REPORT

 

Czechtek 04 - shrnutí událostí, část 1.

Czechtek 2004 tradičně přilákal desetitisíce mladých lidí z celého evropského kontinentu a až na několik incidentů probíhal do nedělního večera bez problémů. Nyní jsou na místě k zásahu připraveni těžkooděnci z Prahy, na místě dochází k otevřeným bojům kamením a lahvemi. Těm z vás, kterým během víkendu unikl informační tok nyní nabízíme vlastní zpracovanou reportáž.

 

První a bezesporu nejbouřlivější fáze největší a mediálně nejsledovanější ilegální freetekové akce je za námi. Czechtek 2004 tradičně přilákal desetitisíce mladých lidí z celého evropského kontinentu a až na několik incidentů probíhal do nedělního večera naprosto bez problémů. Policejní bilance a statistiky však přesto mluvily jasně: nehoda osobního auta, těžká zranění dvou mladých lidí, několik dehydrovaných účastníků v bezvědomí, anonymní ohlášení bomby a údajné ekologické škody v okolí.

Techno.cz a všechna ta omáčka kolem

kempPražská výprava Techno.cz dorazila místo v pátek před sedmou hodinou večerní. Na rozdíl od minulých ročníků byla přesná lokalita uveřejněna poměrně brzy ráno a informace zůstaly celý den beze změn. Již během dopoledne se však redakce zkontaktovala se starostou Chodové Plané - Pavlem Vopatem. "Když jsem se ráno dozvěděl co se u nás děje, tak mě zamrazilo. Dobře si pamatuji na to co, se dělo loni na stejné akci v Ledkově u Kopidlna," řekl pro Techno.cz. "Tentokrát se však naštěstí Czechtek odehrává daleko od první vesnice, kterou je Boněnov. Myslím si, že hluk nebude do obce příliš moc slyšet a lidé by se proto ničeho neměli obávat. Vyčkáváme a jsme připraveni na to, kdyby se něco stalo. Vybudovali jsme nedaleko od obsazeného pole základnu, kde je pro všechny případy společné stanoviště pro policii, záchranku a hasiče," dodal starosta Vopat. V tu dobu již tisková mluvčí plzeňské policie Jolana Číhová hlásí přes sedm tisíc účastníků a stovky aut. Všem je jasné, že letošní Czechtek skutečně začal.

ČTK postupně chrlí jednu zprávu za druhou a objevuje se mezi nimi i jméno nájemce obsazeného pozemku, rolníka Libora Ludíka. Prostřednictvím agentury oznamuje sdělovacím prostředkům kalkulaci škod kolem miliónu korun a pravděpodobné vyjmutí pozemku z ekologického režimu hospodaření. Ludík je rozhodnut podat trestní oznámení. Otázka pochopitelně směřuje i na starostu obce: "Akce není povolená. Neznáme však pořadatele. Nemáme komu předat příkaz k vyklizení pole. Ani my, ani policie ovšem nemáme páky, abychom celou věc zarazili. Účastníkům party rozdáváme prostřednictvím policistů letáky, kde je upozorňujeme, že akce není povolená. Požádal jsem policii, aby uzavřela příjezdové cesty na louku. Před 11 hodinou jsem se však dozvěděl, že podle zákona nemohou autům ve vjezdu bránit. Mezitím si všichni stejně hledali jiné cesty, jak se na pole dostat."

Starosta v této chvíli ještě netuší, že se rolník odhodlá podat také druhé trestní oznámení - a to na Policii ČR pro nečinnost při ochraně majetkových práv.

Druhá strana mince aneb pohled na kulturu z jiného soudku:

V osm hodin je na místě již téměř patnáct tisíc lidí a my se vydáváme na prohlídku areálu. První co skutečně bije do očí je nesourodá skladba návštěvníků a téměř se zdá, že systémoví domorodci jsou tu v menšině. Seznamuji se s Vláďou, který patří k významnému pražskému sound systému, jinak studentem teksociologie. K tématu vysvětluje: "Ve chvíli, kdy medializace dosáhla neúnosného bodu někdy kolem roku devadesát osm, začali se na akce stahovat lidé, kteří s touto subkulturou nemají nic společného. Díky presentacím v mainstreamových hudebních médiích dnes  můžete na teknivalu potkat děvčata v lodičkách, nebo děti oblečené v novém umělém maskáči z hypermarketu. To, že vypadají jako z cirkusu by ani tolik nevadilo, jako fakt, že nejsou odpovědní sami za sebe a například drogy prostě brát neumí," říká. Loučím se a on s kyselým výrazem ve tváři dodává: "Jsem z toho celý znechucený, tahle akce je fajn, ale myšlenka sama bohužel už nevydrží dlouho." I přes jeho slova se nikdo nedá považovat za vysloveně rušivý prvek.

A přesto má ve svém slova smyslu má zajisté pravdu. Důkazem budiž i přítomnost gigantické stage z Holandska, jejíž hodnota a profesionální produkce by podlomila kolena většině českých promotérů. Návštěvníky to však nikterak nepřekvapuje. Poblíž postává skupinka francouzkých travellerů a proto neváhám a dávám se do řeči. Sedmadvacetiletý Pierre Maurois přijel až z Lyonu a je připraven pokračovat na podobné teknivaly do Bulharska a Srbska. Podle vlastních slov je organizace freeteků ve Francii a Velké Británii zakázána a represivní složky disponují pravomocí zvukovou techniku zabavit a účastníky zadržet. "Proto většina příznivců téhle kultury jezdí pravidelně do Čech," pochvaluje si.

sysetemA není divu. Na poli skutečně vyrostly desítky systémů nejrůznějších velikostí a tvarů. Nejvíce tanečníků je pochopitelně v okolí těch českých. Očekávané zdražení cen na barech se až na výjimky neprojevilo nijak markantně a například pivo se udrželo pod hranicí pětadvaceti korun za kus. To bylo k dostání i na pódiu významného pražského klubu, který pravděpodobně jako jediný nabízel i živou produkci kapel. Komu tedy neseděl monotónní zvuk DJs, mohl si bez problémů zablbnout na ska či punk. Pohoda vlaje nad dějištěm: nikdo stále netuší, že policie se poprvé rozhodne skutečně jednat...

Princip akce a nekonfliktní nálada v životním prostoru:

Na akci se téměř nikdo nesetkal s projevem otevřené agrese, nebo nezbytného násilí. Podle zdrojů tiskového oddělení prezidia ČR dokonce na Tachovsku klesla kriminalita. Místní živnostníci vydělávají na neobvykle velkém trhu a obecní pokladna na pokutách. Z přítomných lidí vyzařuje pohoda a snaha akceptovat nepsaná pravidla.
Za několik desítek hodin se však situace dramaticky změní.

Excelentní divadlo pro Novu

Během nedělního večera máme příležitost shlédnout zpravodajství TV Nova a neuniká nám rozhovor s tiskovým mluvčím organizátorů akce. Glazeovaný mladík v luxusním stříbrném obleku, který si říká Lukáš, podává trestní oznámení na distributory tvrdých drog a slibuje kompletní úklid pozemků po akci. Druhý den ráno je již jasné, že Lukáš Kouhout je známý sedmadvacetiletý podvodník, který cestoval po celém světě na státní náklady jako falešný asistent českých politiků, navíc s trestním stíháním na krku.
Mediální obraz akce se mu však paradoxně podařilo v prvních vstupech vylepšit fantasticky. Po několika hodinách a pokusu s podplaceným svědkem se policii přiznává.

I přesto oceňujeme jeho roli v důkazu procesu ověřování informací a trapné komedie napáleného pseudo-novináře zmiňované televize. Blbečkové nehynou.

Nervózní policie

policeV pondělí večer přichází důležitá zpráva. Nájemce pozemků podal trestní oznámení na neznámého pachatele z řad policie kvůli pozdnímu zásahu na místě děje. Do areálu tak dorazilo několik policejních dodávek a policisté začali prohledávat stany a zabavovat materiál. Reakce na sebe nenechá dlouhou čekat a 150 policistů utíká pod náporem obrany stovek odhodlaných lidí. Redaktor Českého rozhlasu přináší výpověď jednoho z nich: "Utekli jsme jako kluci," komentuje zásah. Za to Ivan Soudek, který  Technu.cz zatelefonoval jako přímý svědek událostí dychtivě vysvětluje: " Pokud  policajti používaj proti účastníkům akce bojový plyny a chovaj se jak nějaký náckové, nemůžeme jen tak stát a koukat jak někomu ničej gramce," povídá. Podle informací českých médií se tvrdé jádro dává do reálného boje kamením a láhvemi od piva. Orgány uzavírají přístupové cesty a odepírají právo vstupu všem novinářům. Na 4000 účastníků akce je tak stále pod menší kontrolou sdělovacích prostředků. Policie dává ultimátum: do úterního rána musí být všichni pryč, jinak zváží povolání posil a další radikální postup. Zanedlouho již přijíždějí na místo těžkooděnci z Prahy. O plánovaný zásah se osobně zajímá a rozkazy doporučuje osobně ministra vnitra Stanislav Gross. Budoucímu premiérovi se politika tvrdé ruky před nástupem nové vlády velice hodí.

pokračování v pondělí

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016