REPORT

 

Dance Awards 2003

Sláva, konečně to vypadá, že jaro se probouzí a všichni doufáme, že nás už neopustí (jak je letos jeho oblíbeným zvykem). S jeho začátkem přišel na řadu i jeden konec. Nemám tím však namysli končící období ledu a mrazu, nýbrž ukončení kalendářního roku 2003, který se ve dnech právě minulých dočkal svého zúčtování v oblasti české taneční scény.

 

Sláva, konečně to vypadá, že jaro se probouzí a všichni doufáme, že nás už neopustí (jak je letos jeho oblíbeným zvykem). S jeho začátkem přišel na řadu i jeden konec. Nemám tím však namysli končící období ledu a mrazu, nýbrž ukončení kalendářního roku 2003, který se ve dnech právě minulých dočkal svého zúčtování v oblasti české taneční scény.

Hlasy byly sečteny, pečlivě roztříděny a každý z nich nalezl svého adresáta. Pomineme-li tedy nějakých 50 nekorektních pokusů o hlasování, podotýkám pouhých padesát, které byly samozřejmě vyřazeny. Hlasování proběhlo oproti minulým letům pouze ve virtuální podobě, tedy na internetu a nutno dodat, že jejich celkový počet se i přes toto "omezení" opět zvýšil. To samozřejmě přispělo ke kvalitnějšímu a objektivnějšímu odrazu českého tanečního dění.

V této době už své majitele našly i lesklé zarámované vinyly. Jejich předávání spojené s opravdu hodně nekonvenční zábavou (jak jinak) proběhlo toto pondělí v klubu Resort na Vinohradské ulici. Vyhlašovací party sice mohli navštívit pouze lidé, kteří se scéně věnují aktivně (DJs, promotéři, novináři, fotografové…) a pozvaní, přesto už v půl desáté nastávaly problémy s pohybem po prostoru. Těsně před dvaadvacátou se příjemný prostor Resortu prakticky zaplnil. Úderem již zmíněné hodiny začal oficiální program - Vyhlášení výsledků Dance Awards 2003.

Dámy a pánové, drazí clubbers, show právě začíná…

Úvod a přivítání vzal na svá bedra Dan Kafka. Po zbytek ceremoniálu mu společnost dělali Štěpán Dlouhý (Xmag) a charismatická Charlie One, která se komentáře ujala po svém a vytvořila tak jazykový koktejl půl na půl English/Čeština. V jeden moment přiměla k angličtině i Dana, který jí nějak nedokázal česky vysvětlit, že muž jdoucí si pro cenu pro Dje roku není DJ Lucca :o). Lucku zdravíme do Jižní Ameriky, kde si právě užívá turné po místních parties.

Co říci k samotnému vyhlášení a předávání cen? Začínalo se odzadu, vždy od pátého místa. Vše se postupně zobrazovalo na plazmové obrazovce. O hudební doprovod a startovací set se postaral Tim Otis. Na místě byli oceněni pouze vítězové jednotlivých kategorií. Cenu představoval již výše zmíněný zarámovaný lesknoucí se vinyl. Nezapomnělo se samozřejmě ani na slavnostní přípitek s každým vítězem a pokud mě zrak neklamal… s vodkou v hlavní roli.

Oficiálně okomentovány a oceněny byly pouze hlavní kategorie:

DJ roku - Lucca
Projekt roku - Juanita Juarez
Objev roku - Ecson Waldez
Domácí album roku - Juanita Juarez
Událost roku - Creamfields
Klub roku - Roxy
Klubová noc roku - Zen
Domácí label roku - East Authentic
Promotér roku - Jiří Pokorný
a Radio show roku - Dance Extravaganza (Evropa 2)

ostatním kategoriím patřila pouze vizuální prezentace na ploché obrazovce.

O hojné účasti svědčí i fakt že až na Luccu a Jiřího Pokorného (JPA), kteří se věnují svým zahraničním povinnostem, si pro svou cenu přišli všichni osobně. Někdo i dvakrát - Juanita Juarez - album roku, projekt roku. Nikdo z oceněných neskrýval svou radost a i při následujícím focení převládala usměvavá atmosféra. K té přispěl i svým setem letos "druhý" DJ Orbith. Veselé electro-disco mělo svůj úspěch a roztančilo do té doby v poklidu postávající a výsledky ankety rozebírající publikum. Aleš zahrál jak breaky tak rovně, nahoru dolu, ze strany na stranu jenom ne nudně. Nezbývalo než zaplout na parket, nebo alespoň pohupovat se na místě jak jinak než s úsměvem na tváři.

Po zbytek večera se hudebního doprovodu ujal Štěpán Dlouhý aka Texx, aby vystavěl euforicky nabitý set plný milých překvapení, nejen hitových. Na chvíli zapůjčil své desky Katche, která se pokusila atmosféru lehce nalomit. Poté dovedl celý večírek až do závěru opět Štěpán. Více z tohoto mejdanu můžete shlédnout na fotkách od našich fotografů.

Výsledky byly zveřejněny, názory a komentáře si jistě vytvoří každý sám. Rok 2003 na naší scéně tedy patří minulosti. Jeho zúčtování máme za sebou. Spolu sním nám vykrystalizovala i jména těch, které ve vašich myslích utkvěly nejvíce, názvy klubů, labelů, alb, či akcí na kterých jste se loni nejvíce bavili.

Nezbývá než pogratulovat vítězům a popřát jim hodně štěstí a úspěchů do dalších období. Nesmíme zapomenout i na všechny ostatní, kteří se o něco snaží a dělají svou práci dobře. Nebojme se je podpořit. I každý z Vás scénu utváří a každý z Vás do ni přispívá i třeba jenom svou účastí na té či oné party. I Vám patří speciální dík za vše, co pro taneční hudbu děláte. Zůstaňte s ní, ona vás nezradí...

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016