CLANEK

 

Producent CRoSz vydá album u Krmelec Recordings

Brněnský producent CRoSz se po více než deseti letech, které uplynuly od vydání jeho debutového EP "Watching Behind" na dnes již neexistujícím labelu Wazzotic Records (Mihai Popoviciu, Markus Masuhraj), vrací s long playerem "Low Drift".

 

David Kříž se pod nickem CRoSz s většími, či menšími přestávkami věnuje tvorbě na pomezí ambientu, experimentální IDM, ale i tanečnější elektroniky již téměř dvě dekády, během kterých kromě produkce vlastních tracků spolupracoval na několika audiovizuálních projektech a instalacích (FAMU CAS, 3rd Block, Salon F.2.0).


Z čerstvého materiálu je cítit posun ve zvuku, kterým proniká lo-fi estetika se zálibou v hutných syntezátorových plochách a "tapedeckových" šumech. "Nejsem dítě doby modulární, ale v posledních letech ve studiu dávám víc prostoru hardwaru, nejrůznějším krabičkám, samplerům, FM a analogovým synťákům. Tomu kouzlu se prostě nedá ubránit. Zvuk jsem taky začal všelijak prohánět a špinit. S postupem času se mi změnily chutě a sterilně čistý digitální produkt mě přestal uspokojovat, chtěl jsem trackům dodat trochu "vintage patiny". Pořád pracuju převážně v Abletonu a používám spoustu pluginů, těžiště nahrávání je teď ale v železe a realném prostředí, které mě při tvorbě hodně inspiruje. Střet světa jedniček a nul s tím fyzickým, hmatatelným, vlastně perfektně vystihuje i Tobiášův obal," popisuje David. Dvanáctitrackové album střídá tempa i nálady, jedná se o hodně eklektickou směs s důrazem na atmosféru a melodie. "I když se výběr tracků na první poslech může zdát rozprostřený hodně do široka, snažil jsem se album vystavět jako koherentní celek. Různorodost, pokud má nějakou logiku, mě baví. Mám rád koncepčnější poslechová alba a tohle je určitý kompromis, jak udržet tvar a zároveň nezabřednout stereotypně do jednoho žánru."

LP "Low Drift" vychází 4.6. 2021 na Krmelec Recordings. O mastering se tradičně postaral náčelník labelu Ans, vizuální doprovod připravil výtvarník Tobiáš Grolich. Svoje smysly můžete saturovat na obvyklých kanálech.


Krmelec Recordings

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016