REPORT

 

Ohlédnutí za Kingdomem od Harriese

Za normálních okolností reporty z akcí nepíšu, jen vyjímečně, pokud mne o to někdo požádá. A tak po volné diskuzi a lehké motivaci jsem byl ukecán, abych se slovně vyjádřil k akci o které se zřejmě většina z vás nějakým způsobem doslechla, nebo dokonce sledovala její průběh. Předem nezastírám, že jako všechny reporty, bude toto jen snůška osobních pocitů a neobjektivních informací.

 

lidiAle popořadě. Před několika týdny, resp. měsíci bylo oznámeno druhé pokračování brněnské halové techno party s názvem Kingdom. Její první premiéra s sebou nesla mnoho dětských nemocí, z nichž některé byly omluvitelné a některé ne. Jedním z vážných nedostatků byla tehdejší absence Johannese Heila, který prý změškal letadlo. Další stížnosti vedly na kvalitu zvuku a celkové technické provedení akce. Nebyl jsem, nekomentuji. Druhé, ještě masivněji propagované pokračování lákalo americkým Greenem Velvetem. Po vytištění plakátů a rozjetí ostatních druhů propagace se vynořily fámy, které později byly potvrzeny. Green Velvet nepřijede, protože se bude účastnit festivalu v Jižní Americe. Inu stane se… Bohužel i po oficiálním potvrzení pořadateli se dále vylepovaly plakáty a rozdávaly letáky uvádějící G. Velveta jako hlavní hvězdu. Zároveň se spustilo druhé kolo šachů okolo lineupu, kdy nejdříve byli uvedeni Westbam s Afrikou Islaamem a následně vypadli, díky neshodám s Alešem Blehou, který si nárokuje jejich exkluzivní booking. Výčet zajímavějších jmen tak zůstal na tomto seznamu: CJ Bolland + MC, The Biz (projekt Benny Benassiho), Space DJz, Gaetano Parisio, Surgeon + Regis aka British Murder Boys a Mario Ranieri.

I tak se z toho vyklubal slušný lineup, takže lze pochopit, že na místo konání dorazilo několik tisícovek tancechtivých partypeople. Přes všechny pochybnosti jsem se rozhodl na tuto akci vypravit, a jak jsem sdělil do žádosti o akreditaci, chtěl jsem se přesvědčit o tom, jak akce proběhne. Vrozená naivita mi říkala, že přece vše bude OK a zprávy o údajném nezaplacení pronájmu BVV jsou přehnané.vrtule

Po příjezdu na místo akce si nešlo nevšimnout toho, že produkce na místě byla spíchnuta horkou jehlou a dost možná s minimem nákladů. Dekorace takřka žádné, kromě dvou "vrtulí" u stropu. Světelný park na akci těchto rozměrů byl více než směšný a slibovaný silný barevný laser se do doby mého odchodu v půl třetí ráno nekonal a snad na jednu hodinu byly puštěny dva zelené. Detaily které kvalitní hudební zážitek neovlivní? Zcela určitě, pokud nejsou slibovány v tiskových zprávách a lidé si "za ně" nezaplatí.

Při příchodu těsně po deváté stále hrála Míša Salačová, lineup se posunul o půl hodiny a červík podezření začal vrtat. Nahradil ji Pusher a poté bratrské duo Orbith + Jerry aka Porn Bros . Výkony všech byly na hranici průměru. První dva si za to jistě mohli sami a u Orbitha s Jerrym za to mohl jistě fakt, že Jerry byl zjevně nabuzen a nepřizpůsobil své tempo bratrovi. Do tohoto guláše ještě halekal MC Black, který má sice dobrý hlas, ale mohl by věnovat více času originalitě textů, protože popěvek "haleluja Orbith and Jerry" na celou noc nevystačí.

brosPo značném protahování setu se již mezi lidmi v davu začala šířit zpráva, že CJ Bolland zřejmě hrát nebude, ale valné většině lidí to zjevně nevadilo. Nakonec dohrával Jerry sám, protože jeho bratr to prostě vzdal. Nakonec kromě CJe Bollanda a jeho MCka nedorazil ani projekt The Biz, kde měl hrát naživo Benny Benassi s vokalistkou. Jerryho poté vystřídala dvojka Space DJz. To byla již má nálada na bodě mrazu, také díky překvapivé změně podmínek akreditací, kdy byli z okolí pódia vyhoštěni všichni, kteří byli před pár hodinami ubezpečeni organizátory, že tam mohou fotografovat. Zůstali pouze asertivní jedinci. To je již značně subjektivní dojem, ale dohodnuté věci se dodržovat mají. I když jsem se hodně těšil na BMB, nevydržel jsem a odjel do Prahy s velmi smíšenými pocity.


Podle zpráv se všichni ostatní protagonisté dostavili, i když na místě byli někteří z nich údajně značně rozhořčeni.

Nyní lehké shrnutí. Na první díl Kingdomu nedorazila hlavní hvězda. Druhému dílu předcházela podvodná kampaň, která nakonec byla změněna a na místě přesto dva vystupující chyběli. Kdo je viník? Každého zcela jistě napadne jediné slovo, Dalin.lidi2 Brněnská figurka, o které bylo napsáno mnoho, se od začátku propagace druhého dílu jasně veřejně pasoval do role organizátora, minimálně spoluorganizátora (druhým organizátorem byla označena společnost L & A Company s.r.o.) a tudíž by měl plně nést odpovědnost. Po skončení akce však již tradičně začíná obracet. Je to tedy opravdu člověk bez svědomí, či duševního zdraví, nebo byl prostě jen PR mluvčí akce a honil si tričko tím, že se stavěl do role organizátora? Nebo třeba opravdu má smůlu a všichni se proti němu spiknuli… Každopádně jeho chování vybočuje z mezí chování ostatních větších promotérů na české scéně a je až s podivem, že lidé stále chodí na akce spojené s jeho jménem. Je pravdou, že většina lidí zřejmě nečte diskusní fóra na rave.cz, kde se vše detailně probírá, ale série podivuhodných změn lineupu, chybějících hlavních hvězd a "fušérismu" provedených akcí by se lidé měli naučit si akce vybírat. Osobně doufám, že třetí pokračování party Kingdom nebude, protože by to byl naprostý výsměch všem lidem, kteří si na tyto akce kupují lístek. Druhou, ještě smutnější variantou by bylo, pokud by na tento třetí díl přišly opět tisíce lidí, protože by se jasně ukázalo, že českým, potažmo brněnským (brněnští intelektuálové prominou) kluberům je absolutně fuk, kdo hraje a jestli hraje, hlavně, že je kde zakalit.

Znovu připomínám, že článek je pouze souhrn mých (byť mnoha lidmi potvrzených) názorů a nehraje si na hudební report z akce, ani moralistické kázání. Autor prochází existenciální a tvůrčí krizí a tak si prostě potřeboval vybít svůj hněv :-)

Text a foto: Harries
Více fotek najdete na http://www.fotos.cz/galery.php?id=625

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016