REPORT

 

Večer v Roxy měl podpořit registrované partnerství

Minulou středu proběhl v pražském klubu Roxy netradiční večírek. Akci pořádali Mladí sociální demokraté a Interaktiv.cz. Chtěli připomenout potřebu legislativní normy, která by zajišťovala právní jistotu pro soužití dvojic stejného pohlaví.

 

ClouMinulou středu proběhl v pražském klubu Roxy netradiční večírek. Akci pořádali Mladí sociální demokraté a Interaktiv.cz. Chtěli připomenout potřebu legislativní normy, která by zajišťovala právní jistotu pro soužití dvojic stejného pohlaví.

Program se skládal ze dvou částí: Vzdělávací funkci měla plnit tisková konference, která, snad díky slabé mediální podpoře, skončila fiaskem. Účast odmítly pozvané poslankyně a poslanci, do klubu přišel jeden jediný host. Naopak zábavná složka večera, čítající vystoupení Divadla bez zábran, hudebních kapel a DJs, přilákala kolem pěti set mladých lidí. 

Počátek akce provázely dosti fatální organizační problémy. Urostlí pánové u vchodu o celé akci věděli jen tolik, že klub má otevřeno od pěti hodin a do té doby tam nesmí nikoho pustit. Přišla jsem za deset minut pět. Před klubem již postávaly tři televizní štáby, které, stejně jako já, pobíhaly mezi NoD a již zmíněnými vyhazovači a řešily pro filmový štáb téměř existenční otázku: kde se bude odehrávat divadelní vystoupení.

Sestra nebo jeptiška?Divadlo se hrálo v chill outu - na konci úzké nudle, odkud nebylo nic slyšet a kam nešlo z páté "řady" téměř dohlédnout. Kdyby se vystoupení mohlo odehrát na hlavním pódiu, jistě by si návštěvníci odnesli jedinečný divadelní zážitek. Divadlo bez zábran je ochotnický soubor, jehož domovskou scénou je Divadlo Akcent (na Praze 5, v budově bývalých Ženských domovů). Pro středeční večer v Roxy vybral režisér Alexandr Mika hru Jeana Poireta "V ptačí kleci". Situační komedie diváka lehce a bez pathosu zavede do světa homosexuálů. Paroduje běžné předsudky a ukazuje, že homosexuální soužití se od života v tradiční rodině téměř neliší. Největším nepřítelem a za všech okolností neomluvitelnou chybou zůstává přetvářka. Výpověď byla o to přesvědčivější, že hlavní role ztvárnili lidé, kteří věděli, o čem mluví.

Chill out se stal zároveň malou galerií, kde jste mohli prostřednictvím fotografií Tomáše Moravce strávit jeden všední den s homosexuální dvojicí. Reportáž doplňovaly snímky Alžběty Rubešové, které byly nahlédnutím do maskérny travestita.

DaraJestliže byla první část večera poznamenána lehkými rozpaky, se začátkem hudebního bloku upadly v zapomnění. Osvětová akce se proměnila v happening. Dvojice, bojující za zmíněný zákon, radostně pózovaly televizním kamerám. Na parketu to rozjížděla partička jeptišek s transparenty: "Když ne manželky, tak sestry." O přátelskou atmosféru se postaraly kapely Khoiba, Clou a Southpaw (Gregory Finn byl jediný, kdo téma večera nějak okomentoval). Všechny tři kapely jsou v Roxy již pravidelnými hosty (v rámci akcí "Free Mondays"). Novinkou bylo vystoupení Dary Rolins s DJ Lumierem. Nutno podotknout, že Dara Rolins se za svůj názor také nestyděla - na tričku měla nápis: "Blondes do it better." Větší otazníky by se hodily snad jen za jejími texty: "I love you baby. You are my sweet motherfucker."

Po půlnoci zahrál ještě DJ Tvyks, DJ Vilém a DJ Lucas, to už ale do klubu přišli noví návštěvníci, kteří možná ani netušili, že svou účastí přišli podpořit nějaký zákon.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016