REPORT

 

Czechtek news: policejní razie a ultimátum, trestní oznámení na policii a přiznání falešného "mluvčího"

Cca 200 policistů se dnes večer snažilo ukončit produkci soundsystémů, zabavila část vybavení (6 mixpultů) a proti vlně nevole použila slzný plyn! Dále dala ultimátum, aby do úterního rána všichni ukončili produkci a opustili areál. Pokud většina z nich zůstane, rozhodne policie ráno o dalším zákroku. Policie však podle svých slov nezaznamenala žádné výtržnosti nebo další porušování zákona, dokonce na Tachovsku klesla kriminalita :) Nájemce pozemků podal trestní oznámení jak na "organizátory" a účastníky Czechteku, tak i na policii, že dostatečně a včas nezakročila. Falešný mluvčí Lukáš Kohout se přiznal, že si vše vymyslel a s akcí nemá nic společného...

 

Policie ČRPolicie dala účastníkům nelegální technoparty CzechTec u Boněnova na Tachovsku ultimátum, aby do úterního rána ukončili produkci a opustili areál. Pokud většina z nich zůstane, rozhodne policie ráno o dalším postupu a případném zákroku. Řekla to mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová. Před 22:00 bylo podle ní na místě zhruba 6000 lidí, desítky aut však opouštěly prostor i v pozdních večerních hodinách.

Policejní posily dorazily v podvečer k Boněnovu a uzavřely příjezdové cesty, z areálu šlo pouze odjet. Zhruba dvě stovky policistů se snažily přímo na louce ukončit hudební produkci všech zvukových aparatur. "Zabavili jsme šest mixážních pultů a poté se vzedmula vlna odporu účastníků," řekla Číhová. Policisté podle ní stáli zhruba proti 1500 mladých lidí, kteří na ně pokřikovali a házeli po nich klacky, lahve a kameny. Podle informací ČTK proti nim policie použila slzný plyn. Několik policistů bylo podle mluvčí lehce zraněno, přesný počet neznala.

CzechTek 2004Policisté se pak stáhli na západní okraj louky a začali s organizátory akce vyjednávat. Po celou noc budou na místo přijíždět další policejní posily, uvedla Číhová.

Policie se podle Číhové snažila ukončit veřejnou hudební produkci na výslovnou žádost majitele a nájemce pozemků a se souhlasem státního zástupce.

Akce přišla poté, co dnes nájemce pozemků, na nichž se 11. ročník CzechTeku od pátku koná, podal trestní oznámení na neznámou osobu z řad policie. Soukromému zemědělci Liboru Lúdikovi se nelíbí zejména to, že policisté nezasáhli v okamžiku, kdy se začali účastníci akce sjíždět na pozemky, které obhospodařuje v ekologickém režimu. Policisté podle něj postupovali pasivně a rezignovaně.

Czechtek 2004Trestní oznámení podal Lúdik i na organizátory a účastníky technoparty. Organizátoři akci svolali prostřednictvím internetu a z anonymity nevystoupili ani během konání party. Muž, který se médiím v minulých dnech představil jako mluvčí organizátorů, se dnes na policii přiznal, že se jmenuje Lukáš Kohout a s akcí nemá nic společného. Všechna vyjádření o CzechTeku, která pro média uvedl, byla tedy smyšlená.

Jednadvacetiletý Kohout v minulosti předstíral, že je asistentem politiků a podvodně cestoval na státní náklady po světě. Své výlety vydával za oficiální státní návštěvy a sebe za funkcionáře parlamentu, například za asistenta poslance ČSSD a bývalého předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. Pro údajnou Kavanovu cestu si zamluvil tryskové letadlo za 2,5 milionu korun na Srí Lanku. Policie ho za cesty stíhá od loňska.

Zdroj: ČTK: http://www.ceskenoviny.cz/domov/index_view.php?id=81300

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Czechtek 2004Na místě je teď klid, aparatury jsou vypnuté, zůstávají tam především cizinci: Britové, Irové, Rakušané, Nizozemci a Francouzi," řekla dnes mluvčí západočeské policie Jolana Číhová. Policisté zaznamenali pouze tři dopravní nehody od začátku akce; všechny se obešly bez vážnějších zranění a větších škod.

"Během neděle policie situaci monitorovala i vrtulníkem, bylo kontrolováno kolem 800 osob a asi stovka aut," doplnila mluvčí.

"Nevadí mi tady, báli jsme se hluku, ale ten tady není slyšet a jinak s nimi problémy nejsou," řekla místní obyvatelka. Některým usedlíkům vadí snad jen nebývale velký provoz v oblasti, kde jindy přejede pouze pár aut denně.

"Je tu celkem klid, nejsou žádné problémy," shoduje se policie i starosta Chodové Plané, kam Boněnov patří, Pavel Vopat. "Nebyly zjištěny žádné krádeže, výtržnosti, rvačky ani jiné porušování zákona. Na místě ani v okolí. Ta vnitřní organizace akce určitě musí nějak fungovat," řekl ředitel tachovské policie Jaromír Kníže. Podle něj paradoxně během akce na celém Tachovsku trestná činnost poklesla.

Zdroj: Zpravodajství Tiscali: http://www.tiscali.cz/news/news_center_040801.762639.html

Foto: T-Rex@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016