REPORT

 

Report z Cosmicu od Pava

Cosmic Trip je pro mě jakožto Severočecha srdcovou záležitostí. O to víc ho mám rád, že se na něm představují a pravidelně vystupují jména, která patří do techno škatulek tvrdých či intelektuálních. O "rozlámaném" pódiu netřeba ani mluvit.

 

Než se pustím do jakéhokoli popisování či pocitů z produkce samotné je potřeba říci nejdříve něco ke změnám, které tento rok nastaly. První novinkou byl denní program, o který se postaral stan před branami do areálu autocampingu Pudlák. Druhou, kterou pravidelný návštěvník poznal pod schodištěm byl fakt, že se již vedle bazénu hlavního pódia neleskla hladina napuštěného druhého bazénu. Jediné, co touto markantní změnou ztratil byla svým způsobem specifická tvář. Na druhou stranu však jistě ubylo pořadatelských starostí s mnohdy velmi energickými a nezodpovědnými "party plavci". Obrovská plocha bazénu, ačkoli se to nikdy tak velké nezdálo, poskytla útočiště dalším stánkům s občerstvením či stánku s aktivitami jednoho ze sponzorů. Drobné změny dostal i náš oblíbený stánek, který se pro tentokráte přesunul z již zavedené parcely u alternativní, zlámané scény k okraji bazénu první Techno.cz stage. :o)

Zpět k zábavě. Na víkend byly hlášeny první opravdové letní dny. Přesto jsem měl pocit, že se areál plní pomaleji než loni. Techno.cz stage otevíral slovenský DJ Tibor, který již delší dobu vystupuje pod svým občanským jménem Tibor Holoda. Tohoto nestora slovenské techno scény a promotéra intelektuálně laděné party Wilsonic snad ani více netřeba představovat. Tibor je dokonale srostlý s technologií Final Scratch a tak se v jeho precizních setech objevují často nevydané nebo raritní skladby. Dokonalá volba na otevření páteční noci. Velmi příjemný poslechový i taneční set plný minimalistických ploch.miligen

Následoval jej, na Slovensko se stěhující Kanaďan Jeff Milligan, kterému patřil hlavní čas před minulý ročník (nebo "předpředminulý"? :o)). Aktivní producent a DJ Jeff Milligan dle mého názoru poněkud za výborně rozjetým Tiborem Holodou trochu zaostával. Spíš pokulhával. Jakoby nevěděl, co má hrát. Pár desítek již tančících se tak rozpustilo jen v několik málo. Docela škoda.

Úderem jedenácté hodiny se postavila za 3 gramofony stálice a člen bookingu Techno.cz Pavel Krejdl. Pavel poslední dobou tak často nehraje. Je to důsledek pracovní vytíženosti. Myslím si, že je to jedině dobře. Z Pavla teď přímo srší obrovské množství pozitivní energie. krejdlPavel si své hraní na Cosmicu užíval každým coulem a s ním i pomalu se zaplňující bazén. Až na pár drobounkých chybek se Pavel Krejdl předvedl v tom nejlepším možném světle. Aktivní Djing na 3 gramofony, velmi pestrý a rytmicky proměnlivý set. Musím říct, že jsem byl překvapen jeho tvrdostí. Jeho vystoupení mělo skončit půl hodiny po půlnoci. Neskončilo však. V té době byl již celý areál, jakoby mávnutím kouzelné hůlky, zaplněn a někteří očekávali projekt Ibrahima Alfy The Degenatron. Vyskytl se však, díky nedorozumění v komunikaci, problém při zapojování veškerého hardware vybavení, které bylo k vystoupení potřeba. Pavel Krejdl si tedy s radostí vystřihl více jak dvouhodinový set, za který sklidil zasloužené ovace.bmb


Hlavní tahák páteční noci a v podstatě i celého dvoudenního programu bylo vystoupení britských British Murder Boys, producentského dua, které tvoří birminghamské ikony Surgeon a Regis. Když jsme u Regise, velmi pozorně jsem poslouchal a vyčkával toho, zda-li se dočkáme omluvy za neomluvenou absenci z předešlých bookingů. Nic takového se však nestalo. Holt je Regis punkáč. Byl jsem zvědavý jak tato dvojce bude vůbec na pódiu fungovat. Oba téměř nehybně postávali u svých laptopů a pouštěli téměř v back to back setu. Asi se neodnaučím příliš se těšit. Doufal jsem v to, že z kvalitního sound-systemu bude znít především jejich společná produkce a protože té není až tak mnoho, že bude znít produkce jejich vlastní. Během první hodiny, která byla dle mého názoru i ohlasů z bazénu nejpůsobivější, zněl především kumšt Jamese Ruskina, i když se v několika případech mohlo docela klidně jednat o autorský remake British Murder Boys. Ve zbytku vystoupení se již oba věnovali produkci své a charakteristickým skladbám ze svých sólových setů. Především Surgeon masíroval lidi svými osvědčenými kousky jako jsou například Nitzer Ebb – Muscle & Hate. Samozřejmě v jeho vlastní verzi.

Dlouhé vystoupení BMB bych rozdělil do několika úseků. Prvním úsekem by byla první hodina, kdy si dokonale podmanili bazén. Druhým úsekem byla následující hodina a půl, kdy BMB chvílemi svůj zvuk hledali, ale přesto pumpovali do lidí, co se jen dalo. Ve zbytku jejich vystoupení BMB diktovali a velmi tvrdě trestali jakoukoli nevoli. BMB ve mně zanechali přes prvotní pochyby docela zajímavý dojem. V jejich setu jsem si užíval víc nápady a jednotlivé vrstvení, než-li "pouhopouhou" energii.pietro

Pietrovo živé vystoupení je již z parties dobře známé. Pietro příliš nepřekvapil. Nastoupil s velmi hutným rovným beatem a krátkými nalomenými přechody nebo svištícími gradacemi mezi jednotlivými tracky. Pietro zdařile držel bazén v tanci a nedával mu příliš odpočinout. Ke konci jeho hodinového setu, který neubíral na intenzitě co se týče rychlosti jsem byl již natolik zlomen únavou, že jsem se odebral ke spánku.

Usínal jsem při setu spoluzakladatele tradice jménem Cosmic Trip, člena Radical production Dje Mountaina, který tempo výrazně zpomalil, za což mu prý bylo odměnou několik láhví, které letěly směrem k pódiu. Co je na tom pravdy, netuším. Pokud je to pravda, kroutím nevěřícně hlavou. Co to může být za mysl, která se k něčemu tak trapnému a nebezpečnému odhodlá. Mountain je stejně jako THC a Quickie věrný svému zvuku. Přesto, že to není pokaždé můj šálek kávy patří jim velký respekt za to, že si svou specifickou zvukovou tvář drží a stojí si za ní.

Semtex Culture Stage jsem navštívil jen několikrát. Prvně při setu Koogiho a podruhé při vystoupení Katchy se Saykem. Koogi "zvlčilé" publikum po energickém setu IM Cyber trochu vyklidnil a připravil na Pendulum. Ke Koogimu není potřeba příliš psát. Přesný, rychlý s přehledem mixující stálice rozlámané české scény. Katcha se Saykem, ačkoli jsem je v této spolupráci ještě nezažil, předvedli set jakoby jednoho Dje. Dokonale sehraní. Dobře si rozuměli při výběru desek a s úsměvem si nahrávali na smeče do pařícího davu před nimi.teplicestage

Sobota byla opravdu velmi horká. Kdo mohl vyrazit k vodě, vyrazil. Já dal přednost stínu, polštáři a sem tam té "malé desítce". Podíval jsem se několikrát i na Teplice Stage, kde se představil velký počet teplických DJs. V červeném stanu bylo docela dusno. Není divu, že se v něm pohybovalo jenom pár jedinců. V paměti mi utkvěl Electročadek, který vystoupil v hodinovém setu po poledni a Bra, který se postavil za mix v době večeře, což je u mého žaludku 18 hodin. Electročadek se pohyboval na hranici mezi electrem a technem v ne příliš přesvědčivých mixech. Bra zaútočil na přicházející nebo vracející se návštěvníky Cosmic Tripu s birminghamským Black Country Soundem. Hrál se především Surgeon, Regis a James Ruskin. Bra si své vystoupení užíval a pro našeho fotografa i pózoval. :o)

Sobotní noc na Techno.cz stage otevřela Kanaďanka Miss Innocent. Pozvolna se zaplňující bazén ihned začal tancovat. V dlouhých a přesných mixech se pohybovala Miss Innocent s velkým nadšením. Energie z jejího setu donutila bazén aktivně a pozitivně reagovat. Dobrá volba na začátek sobotní, vždy docela dlouhé noci.

ibrahimIbrahim Alfa o svou českou premiéru live projektu The Degenatron nakonec nepřišel. Díky zapůjčení kabelů od "Anděla" Escona Waldese si své sobotní dvouhodinové vystoupení mohl rozdělit do hodinové live show a hodinového djingu. Vcelku monotónní techno s docela starým zvukem a bez většího náboje. Tak bych krátce popsal to, co jsem první hodinu slyšel. Vzhledem k tomu, že je Ibrahim oblíbencem Radical DJs je zcela logické, proč na letošním Cosmicu vystoupil. Pro mě to byla nejslabší hodina na Techno.cz stage během obou nocí. Na druhou hodinu přešel Ibrahim Alfa ke gramofonům a docela mi vyrazil dech. Žádné techno. Žádné electro. Žádné experimenty. Velmi melodický a velmi deep breakbeat. V bazénu zavládla docela zvláštní atmosféra, kdy sice nikdo neodcházel, ale ani rozhodně příliš netancoval. Ibrahima nenakopl ani kratičký výpadek proudu. Výborná hudba v nevhodném čase. Zatím nevím, co si o celém působení Ibrahima Alfy na Cosmic Tripu 2004 myslet.

Brit Billy Nasty měl být a byl po Ibrahimovi do jisté míry "vysvobozením". Billy patří k nejbookovanějším DJs světa a bylo to na jeho vystoupení znát. Myslím si, že jen málokterý DJ je schopen v této pozici být ve svých setech inovativní či více méně originální než kdykoli předtím. Billy Nasty hrál velmi precizně a čistě. Přesto mi v jeho setu chyběla právě ta špetka nápadu. Celé jeho vystoupení se neslo v jedné lince, v jedné myšlence, v jednom rytmu.

Staffan Ehrlin je Švéd, přestože jeho nick Slobodan spíše zavání Jadranem. Tento sympatický, vzrůstem malý chlapík se za mixem vždy mění ve velkého zlého muže. I na Cosmicu se tato změna předvedla a to hned v plné parádě. Drsné, precizní, energické a především diktující. Takové je Slobodanovo vidění techna. Bazén Slobodanovi ležel u nohou nejen z fyzického pohledu. :o)

V rakouském Štýrském Hradci (v Grazu žije i Miss Innocent) žijící Kanaďanka Hi-Fi Princess se chopila diktátorského kladiva pevně. Možná, že místy až příliš pevně svírala Cosmic Trip ve svých jemných dlaních. Cosmic Trip je však na takového zacházení již docela zvyklý a lidem to vyhovuje. Nahlas a velmi pozitivně reagovala tančící masa v bazénu na gradace a bezbeatové mixy.plocha

Přiznám se, že ani v sobotu jsem nedokázal fyzicky vydržet až do samého závěru. Uteklo mi tak pravidelné uzavření Cosmic Tripu s dvojicí THC a Quickie. Věřím, že pořádně rozsekali na samý závěr lidi v bazénu jako obvykle. Byly přídavky? :o))

Semtex Culture Stage v sobotu otevíral tak jako loni hip hop, na který navazoval trip hop, breakbeat a nakonec se opět vše vrátilo do klasicky rozlámaných beatů. Pro mě bylo zlatým hřebem vystoupení Palmskin Production. Především samotný závěr mě nadchl. (znalce PP prosím o info, co že byl předposlední track jejich vystoupení, děkuji mnohokráte) :o)))

Na závěr jen malé ohlédnutí… Pořadatelsky jako obvykle na jedničku. Návštěva byla myslím dobrá. Počet se jistě dozvíme brzy. Zvuk byl na obou velkých scénách výborný. Teplice stage na mě zanechala na jednu stranu rozpačitý dojem, ale na druhou je to dobrý nápad jak udržet lidi v areálu či v jeho okolí. Nevím, kdo byl zodpovědný za jeho chod, ale měl bych snad jen jedinou výtku. Vzduch byl ve stanu téměř nedýchatelný. Za pokus by stálo oslovení zajímavých DJs nejen z Teplic. (ale to by už nebyla Teplice stage :o)). Já se již těším na další ročník. A co vy?

+ atmosféra
+ kvalita zvuku
+/- dramaturgie
+ úroveň světel a dekorací
-  ceny na barech
-  úroveň a čistota sociálních zařízení
+ celkový dojem

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016