REPORT

 

Report z Breaksome od Radima

To bylo tak. Aquasky, kteří si získali jméno na poli drum’n’bassu, si o pár let později našli breakbeatovou milenku. A nikoliv občasnou, dvě alba, dva labely a spousta singlů dává tušit, že Aquasky současná popularita drum’n’bassového jump-upu moc nebaví a hledají štěstí jinde.

 

U breaků. A proč ne. Brent Newitt, který už Aquasky reprezentoval na Slim Slam Drumu (hrál drum’n’bass i breakbeat), v Ostravě předvedl, jak vypadá breakbeat, když se do něj pustí chlapíci odkojení rychlejšími beaty. Na letošním Mystic Sk8 Cupu to prý nebylo jiné. nrwitt

Natožpak v Roxy. I když se klub zaplnil málem na poslední chvíli a chvíli to dokonce vypadalo jen na pár desítek breakbeatových odvážlivců. Kaplick a Saku ovšem spolehlivě připravili rozveselený plac pro zlatý hřeb večera. Volili temnější singly s výraznou basou, což u přítomných vyvolalo očekávanou reakci – tanec. Ve chvíli, kdy se za gramce postavil headliner, atmosféra gradovala.

Za dlouhým pseudonymem Aquasky versus Masterblaster (ono Masterblaster si Aquasky zřejmě inspirováni filmovou sérií Mad Max ke jménu přidali, aby odlišili breakbeatovou tvorbu od drum’n’bassové) se skrýval pouze jeden muž. Brent Newitt. Začali to Ragga Twins a sympatický blonďák ve vytahaném tričku už od začátku udával mnohem rychlejší tón než tuzemští breakaři.

Nebyl to ale jen počet BPM, který dával tušit, že drum’n’bass je pro Aquasky stále velkou inspirací. Ty basy! Výrazné, temné, zásadní. To mají naši mazlíčci fakt rádi. Osobně jsem se o breakbeat začal zajímat taky díky drum’n’bassu, moc proto nemusím takzvaný "rovný break". Naopak vyhledávám pořádné "zlomeniny" a směs rychlých acidových breaků, "pomalého drum’n’bassu" a ravu, kterou Brent předložil, byla skutečně něco pro mě.brk

Brent tohle všechno kořenil vlastními skladbami (dost možná bylo ke slyšení i něco z nového alba připravovaného na příští rok), občas doložil i nějaký ten starší kousek. Dvěma slovy se jeho vystoupení určitě dá definovat jako "labužnická chuťovka". Byla-li tohle poslední Breaksome s headlinerem z cizích zemí, byl Brent Newitt z Aquasky versus Masterblaster tou nejlepší volbou. Lepší rozloučení s Breaksome roku 2004 si nedovedu představit. Už se těším na Breaksome roku 2005.

Radim Bartík

PS: Poslední dobou když jsem v Roxy, něco se stane. Teebeemu kdosi shodil celý sloup odposlechů, tentokrát během vystoupení Aquasky versus Masterblaster začal odpadávat panel, na který se promítala projekce.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016