CLANEK

 

Kniha Život v éteru slaví rok

Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslavila 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

 

7. července 2024 začal narozeninový odpočet, kdy na webu Protišedi vycházejí každý den nové nevydané fotky a texty, rozhovory a další materiály. "I když se knize přidávaly stránky, stejně se nemohlo vejít vše. Web je v tomto nafukovací, takže mě těší možnost zpřístupnit i texty a fotky, na které se v knize už nedostalo," říká její autorka Jana Kománková, kulturní novinářka a DJ Radia 1. "Knihkupectví mají i teď knížku ve výlohách, i skoro po roce chodí maily od potěšených čtenářů, na Databázi knih má kniha 100 % a některá média zařazují knížku mezi doporučené čtení na dovolenou, takže dává smysl nabídnout něco dalšího.“ Život v éteru je i audiokniha, i ona na posluchačských portálech získala plný počet hvězdiček od uživatelů.

Radio 1

"Další edici nebo druhý díl nyní neplánuji, přišlo by mi to jako ředění," říká autorka. "To dám raději materiál volně na web." Ke knize bude ještě beseda na píseckém festivalu Cool v plotě a z úspěchu jejího křtu vycházejí poslechové pořady Radio 1 nablízko, které se každé dva měsíce konají v Čítárně Unijazz.

 

Radio 1

K oslavám patřívají i soutěže o ceny a Život v éteru není výjimkou. "Soutěží se o knihy včetně limitované edice s bílým hřbetem, která se nedá koupit, ale třeba i o unikátní arch z tiskárny nebo nepotištěnou maketu, na které jsme testovali, jak se knížkou bude listovat," dodává autorka, která knihu vydala díky úspěšné crowdfundingové kampani, ve které se vybralo 180 % cílové částky.

Radio 1

Oslavy potrvají až do 7. srpna. A co bude potom? "Začala jsem pracovat na projektu Češi v Berlíně. Sbírám vzpomínky umělců i úplně běžných lidí, které zlákala tahle kreativní metropole, a ráda bych z nich udělala podobnou knížku. Jsou to často fascinující příběhy a zachytit je je úžasné lákadlo." Kniha by měla vyjít v roce 2025 opět nákladem protisedi.cz.

http://zivotveteru.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016