CLANEK

 

Hrtl objevuje nové světy na třetím albu "Hotspot"

"Hotspot" je název třetí řadové desky od zkušeného elektronického hudebníka Hrtl, který má na kontě cenu Anděl z roku 2015 za jeho první desku "Dataloss", nominaci za desku druhou "Yellow Mellow" z roku 2017 nebo účast v exportním projektu Czeching. Leoš Hort (Hrtl) je také členem dua Windowlickers (společně s Oliver Torr), se kterým po pódiovém debutu na Lunchmeat Festivalu roztančili pražský Boiler Room. Deska vychází u katalánského vydavatelství Synth Vicious, za kterým stojí Ralp - breakcore legenda a jeden z nejzábavnějších elektronických live-actů vůbec. Deska vyšla 1.3. 2020 přesně ve 13:20 CET.

 

Hrtl proslul u nás i v zahraničí svými energetickými živými sety, které proplouvají vodami všech možných stylů elektronické nejen taneční hudby. Pozornost na sebe strhnul zejména svými live-streamy, které na internetu sledovaly statisíce lidí. Zahrál si na pódiích po celé Evropě včetně nejzásadnější evropské klubové události Amsterdam Dance Event nebo klenotu multimediálních festivalů Ars Electronica. Hrtl je také členem zejména v zahraničí proslulého brněnského kolektivu Bastl Instruments a provozuje svůj kazetový minilabel Bükko Tapes.

Hrtl

Na své třetí desce se Hrtl odpoutává od limitací svých hardware mašin, na které jak skládá, tak i s nimi vystupuje. Nově obohacuje své výrazové prostředky o pestrou škálu digitálních produkčních technik nebo třeba o svůj mobilní telefon, na který značnou část nových tracků naskicoval. Výsledkem je velice pestrá deska plná významů odkazujících na konkrétní místa ("Balkon z Brna"), situace ("Prahou Metrem") či jiné hudebníky ("Ciao Ryuichi"). Právě odpoutání se od hermetického světa nahrávacího studia je v případě Hrtl hlavní posun novým směrem. Proto se například nebojí odkazovat i k lokálnímu prostředí, jak názvy tracků, tak přebalem desky, která cituje Diskopříběh a Michala Davida s jeho na krku zavěšenými klávesy Roland SH-101. Právě tento nástroj, známý z nespočetně hitů osmdesátých a devadesátých let, je pomyslným zvukovým průvodcem celou deskou.

Hrtl
Těžko se dá tato nahrávka zastřešit pod nějaký konkrétní styl, žánrově velmi pestrá, ale přesto kompaktní a drží pohromadě zejména díky jistému druhu nostalgie a vzpomínání, na který odkazuje i to, že "Hotspot" nevychází jen digitálně, ale i na kompaktní kazetě.

Hrtl

Křest desky proběhne 6.3. v brněnském Artbaru, o týden později v pražském Café V Lese. Můžeme se těšit na novou verzi koncertní show, která se vzdálí od současného formátu, při kterém si méně zkušený návštěvník může Hrtla splést s DJem a naopak se přiblíží k energii vystoupení živé kapely - a to rozhodně živější než Kroky Františka Janečka.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016