REPORT

 

Cosmic City Festival 2003

Abych nelhal, nevěřil jsem až tolik druhému pokračování zimní verze kultovního letního festivalu pod jménem Cosmic City Festival. Konkurence byla avizována více než silná.

 

Dorazil jsem do prostoru mezi pavilony pražského výstaviště někdy po 22. hodině a k mému překvapení bylo všude spousta lidí. Lidi tedy jsou, ale jaké to je uvnitř? Věnoval jsem svou pozornost především scéně, které diktovalo techno. Teplota byla spíše příjemná a tak se nekonalo ani chladno a ani sauna. To je dobře. Pár ohlasů, které jsem po příchodu zaznamenal směřovalo negativně vůči dekoracím, zvuku a toaletám. Co k tomu říct? Dekorace přeci nejsou zas tak potřeba. Jde tu přeci o hudbu, ne? Ano, občas je přímo vhodné umístit "cosi" do prostoru tak, aby byl prostor opticky zmenšen nebo aby nevypadal zcela stroze. Tady byly nafukovací obří bílé dekorace zavěšené pod stropem a byly nenásilné a velmi přirozené. Se zvukem jsem si lámal hlavu docela dlouho. Na techno scéně byl zvuk směřován doprostřed parketu. Opravdu slušný zvuk jste mohli najít tedy cca 10m od pódia uprostřed. Po stranách se zvuk spíše lámal a působil tak trochu zkresleně a plechově. Tenhle fakt mě zamrzel moc zvláště proto, protože jsem si na organizaci čehokoli z dílen ať už radicals tak později nextlevel nemohl ani trochu postěžovat. Zůstanu chvíli ještě u zvuku. Odskočím si však přes mráz do druhé Shadowbox.cz haly ve tvaru L, kde se hrálo zlámaně. Zvuku zde jakoby chyběla síla a energie. Při setu Bad Company se při každém beatu ozývalo ze systemu spíše duté "lupnutí". No a zbývají mi na úvod proklamované toalety. Nebylo jich mnoho, ale myslím, že to nakonec stačilo.

Na CCF mě hudebně přivítal zdomácnělý Inigo Kennedy, který svou technikou patří bezesporu k tomu nej, co jsme měli, máme a budeme mít možnost shlédnout. Inigo patří mezi producenty intelektuálně založené a DJe velmi přemýšlivé. Tak by se dal popsat i jeho set, který předvedl. Hrál velmi pozorně vůči obecenstvu a přesto stále hrál poslechově velmi náročné techno. Na několik malých okamžiků se přeci jenom trochu odvázal a začal rvát do lidí takové metelice jakou byla třeba dnes již k nesehnání autobiografická Asymetric 01 Preliminary Statements. Inigův set byl přesný, líbivý a dramaturgicky umístěný na jedničku. Není více, co dodat. Následující dvojice zahraničních akvizic (i když Inigo už zas tak zahraniční není;) v podobě rezidentů berlínského Tresoru 3 ST a Dashe mě dosti zklamala. Tihle dva si to spolu rozdali v podobě "pinčesu" na klasický aparát 2 gramce 1 mix. Jsem rád, že tomu bylo zrovna tak. Představa, že by nedokázali namíchat nebo se shodnout při dvojnásobném počtu gramců mi nahání husí kůži. Nejdříve se za gramce postavil Dash. Nevím, jestli měl nějaké technické potíže, ale znělo to tak. Během prvních 10 minut předvedl, čeho všeho by se měl DJ vyvarovat. Nepřesné mixy a jakoby hledání toho, co chci hrát. Když se přidal 3ST myslel jsem, že je po potížích. Dalších 10 minut tihle Němci nastoupili do lidí s rovným a nikterak složitým beatem. O to větší potíže jim dělalo takový beat udržet. Mixy byly dlouhé a neenergické. Neříkám a netvrdím, že to takhle slyšel každý. Já jsem zatnul zuby a čekal na Surgeona.

Dočkal jsem se úderem 1. hodiny ranní. Imposantním nástupem začal drtit. Drtil chladnokrevně a nehybně. Usmál jsem se nad tím, když kolem mě úplně všichni zvedli ruce na hlavu a jasně bílého světla dávali Surgeonovi najevo svou náklonnost. Co na to Surgeon? Nic. Čert ví, jestli je schopen takovéto emoce absorbovat ba víc, zda-li je schopen na základě takovýchto emocí měnit v setu dynamiku. Necpal jsem se zbytečně do backstage, abych viděl panu Childovi pod ruce. Všiml jsem si tedy později, že Surgeon nehraje ani z Final Scratche. Nevím z jakého programu hrál. Vím jen, že si přivezl vlastní malý mixážní pultík. To mě trochu zklamalo především proto, že jsem DJem, který mixing tohoto způsobu neuznává. Ale zpět k setu. Po počátečních 20 minutách nekompromisní energie a rychlých mixů přišla na řadu poněkud hlušší pauza v podobě starých elektro beatů. Surgeon se netají tím, že se začal vracet ke staré produkci. Myslím, že lidi tohle trochu nerozdejchali. Dlouho si Surgeon pohrával s touto rytmikou v dlouhých předlouhých mixech. Když už jsem myslel, že to už jinak nebude přišel na řadu dle mého absolutní vrchol. Nitzer Ebb s trackem Join the Chant v předělání od Surgeona osobně. Brutální. Tady bych pochválil osvětlovače, kteří ke zvuku přidali i masivní hostinu pro oči. Surgeon na tento nikdy nevydaný remake navázal veleúspěšnou skladbou La Real ze svého labelu Counterbalance. Zdálo se mi, že se hodně lidí opět probudilo a začalo pařit. Ale to už se začal chystat v Čechách velmi oblíbený sloveský bijec Ďuro Tokár alias Toky. Toky je masér a kdo se nepotí s ním, ten se potí proti němu. Toky hraje především tvorbu vlastní a tvorbu kolegy Dala. Toky hrál velmi agresivně a tvrdě. Postrádalo to však jakoukoli logiku. I mix nebyl nikterak světoborný. Co dodat? Rychle a zběsile! Lidem se tohle líbí… Nebyl by to správný Cosmic, kdyby v line upu nechyběl alespoň jeden z Radical DJs. Tentokráte to byl Quickie. Zvuk Radicals se za ta léta vystupování příliš nezměnil. Stále je to velmi složité techno, které strávit dá zabrat skoro každému. Quickie často míchá do mezidob a často mu to pak i trochu ujede. Naše Nika77 si to připáděla z Oloumoce, kde tu noc taktéž vystupovala. Inu, po Radicals má hodně DJs vždy problém začít. Po Radicals zbude většinou "zdevastované" publikum a skoro pokaždé se nikomu pořádně nepovede navázat. Nika zahrála dramaturgicky výborně. Ani zbytečně nepálila a nehnala lidi k novému šílenství, ale ani po nich nechtěla, aby odešli. Přesné, promyšlené a důsledné.

Asi si říkáte, že se nevěnuji šatnám, které opravdu byly tím v podstatě jediným velikým problémem. Já si osobně nikdy nic do šatny nedal ať už to bylo před 10 nebo 6 lety. Naposledy jsem něco podobného zažil na Maasive v Kněževsi, kde zůstalo po skončení několik desítek okradených lidí a několik set kusů oblečení, které "nikomu" nepatří. Je to smutné, když se něco takového přihodí. Nevím, do jaké míry začala být sjednávána náprava ze strany organizátorů. Nevím za jakých smluvních podmínek byla šatna obhospodařována, ale odpovědnost je především na straně provozovatele šatny. Bohužel jsem nebyl do konce a tak nevím, zda-li Policie ČR přijela ještě ráno a nebo se to bude řešit až v dnech následných. Pokud se ráno nic nedělo, je to jedině špatně (na Maasive Policie vedla výslechy přímo na místě až do odpoledních hodin). Pro scénu, pro lidi, pro promotéra. :( Je dopředu jasné, že výsledek takového šetření bude spíše neuspokojivý. Otázka je, zda-li se někdo z okradených návštěvníků raději nevzdá bundy za 2,5 tisíce výměnou za to, že nebude muset procházet úředním a vyšetřovacím martýriem orgánů Policie ČR. Není potřeba vysvětlovat proč...

Závěrem si neodpustím malé shrnutí. Prostor velmi vyhovující a cena vstupného přiměřená okolnostem. Světla výborná, ale projekce pokulhávala především v obsluze. Zvuk na techno scéně slabší a na Shadowbox scéně až na drobná zaváhání v pořádku. Nej DJ Inigo Kennedy a Lee. Pocity z Cosmic City Festivalu 2003 mám v této chvíli hodně rozporuplné. Uvidíme, co ukáže čas.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016