REPORT

 

Report z Free Mondays in Nightphunk

Zatímco oblíbenost seskupení Face 2 Face rostla až neuvěřitelnou rychlostí a jejich vystoupení se čím dál více setkávalo s popularitou a tím i větší návštěvností, já jsem na tuto formaci pomalu zapomínal. Až do pondělního večera. Navštívil jsem jednu z mnoha Free Mondays s klubu Roxy. Mé překvapení z vystoupení Face 2 Face nebralo konce a proto mi prosím promiňte, že se v tomto článku nebudu věnovat akci samotné, ale právě spíše oné pozoruhodné partě lidiček.

 

Zatímco oblíbenost seskupení Face 2 Face rostla až neuvěřitelnou rychlostí a jejich vystoupení se čím dál více setkávalo s popularitou a tím i větší návštěvností, já jsem na tuto formaci pomalu zapomínal. Až do pondělního večera. Navštívil jsem jednu z mnoha Free Mondays s klubu Roxy. Mé překvapení z vystoupení Face 2 Face nebralo konce a proto mi prosím promiňte, že se v tomto článku nebudu věnovat akci samotné, ale právě spíše oné pozoruhodné partě lidiček.facetoface

Face 2 Face jsem naposledy slyšel zhruba před rokem. Jejich vystoupení neustále bojovalo s nezkušeností a i když se jednalo i v té době o nevšední hudební zážitek, zkušené ucho tu a tam postřehlo jistou nesouměrnost či přestřelení. Rok poté jsem měl opět možnost si jejich koncert poslechnout a proto jsem se rozhodl přinést vám drobné zhodnocení jejich pokroků.

V první řadě mne zaujalo, že má skupina jinou sestavu. Kromě stálic jako DJ, saxofon, elektronické bicí jsem na pódiu zaregistroval ještě dva nové zpěváky, příčnou flétnu a nového kytaristu. Nechci se obhajovat, možná že v této sestavě hrají již nějaký ten pátek, ale jak říkám, jejich vývoj za poslední rok šel úplně mimo mne. Musím ovšem hned na začátku přiznat, že tyto, pro mě nové tváře, dodaly hudbě další a tolik potřebný rozměr.

Při mém posledním hodnocení Face 2 Face jsem jim nejvíce vytýkal neuspořádanost v jejich hudebním projevu. Jednotliví hudebníci si hráli jak chtějí a celkový obraz hudby byl tímto spíše rušen. Pojetí jamu zůstalo i nadále, ale zvuk dosáhl vyšší dokonalosti. Nevím, zda to je způsobeno vyšší profesionalitou nebo prostou sehraností, ale celkový dojem mne ohromil. Hudebníci již využívali rytmické pauzy v reprodukované hudbě a velmi zručně ji doplňovali o detaily, které je příjemně vyplňovaly. Gradace, výkřiky do tmy, tóny doplňující podklad, souhra jednotlivých nástrojů, či kvalitní MC ve mě zanechávali pocit, že brána do remixů reprodukované hudby se pro Face 2 Face otevřela již na plný rozsah. face

Pokud to bych to bral opravdu postupně, řekl bych asi toto. DJ vytváří rytmus a určuje styl hudby. DJ Face je kvalitativně profesionální DJ, který ví co má dělat a pravděpodobně by to věděl i jak se říká: 've tři ráno'. Jeho kvalitní mixy nenechávají nikoho na pochybách, že opravdu umí a ví co dělat. Já si ovšem všiml i kvalitnějšího výběru desek, postupné gradace celého vystoupení a hlavně vytváření ploch pro další členy 'party'.

saxofonSaxofonista mne opravdu ničím 'nepřekvapil'. Nemyslím to zle. Naopak. Jeho výkony byly absolutně úžasné již před rokem a ve svém stylu vůbec nepolevil. Ovšem dodal si na odvaze a jeho vstupy do hudebního toku dosáhly dokonalosti. Využíval ploch, gradoval hlasitost, vybíral správné motivy. Stručně řečeno - radost poslouchat.

Elektronické bicí, překvapení, které mne opravdu potěšilo. Bubeník již používal obě paličky zároveň, zaslechl jsem tam i nějaké ty osminky, půldoby či dokonce trioly. Za tu dobu co jsem měl abstinenci, udělal právě on největší pokrok. Pokud se bude i nadále takto zlepšovat, velmi brzy se jistě pustí do vyšší bubenické a jeho vystoupení již nabere profesionální dech.

Pro mne nové tváře, vokalista a MC bylo přesně to, co dodalo celkovému zvuku na síle. Tíhou zvyku jsem sice očekával ženský ječák, ale mírně přidušený tón vokalisty a jeho výborné podání a výběr mne utvrdil, že právě toto je to pravé. MC pak hudbě dodal přesně tu složku, kterou jsem měl do této chvíle možnost slýchat pouze na koncertech reggae nebo hiphopu. Krásně zpracované výkřiky, hrátky se slovy, kvalitní barva hlasu (mírně do basu) dodala celkovému dojmu na dynamičnosti a dramatičnosti.

Kytarista vybíral správná místa pro svou improvizaci a i poslechově velmi zajímavé variace. Pohrával si s tóny a správně doplňoval ostatní hudebníky i reprodukovanou hudbu.

Pokud to tedy shrnu a napíšu něco jako závěr, můžu s klidem konstatovat, že uskupení Face 2 Face nabírá na síle a jejich vystoupení mají již punc sehranosti a profesionality. Držím jim palce a přeji ještě více kvality do jejich projevu a hlavně moře spokojených posluchačů.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016