REPORT

 

White X-mass

Jakožto zástupce sewer.techno.cz jsem se poslední předvánoční víkend rozhodl vydat na výlet do krajů dalekých a poprvé tak vychutnat atmosféru Kulturního Centra Na Karlově v Benešově u Prahy.

 

Gogo White ChristmasJakožto zástupce sewer.techno.cz jsem se poslední předvánoční víkend rozhodl vydat na výlet do krajů dalekých a poprvé tak vychutnat atmosféru Kulturního Centra Na Karlově v Benešově u Prahy. Agentura JPA zde protentokrát přichystala party s názvem White X-Mass, na které chtěla představit svůj nový booking plný známých jmen jako Michael Burian, Kaisersoze, Loutka nebo Orbith, doplněný o mladého talentovaného DJe Spyra. Přidáme-li k tomu další zajímavé tváře v čele s Danem Cooleym, Funem, DJane Elite nebo Bradym, vzbuzovalo to ve mě pocit zajímavého večírku.

DJ BradyKolem desáté večer přijíždíme do Benešova a parkoviště sousedící s KC Karlov je už slušně zaplněné. Stoupáme vzhůru po kluzkém schodišti do míst, kde už je zábava v plném proudu a někteří clubbeři jsou rozpálení natolik, že svá trička raději nechali doma. Ale nepředbíhejme. U vchodu se naštěstí žádná fronta nekonala a tak spokojeně míříme ze zimy do příjemného tepla. Hned za vchodem ve spodním patře byla umístěna Clubber.sound stage, tedy stage věnovaná house music a jak jsme po chvíli zjistili, blízkost vchodu a otevřených dveří způsobila, že zde zas takové teplo nebylo. Zvuk byl dobrý, světelný park poněkud chudší. Výsledkem byl poloprázdný parket. Hudba, která se zde prezentovala, si určitě zasloužila více posluchačů. Prvního, koho jsem tu slyšel byl DJ Brady, polovina dua Stereophonic Experience. Hrál velmi energické a hodně groovy desky, v jeho mixech sem nezaregistroval znatelné chyby a celkově na mě zapůsobil jeho set velmi dobře. Ovšem na prochladlé atmosféře to bohužel nebylo znát. Škoda.

DJ Petr HolmanMíříme do prvního patra na hlavní stage, kde je teplota o dost přijatelnější. Hned proti schodišti se nacházejí stánky. Jeden patřil časopisu XMAG a druhý s lightsticky a jinými svítícími doplňky patřil asi všem, neboť jak jsem záhy zjistil, měl je opravdu kdekdo. Samotný taneční parket je umístěn o něco níž než okolní prostory, takže můžete pohodlně sledovat dění na celé stagei. Vůbec řešení celého prostoru se mi líbilo. Jediným velkým nedostatkem se ukázal počet WC, na kterých se tvořily opravdu dlouhé fronty a tak se raději chodilo na záchod po dvou nebo i po třech. :) Ale zpět na hlavní stage. Dekorace se nesly v duchu blížících se vánoc včetně tanečnic, které měli na sobě minioblečky s vánoční tematikou. Bylo se opravdu na co dívat. Kvalitní světelný park doplňovaly dva massivní stroboskopy, projekce promítaná na jakousi obrovskou nafukovací matraci působila originálně. A také bylo co poslouchat. Bohužel jsem nezjistil, jaký že to je aparát, ale jeho výkon byl plně postačující a místy až moc, především v předních řadách jsem pociťoval bolest v uších. Některým to ale bylo jedno a tak se vesele bavili s hlavou v reprobedně až do rána. Můj první dojem byl tedy vesměs pozitivní. DJ SpyroCo se týká publika, zarazil mě vcelku vyšší věkový průměr návštěvníků. Na jednu stranu to je dobře, ale na druhou stranu jsem tak velký počet "masérů" bez triček na party dlouho nezažil. Vystavovat každému na obdiv své zpocené svaly - ne, díky nepotřebuju!

DJ KaiserSozeRaději se budu věnovat hudbě. Kolem půl jedenácté se na Main JPA Booking Stage právě střídali Petr Holman a Spyro. Petr Holmana nechci a ani nebudu hodnotit podle poslední desky. Více jsem bohužel nestihl. Co se týká DJe Spyra, tak k tomu vám už pár slov napíšu. Tento DJ ze severu Čech začínal v libereckém Reverse Soundsystemu a set, kterým se prezentoval na party White X-Mass, byl opravdu bezchybný. Energický a přesný. Výběr desek byl vynikající, známé kousky střídali ty méně známé, navíc v kombinaci s výborným mixingem, velmi taneční. Parket se zaplnil během chvíle a atmosféra začala gradovat. Na závěr svého setu poněkud přitvrdil a připravil tak půdu pro DJe Kaisersozeho. Samotný akt nástupu nového aktéra připomínal boxerský zápas v ringu, kdy sličná hosteska vystavovala na obdiv tabuli se jménem dalšího učinkujícího. Přiznám se, že mám Kaisersozeho raději když vystupuje jako Aleph, ale tento večer mi to vůbec nevadilo. Začátek byl hutný a ostrý. Mělo to opravdu velký ohlas.

DJka E-liteJá jsem se však vydal směrem ke Clubber.sound Stagei, kde právě začínala nadějná mladá DJka z Ostravy E-lite. Tahle roštěnka mě uchvátila nejen svojí krásou, ale i svým talentem na Be DJ Party v Abatonu. Ani tentokrát mě nezklamala a servírovala skvělé taneční desky. Přitom rozdávala milé úsměvy a pařila s rukama a někdy i deskama nad hlavou. :) Její hudba strhla všechny ostatní a tak se poprvé a naposled celá stage zaplnila. Poté nastoupil Dan Cooley, který  melodickým setem poněkud ukolébal "rozjetou" stage. Hrál svoje klasické desky, nezaznamenal jsem nic nového. Nevím proč, ale čekal jsem od něj víc. Byl pro mě trošku zklamáním a tak jsem se raději vydal občerstvit a nabrat síly.

DJ Michael BurianV jednu ráno nastoupil Michael Burian na hlavní scénu a ani on se od svého standartu neodchýlil. Hrál desky, které od něj slýcháme dost často, přesně mixoval a lidé se bavili. Víc k tomu říci neumím. Můj názor je ten, že mohl zařadit více novinek a odpustit si některé "osvědčené" desky. Atmosféra však houstla a teplo bylo opravdu velké.

Přesně ve 2:30 se za gramofony postavil pan "DJ" Loutka. Jeho hudební projev je opravdu jako vždy lahůdkovou záležitostí a i tentokrát servíroval jednu pecku za druhou. Už první tóny skladby Saltshaker od Boogie Pimps dávaly tušit, že to bude opravdu jízda. Na Loutkovi nejvíc obdivuju jeho klidný a uvolněný projev při hraní, o technice nemluvě. DJ LoutkaCelý jeho set byl takový průřez houseovou tvorbou devadesatých let. Staré věci střídali nové a celé to bylo hodně zajímavé. Našla se místa, kdy jste mohli jen tak příjemně plynout v melodii a nebo naopak se kroutit ve víru tanečního rytmu. Prostě pohoda a pro mě skvělý zážitek.

Ovšem na dolní stagei v tu dobu hrál další skvělý DJ, hradecký Fun. Neustále jsem proto přebíhal nahoru a dolů, snažíce se zachytit co nejvíce oblíbených desek. Fun hrál vesele, groovy a sem tam i docela přitvrdil. Mrzelo mě, že zde bylo velmi málo lidí a velká zima. To mi trochu kazilo dobrý pocit s blížícím se koncem celé party. Fun dohrál ve 4 ráno a to byl konec na Clubber.sound Stagei. Nahoře ve stejný čas dohrál Loutka a nastoupil poslední a všemi asi nejvíc očekávaný, alespoň podle ohlasu při nástupu, DJ Orbith.

Jeho technoelectropunk, jak avizoval, jsem zaznamenal pouze okrajově, a tak se omlouvám všem jeho fanouškům za nedostatečný rozbor jeho výkonu. Únava pracovala proti mě a já jsem se vydal nabrat síly před dlouhou cestou domů.

Na závěr bych celou party stručně zhodnotil svými dojmy. Dekorace, světla, zvuk, prostředí a atmosféra byla výborná. Z DJs se mi nejvíce líbila E-lite, Spyro, Loutka a Fun. Vůbec celkově mi celé řešení časového lineupu, kdy se na začátku hrálo techno a na konci pohodový house, přišlo jako výborný nápad. Jediným nedostatkem byl malý počet WC a zima na Clubber.sound Stagei. Víc asi nic. Celkový dojem - dobrá akce. Snad jen, že bych si přál pod stromeček od Ježíška méně zpocených masérů na parties a více lásky mezi námi všemi.

Foto: Patrik

 

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016