrál vinyl set, jako tomu bylo na mnoha z jeho videí na YouTube, ale na druhou stranu byly jeho mixy rychlejší a preciznější, což atmosféře v DJ stanu jen prospělo. Zde musím pochválit organizátory za pozvání tohoto španělského DJe a producenta, jeho vystoupení bylo totiž jedno z nejlepších, které jsem letos viděl a slyšel! Pokud tedy budete mít možnost navštívit akci, kde Horacio Cruz hraje, rozhodně na ni jděte. Po skončení jeho setu jsem si ještě odběhl na hlavní stage, kde celý festival zakončovali příbramští pankáči E!E.

Kačeři

Ti strhli všechny fanoušky svými legendárními punkovými fláky, a nechyběly tak songy jako "Humusák", "Brigáda", "Mravenec" nebo "Pogo". No a před podiem na pogo také došlo, všichni se bavili, zpívali spolu s kapelou přesně jak to má na správném fesťáku být. To už ale padla třetí ráno a produkce na hlavním pódiu musela skončit, což ovšem neznamenalo konec festivalu... Další dvě hrací místa jela dál, takže jsem se vrátil do DJ stanu a tam právě úřadoval DJ Ravic se svým řízným technem. Hrál skvěle, já se však přesunul do backstage. Párty nám pak pokazila jen smutná zpráva o tragickém úmrtí DJe Loutky, což nás všechny docela vykolejilo a museli jsme si dát panáka.

Kačeři

Na třetí Alternative Stage v tuto chvíli úřadovali pro mě neznámí DJ a MC v rytmu drum´n´bassu. Najednou hudba přestala hrát a MC se chopil mikrofonu! A právě teď přišla ta chvíle, která nám utkvěla v paměti, a ze které jsme si celé nedělní dopoledne dělali srandu. Nedá se to ani dobře popsat, ale ten MC byl zkrátka "nejvíc"! Bohužel ne v dobrém slova smyslu... Jeho "flow" se stále se opakujícími slovy: "kámo" a "kámo jako kámo" byl prostě strop! Po chvilce jsme se smíchem raději vyrazili zpět na DJ stage, kde párty zakončoval Wulky, jehož set už jsem spíš jen prokecal. Po šesté ranní musela produkce skončit i zde, spát se ovšem nešlo - teď nás čekalo už jen balení aparatury a úklid pódia, ale to už je jiná kapitola!

Takže si to pojďme shrnout... Festival Kačeři se povedl na výbornou! Po hudební a organizační stránce skvěle zvládnutý open-air s příjemnou atmosférou, se skvělými lidmi a bohatým doprovodným programem. Organizátorům patří obrovský respekt za to, že již 13 let pořádají tento pohodový festival se stejným nadšením a maximální energií, díky čemuž si my hudební fanoušci můžeme užít víkend plný pohody, pozitivní energie a kvalitní muziky. Co se návštěvníků festivalu týče, tak všichni zde byli dobře naladěni, což se na podobných festivalech mnohdy nevidí, a já si díky tomu užil parádní sobotu a potkal spoustu skvělých lidí. Slogan "Bavte se a buďte dobří!", jenž stojí na vstupních páskách, k tomuto fesťáku dokonale pasuje a všichni zúčastnění jej dokonale vystihli. Pokud jste tedy s Kačery ještě neměli tu čest, tak neváhejte a určitě příští rok dorazte na louku k Horčápsku - uvidíte, že to bude stát za to. Já byl na tomto festivalu teprve potřetí, ale už teď můžu s jistotou říct, že příště pojedu zas. Takže díky moc za super víkend a zase za rok naviděnou v Kačerově!

stanjah

foto: Přéma (Kra-Stra Sound), Luboš Toman a archiv

Sledujte také:

http://www.kaceri-festival.cz/

https://www.facebook.com/KaceriFestival/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016