REPORT

 

Report z d'n'b části Cosmic Tripu

Letošní Cosmic Trip byl pro mě už 4. v pořadí. Důvody, proč se tam vždy rád vracím, jsou dva. Za prvé je to pohodovej festival, co si nehraje na žádnou mega akci - prostě příjemná dvoudenní kalba. Ale hlavně je to jediný open air s důstojným zlámaným podiem, které má vždy zajímavý line-up a není umístěno ve stanu nebo někde stranou na malém plácku.

 

První, co mě po příjezdu na Pudlák zaujalo, bylo umístění velkého stanu před areálem - Teplice stage. Ta měla za úkol, zkrátit čekání na začátek druhého festivalového dne. Podle mě nebyla ideálně vybrána hudba co se tam hrála, přece jenom bych po celonočním jungle-techno řádění uvítal nějakou klidnější muziku, k poslechu a lenošení na sluníčku. Takže z tohoto důvodu a taky z důvodu vedra které tam panovalo, jsem stage navštěvoval jenom při cestě na pifko.

Po ubytování a pokecu s přáteli jsem se vydal prohlédnout jak pro nás Next Level letošní Cosmic Trip připravili. Největší změnou oproti loňsku, která mě ihned praštila do očí, byla absence vody v bazénu, který v minulých ročnících někteří využívali k osvěžení. Ať chtěnému, nebo ne. Místo toho tam byl stánek s občerstvením a lavičky. Takže místa k sezení byl dostatek. Díky vypuštění  bazénu odpadla i ranní kosa, pro Cosmik tak typická.

ecsonliveDění na Semtex Culture stage zahájil držitel Anděla Ecson Waldez, se svým breakbeatovým live setem. Za doprovodu bubeníka a Im Cyber z gramofonů hrál převážně skladby ze svého alba Sophia, které je ještě pořád častým návštěvníkem  v mém přehrávači. Musím říct, že živě to zní mnohem líp. Super! Po Ecsonovi zůstala na pódiu Im Cyber a první jungle set mohl začít.

Ivana odehrála klasický set, pěkně zmixovaný, sice ničím nepřekvapila, ale rozhodně pobavila. Hlavně nevynechala mou oblíbenou The Plague od Keatona s Hivem.

V tomhle týdnu se na jednom diskusním serveru rozpoutala debata o tom, že Koogi už je dost oposlouchaný a měl by přenechat své místo novým a neokoukanějším. Možná na tom něco bude, ale mě Koogiho set sedl jako už od něj dlouho ne. I když se od Tomáše nedočkáme žádného jungle masakru, výběr desek od Ed Rushe a Opticala, ať už jejich remixy Cymanada - The Message, Tali - Lyric on my lip, nebo asi největší hit tohoto dua Kerb Crawler, prokládaném pohodovkami typu SKC+Bratwa - Prohpecy, či M.I.S.T - Barracuda, se mi moc líbil. A mixy mu může většina českých DJs jen závidět.

pendulumPendulum, jejichž 1/3 byla hlavní hvězdou pátečního DnB večera, rozděluje lidi co mají rádi DnB na dva tábory. Jedni jejich desky obdivují, druhým se jejich tvorba, hezky zaškatulkovaná pod název clownstep, nelíbí. Já patřím spíš do té druhé skupiny, i když uznávám, že jejich vály jako Vault, či Another Planet sou opravdoví drtiči parketů.
Zde se Pendulák předvedl jako velmi schopný dj, mixům nebylo opravdu co vytknout. Rewind padl, co jsem slyšel, jenom jeden. Ovšem desky mě moc nebavily, byl to sice nářez, ale dost jednotvárný, takže po čase nudil. Občasné zabroušení někam jinam než do clownstepu, jako třeba liquid funkovkou od SKC a Safaira - Free my soul, působilo jako balzám na duši.

katchaNa Katchu se Saykem jsem byl dost zvědav. Jejich back 2 back set byl dost povedený. Sayko parádně scratchoval a vybíral tvrdší kusy, Katcha to prokládala hity a hezky se na nás, jak je jejím dobrým zvykem, usmívala. :)  Padly věci jako Don't tell me od Concord Dawn, Freshův Floodlight, bo Baronův remix pecky od Total Science - Nosher. Sice nevím jestli se hrálo ze 4 gramců, jak říkala Katcha v jednom rozhovoru, ale na to že to bylo poprvé ...... respekt. Po čase Sayko z mě neznámých důvodů odešel a zbytek setu Katcha odehrála sama. Na kvalitě setu to ovšem znát nebylo.

Pátek ukončoval Phillip TBC, na toho jsem se z pátku těšil asi nejvíc. Jeho set byl velmi pestrý od jungleu, přes breakbeat, až po hip hop a tekkno. Filipovo mixování ze 3 gramců patří mezi nejkreativnější u nás. Protože mě nohy už moc nesloužily, celý set sem proseděl, ale bavil jsem se královsky. Pro mě nejlepší výkon večera a asi celého Cosmicu.

palmskinČekání na sobotní večer jsem si zkrátil návštěvou Teplic a zevlováním v chatce. Sobotní večer začínal  DJ Wich, nejdřív sám, mixoval dobře, snad mohl víc scratchovat, ale když skoro nikdo nepařil, tak se nedivím, že se mu moc nechtělo. Na lidech byla vidět´únava z pátečního večera a hip hop nebyl to co by je oživilo. Indymu s Wichem se to díky MCkům trochu podařilo, ale spíš by se hip hop hodil k poslechu na Teplice stage, nebo v pátek, kdy mají lidi ještě dost sil a neusínají, přece jenom klasičtí fans tohoto pomalého beatu na Cosmic moc nejezdí.

O Palmskin production jsem nevěděl zhola nic. V profilu se psalo, že produkuje hlavně trip hop, takže jsem čekal další příjemnou uspávačku. První deska byla sice trip hopová, ale byla po hříchu jediná. Pak už to byl výběr ragga, breaků a ke konci znělo hlavně techno. Tak jsem se byl podívat co se děje na hlavní a jako by se prohodily stage. :) Ibrahim Alfa hrál parádní breakbeat, celý bazén stál, nechápal a čekal na srovnání beatu. Docela sranda.

matrixV 1 hodinu se všichni příznivci DnB dočkali. Na pódium dorazila, pro mě hlavní hvězda celého Cosmicu, majitel labelu Metro a mladší bratr Opticala - Matrix. Hned první deskou nám dal vědět, že mu bráška nabalil na cestu spoustu dubplatů z jeho a Ed Rushovy produkce. Začalo se Bacterií, v remixu Pendulum. Poslední dobou si vůbec nechává tahle dvojka remixovat kdejakou svoji věc. Nejlíp se tohohle úkolu zhostil Gridlok - Compound v jeho podání je prostě geniální. Hit Gas Mask si zremixoval Ed Rush s Opticalem sami a taky to stojí za to. Baronovu Kerb crawleru nemůžu přijít na chuť, na lidi ovšem funguje skvěle. To vše nám Matrix zahrál, když se k tomu přidá metalová Pack of Wolves od Nightbreed, zástupci studeného severu Future Prophecies - Dreadlock, či Teebeeho kolaborace s Calyx - Follow the leader a pár diskošek, tak je výsledek xkrát zábavnější než to co předvedli Pendulum, bohužel o dost hůř zmixovaný, respektive nezmixovaný.

D.Kay má od loňské návštěvy Teplic problémy se sluchem, takže Ill Skillz reprezentoval jenom Raw.full, hrálo se převážně z cédeček, takže nové nevydané věci. Únava mi nedovolila poslechnout si celý set, na nohy mě postavila jen výborná věc od Future Prophecies - Magnetic, na jejíž vydání už čekám 2 roky. :)) Víc už sem opravdu nezvládl a tak jsem to kolem půl páté zabalil. Hodně mě mrzí, že jsem neslyšel Sukiho, který patří mezi mé oblíbence, ale určitě to brzo napravím.

Co říct k letošnímu Cosmiku? Je to přecijenom už osmý ročník, takže Next Level už to má zmáklý, letos to bylo opět takřka dokonalé. Zvuk byl výborný, snad jen mohl být víc nahlas. Světla i projekce taktéž. Nikde se nestávkovalo, takže všichni interpreti dorazili. Dokonce i pankáč Regis. :))) Jedinou výtku bych měl k nedostatku košů v areálu.
Hudebně to nebyl úplně můj šálek kávy. Příště bych uvítal nějakého američana, třeba Dieselboye, anglický DnB už je přeci jenom trochu nudný, ale o to víc bylo času na klábosení s přáteli.  Jinak byl letošní ročník opět pohoda největší, takže příští rok znova.

Photos by T-Rex a Ponkie

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016