REPORT

 

Report z Tiësta od Jukiho

Ať už jsou ohlasy jakékoliv, Tiesto ve staré sportovní hale v Praze byl nesporně zásadní společenská událost podzimní sezóny a možná i celého roku. Bilance akce je jednoduchá. JPA party vzhledem k možnostem až na drobné organizační lapsy zvládla víceméně bez problémů, počet návštěvníků dosáhl  téměř neuvěřitelné hranice dvanácti tisíc návštěvníků a výborná atmosféra bude jen těžko hledat své porovnání.

Brány jinak neuvěřitelně složitě konstruovaného stadionu se otevřely podle plánu něco málo po osmé hodině večer. Již zanedlouho docházelo k silným tlačenicím a četným konfliktům s bezpečnostní službou. Z těch také vychází opěrný bod celé kritiky, kterou naleznete téměř  na všech diskusních forech. Má-li smysl tyto ohlasy považovat za relevantní nevím, nicméně ve většině západních zemích je v podobných případech zvykem vytvářet fronty.

Zřejmě nejpalčivějším problémem byl hned ze začátku nesmyslný nával u šaten. Znovu se potvrdil fakt, že lidé stále ještě nejsou zvyklí vyhledávat informace od pořadatele a tak než se zaplnilo poslední místo improvizovaných úložišť svršků ve vyšších patrech, muselo v přízemí dojít k nepříjemné zácpě v níž se čekání přes hodinu čistého času stalo pravidlem. Na některé se nedostalo vůbec, ale to je při takovém množství lidí naprosto pochopitelné.burak

Ať byly důvody předraženého piva jakékoliv, účtovat padesát korun za kelímek točeného je prostě svinstvo. Ostatní ceny na barech byly snesitelné a krom toho byly k dispozici také o poznání levnější alternativní lahváče Frisco. Klubeři mohli na chodbách navštívit mnoho tradičních doprovodných stánků včetně stage a stánku XMAGu.

Samotná hudební produkce žádné překvapení nepřinesla Na hlavní stagei se vystřídala česko-slovenská hudební špička. Rozhodně nejinteligentnější hudbu představilo duo Haverlík a Tkáč, kteří dokázali že i trance se dá podat v poslouchatelné podobě a dokonce vás může a v jejich podání i musí bavit. Dokonce nejzarytější fanoušek hlavní hvězdy Tiesta myslím rád uzná, že na našeho Michaela Burina prostě nemá. Michal je bavič tělem i duší a technicky se mu vytknout nic nedá. Navíc jsou jeho sety velmi pestré a žánrově poměrně dost různorodé.

Tiesto. Takovouhle parádní reakci publika tu nepamatuje vůbec nikdo. Ačkoliv byl jeho set nudný a podle očekávání servíroval poslechově nejjednodušší trance jako takový (ani vsuvka oposlouchané hitovky od Prodigy nepomohla), deset tisíc skákajících lidí s rukama nad hlavou hystericky skandující mistrovo jméno se jen tak nevidí. Konečně jsme tak měli příležitost poznat náladu na holandských mega parties.tiesto

Potěšující byla velká stage s velmi kvalitním světelným parkem a především několika výkonnými lasery na obou stranách haly. Zcela nedostatečný byl pro zadní řady zvuk. Již někdy během půle Michaelova setu se zdálo být přebasováno. Potvrzení přišlo o několik minut později, kdy se prostorem neslo odporné práskání některého z reproduktorů. Díky práci zvukařů však postupem času nebylo v porovnání s původním stavem příliš znatelné.

Celé dění doplňovala série různých performací, go-go tanečnice a efektní projekce.
Kdo se cítil Tiestovým hudebním "uměním" vyčerpaný, mohl díky aktivitě Crash klubu a časopisu XMAG tančit na druhé stagei v levém křídle. Poněkud nešťastně postavené pódium před rampou a šatnou nedávalo mnoho prostoru, ale díky DJs jako například Madman, Raju, Texx či Alfonso bylo možno odpočívat se skvělou, převážně houseovou hudbou.

Dlouho očekávaná akce v T-Mobile aréně produkovaná JPA, je tedy za námi. Ve své podstatě lépe ani dopadnout nemohla a můžeme být rádi, že Praha po dlouhé době zažila opravdu našlápnutý mejdan. Uvidíme jaké překvápko nás čeká příště.

Text: Juki

A ještě pár reakcí:

tumaDJ Alfonso (Funk Punx)
Abych se přiznal tak DJ Tiësto neni úplně můj šálek čaje, přesto když jsem vylezl nahoru na balkon a viděl naprosto natřískanou halu až po střechu, musel jsem před tím vyslancem země tulipánů smeknout pomyslný slamák z hlavy. Je to sice asi pořádnej masér a modýlek, ale lidi se viditelně bavili a o to jde. Takže palce nahoru pane Těsto. Co se týče organizace trochu me zklamal přístup produkce k druhé stagei, která byla úplně nesmyslně naproti šatnám a ještě zmenšena plotem, aby se tam vešlo co nejméně lidí a navíc se hrálo za svitu nejmodernější světelné techniky značky "zářivka naplno"...  Ale díky všem, kteří tam protančili střevíce.
 
texxDJ Texx (Funx Punx)
Nakonec celkově dobrá akce, která se však nevyhnula mnoha organizačním chybám. Zcela absurdní bylo otočení druhé stage proti zdi, stejně jako nápad umístit přímo proti ní šatnu půl hodiny před začátkem akce, kdy už se s ničím nedá pohnout. Nakonec jsem ale rád, že se přes veškeré problémy podařilo pobavit spoustu lidí, které neodradilo ani to, že produkční agentura umístila těsně vedle plot a zakázala zhasnout alespoň část osvětlení. Tančilo se tak za plného žáru zářivek a nijak tak nevynikl světelný park….  Každopádně všem kdo na naší stage dorazili díky za super mejdan a těším se zase, tentokrát už na profesionálně zvládnuté akci.

spyroDJ Spyro (www.djspyro.com)
Styl ve kterém se celý duch akce odehrával mě osobně nic neříká. Každopádně po technické stránce si myslím že to byla dobře zmáklá akce! zvuk supr! Světla supr! Technické podmínky pro hraní víc jak supr! A lidi ráno skvělí!

burianDJ Michael Burian (www.michaelburian.com)
Z pohledu mého jakož to vystupujícího dje, asi největší halová party co u nás zatím proběhla. Naprosto výborná atmosféra, dobře postavená stage, světla a na zvukové zkoušce i výborný zvuk
V průběhu večera a obzvlášť při mém setu byl občas zvuk špatný i přesto že z mého mixu vycházel nezkreslený signál, finální zvuk byl občas zkreslený.
Další problém byl s ochrankou která nevěděla komo má pouštět na podium a koho ne a to by se při tak velké akci stávat nemělo. Vystupoval jsem tři dny před Tiestem na Mayday Polska kde bylo 20 000 lidí a organizačně to bylo naprosto bez problémů, takže i u tak velkých akcí to určitě jde.
Jinak mám od soboty pěkně odřenou nohu, protože jsem v hale dvakrát uklouzl, bylo tam všude strašně mokro, což bylo určitě dost nebezpečné. To je ale v T-Mobile Aréně normální věc, za to pořadatel určitě nemůže. Celkově atmosféra, světla, laser… vše vynahradila! Pro mě určitě jeden z nejúžasnějších zážitků tohoto roku!


danDan Kafka (Techno.cz)
Na fórech už se nadává jedna báseň, ale aspoň mě se tahle mega-party-diskoška dost líbila. Do šaten si z principu nic nedávám, Frisco bylo za příjemných 39 Kč, nikde jsem se netlačil a atmosféra by fakt super. Na fotkách je jen Tiësto, Michael Burian a celkové pohledy na akci, víc jsem nestihl.

mellowMellow (Techno.cz)
Přišel jsem se bavit, takže jsem se nenechal rozhodit maličkostmi a celou akci si užil více než dobře. K Tiëstovi - z toho, co jsem slyšel, mi přišel nejslabší - dle ortodoxních trencařů už má prostě za zenitem. ;) Jím prezentována hudba je příliš jednoduchá na to, aby mě dokázala bavit (navíc třeba Prodigy vsuvka byla vážně laciná). Nerad bych, aby to vyznělo negativně - celkově jedna z těch lepších megaakcí. :)

pavPav (Techno.cz)
Ani ne jako omluvu, ale tak nějak musím hned podotknout, že tohle nebyla party dle mé chuti. Přesto jsem šel a viděl a zjistil a mohl si tak vytvořit názor a nebo alespoň obrázek. Lidí setsakramencky hodně a atmosféra byla dobrá. V T-Mobile Aréně jsem byl na takovéhle hudbě prvně a prostor je to pro tyhle masovky dobrý (až na ty mokré a kluzké schody). Kvůli zdržení s akreditací mi utekli Havrlík a Tkáč. Za celou noc mě nejvíc bavil Michal Burian. Už dlouho jsem neslyšel Nirvanu a Depeche Mode. Zábava jak má být. Představení Tiesta bylo pompézní a hodné této mediálně giganticky nafouklé bublině. Tiesto je technicky výborně založený DJ, ale jeho předlouhý set pro mě postrádal hlubší myšlenku. To bych ale chtěl už moc. Zvuk byl až na lehké zaváhání při Burianově setu dobrý. Světel bylo míň, ale vynahradily to barevné lasery a projekce. Na takové množství lidí jsem už asi moc starý, ale jako závěrečné slovo zvolím "fajn kalba".

patrikPatrik (Techno.cz)
S akcí jsem byl spokojený - atmosféra byla dobrá, line-up též, hodně dobrá byla 2. stage (kde jsem mohl trávit většinu času, po který hrál Tiësto), s šatnami jsem neměl problém (snažím se chodit na podobné akce oblečený tak, abych si do šatny nic odkládat nemusel;) a pít (např. utrácet 50Kč za jedno pivo;) též mnoho nemusím.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016