REPORT

 

Report ze Shakeu

Shake. Slovní asociace fungují celkem spolehlivě, a tak si mnozí z nás při vyslovení tohoto magického slůvka okamžitě vzpomenou na agenturu Roxydust a jejich takřka kultovní party Shake. Právě tahle klubová noc je asi nejenom pro mě synonymem a zároveň definicí pořádně rozjetého mejdanu. A jelikož tento víkend agentura Roxydust oslavila již 12. výročí svého vzniku, spojila příjemné s ještě více příjemným a uspořádala výroční kalbu jak se sluší a patří! Aby toho nebylo málo, Mucho slavil 38. narozeniny. A že kluci z Roxydustu slavit umí, o tom jsme se mohli přesvědčit tento pátek v pražském klubu Roxy.

Do solidně zaplněné Roxy jsme dorazili chvíli po půlnoci, a tak nám bohužel uniklo vystoupení Muchova projektu Maradona Jazz. Na pódiu se v rámci kulturní vložky právě vlnila skupinka pohledných a sympaticky na lehko oděných seňorit a nálada v klubu vypadala více než slibně. Zatleskali jsme jejich ladným tanečním kreacím a netrpělivě vyčkávali, copak se bude dít dál. Toho večera nám k poslechu a tanci měli zahrát pánové Loutka, Lucas, Airto, Formi a Moskito. Airta jsme nejspíš prošvihli, a tak pro nás pozdě příchozí celou sérii odstartoval DJ Moskito. Již od začátku citlivě přizpůsobil výběr desek prostředí klubu Roxy, a tak měl jeho set možná malinko odlišný zvuk, než by pravděpodobně zněl v klubech Radost FX nebo Mecca.

Moskito si toho večera pohrával s náladami i styly svých desek a jeho set se tak nesl v hodně rozmanitém duchu. S každou deskou nám nabídl odlišné pojetí house music. Klubem tak chvíli zněla výrazná skoro garážová basová linka, chvilinku pro změnu piánko připomínající slunné latino, jindy jsme se zase nechali unášet zasněnými deep plochami. Tato mírně bizarní avšak velmi příjemná kombinace všech možných variací především na téma house zněla skvěle a bez problémů roztancovala zcela zaplněný parket. Vzhledem k tomu, že osvětlení bylo toho večera opravdu luxusní (trochu netradičně byla světla rozmístěna i po bočních stranách parketu) a zvuk na tom nebyl o moc hůř, vynikající atmosféra se dala doslova krájet.

Toho zkušeně využil na Moskita navazující Loutka, který si s námi toho večera pěkně pohrál. Podobně jako jeho předchůdce, i on zvolil hodně různorodý výběr desek. Ten mohl mnohé překvapit. Kromě klasických "housek" nám tak během svého zvukově nepředvídatelného vystoupení naservíroval také progressive a breaks, jenž bych od něj skutečně nečekal. Neodpustil si sice několik provařených hitovek jako Flashdance od Deep Dish, remix Enjoy The Silence od Depech Mode či Underworld a jejich Dark And Long v Danny Howells mixu, ale jinak to bylo jedno překvápko za druhým. Hrátky s atmosférou v klubu okořenil maestro několika breakdowny nebo naopak euforicky gradujícími bombami. Pro mě osobně to byl snad vůbec nejrozmanitější a nejzajímavější set, co jsem kdy od Loutky slyšel, to klobouk dolů.

Po něm se nadvlády nad tanečním parketem ujal DJ Lucas. Ani on nezklamal a velmi slušně promasíroval všechny přítomné výběrem fajn desek. Podobně jako před ním Moskito a Loutka, i on přispěl svojí osobitou troškou k vytvoření parádní atmosféry. Publikum bylo hodně rozjetý a Lucasův set lidi evidentně bavil. Věrný svému zvuku nám kvalitní a zábavnou house music zpříjemnil pobyt na tanečním parketu a stylově tak završil tento kvalitní djský trojboj. Rád bych se s vámi podělil o více detailů a podrobností, ale ke konci Lucasova setu jsem se již nacházel v značně použitém až punkovém stavu (jak jinak, byl to přece Shake!), a tak jsem raději zodpovědně vyrazil směrem k domovu. Přišel jsem tak sice o (prý velmi podařený) Formiho set, ale snad není všem dnům konec.

Co dodat? Shake je prostě jedinečná záležitost. Tak jedinečná, že člověk přejde s úsměvem na tváři i Curtisovu zvrhlou a hlavně deset minut trvající exhibici na podiu :). Mejdan, o jehož strhující atmosféře a pozitivním náboji si spousta klubových nocí může nechat jen zdát. Poslední dobou jsem měl pocit, že spousta věcí už není taková jako kdysi a většině současných parties zkrátka "něco" chybí. A právě toho "něčeho" má Shake na rozdávání! Při příchodu do klubu už od prvního okamžiku víte, že tenhle mejdan bude zatraceně divokej! Těžko říct, jestli  je to hvězdnou konstelací, příznivým vývojem cen na drogovém trhu anebo se prostě jen jednou za čas dějí zázraky. Každopádně Shake vždycky byl a snad i vždycky bude jedním z těch opravdu nej mejdanů! Takže díky a všechno nejlepší!

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016