PARTYINFO

 

VEŘEJNÝ DŮM

Datum konání:
24.11.2017 - pátek
Místo konání:
Praha - Meet Factory
Live:
Varg (SE), Sugar (DK), Maoupa Mazzocchetti (BE), Lišaj, Flore Morfin (FR), Martin Tvrdý
Popis:
start: 19:00, vstup: zdarma
 
 
Veřejný dům představí činnost celé MeetFactory

Žijete v představě, že ta budova na adrese Ke Sklárně 15 je jen továrnou u kolejí, kterou založil David Černý? Čekají nás vernisáže, promítání, workshopy, otevřené ateliéry rezidentů MeetFactory, afterparty do noci... Pátek 24. listopadu přesvědčí o tom, že v budově bývalé továrny na sklo či dieselové motory dnes pulzují čtyři svébytné dramaturgie. Rezidence, galerie, hudba a divadlo se během Veřejného domu představí všem bez rozdílu, a to jako žijící, volně přístupný organismus.

 

Letošní poslední Veřejný dům otevřou vernisáže výstav. Polská umělkyně Michalina Bigaj, současná rezidentka MeetFactory, promění Galerii Kostku na oázu zaplněnou předměty, jež se svým "předstíráním" přírody stávají současnými reprezentacemi. Výstavou disingenuous nature, ve volném překladu "neupřímnou přírodou", představí své pojetí galerie jako zahrady.

Michalina Bigaj

Neovladatelné živly jsou dále tématem výstavy Amplified by the Stillness, ta se rozprostře ve velké galerii. "Přírodní jevy vnímáme jako spoluautory. Takový vztah zachovává rovnost a respekt, ale také vzájemnou závislost a nutnost udržitelného jednání," uvádí kolektiv Das Numen. V Galerii MeetFactory vyjde černé anti-slunce Felixe Kiesslinga, rozkvetou rostliny zamrzlé v květu Juliana Charrièra, načež levitující kapky vody dua A/A zastaví na chvíli čas a zjeví se obrazy vytvořené ustálením radioaktivních částic Markuse Hoffmana. Představí se také ústřední dílo Das Numen Meatus, to pracuje s poryvy větru zachycenými větrnými stanicemi po celém světě. Přírodní síly budou zpřítomněny pomocí horizontálně zavěšených varhanních píšťal, které ovládne algoritmus využívající internetového spojení.

Verejny dum

Rezidence otevřou své ateliéry, připraví výstavu

Další výstava se objeví ve studio číslo 20 v rezidenčním patře. Site-specific výstava 8 Žen, vol. 2 vznikla ve spolupráci s PLATO během putování osmi rezidentů z Prahy do Ostravy, kde byla dříve prezentovaná. Veřejný dům je současně příležitostí pro rezidenty MeetFactory prezentovat svou tvorbu v přirozeném prostředí. Jejich ateliéry budou přístupné až do půlnoci a bude možné si je prohlédnout jak po vlastní ose, tak i s kurátory rezidenčního programu. Komentované prohlídky proběhnou v případě zájmu příchozích také v anglickém jazyce.

Petra Hulova

O současné společnosti pohledem spisovatelky a o plýtvání jídlem

V roce 2010 napsala Petra Hůlová román Strážci občanského dobra. Úspěšné dílo líčí proměny porevoluční společnosti očima poražených, obyčejných slušných lidí. Po letech ve formě scénického čtení navazuje na původní příběh a vrací se k osvědčeným postavám, které se v této adaptaci snaží přenést do současné doby. Strážci občanského dobra 2 vznikli pro Divadlo MeetFactory v rámci autorčiny rezidentury v továrně.

Kinedok

V průběhu roku spolupracuje MeetFactory také s platformou KineDok, která se snaží propojit téma aktuálních továrních výstav s projekcemi dokumentárních filmů. Během Veřejného domu bude promítnut snímek norského režiséra Kierana Kolleho "Spotřebujte do" (2017). Na tisíce kilometrů dlouhé cyklistické výpravě se její účastnicí živí výhradně jídlem, které jiní považují za odpad. Určeno všem, které zajímá ekologie, popřípadě plýtvání jídlem.

Lisaj

Hudba k poslechu i debatě

Synapse Knowledge je vzdělávácí program určený pro hudební umělce a hudební profesionály. Francouzská producentka Flore Morfin společně s Martinem Tvrdým bude asistovat u zkoušení softwaru a midi kontrolerů Ableton. V hudebním sále pak představí Radikální postoje v hudbě a role hudebního producenta Tim Brinkhurst, manažer a producent, jenž spolupracuje například s Young Fathers. Závěrečná diskuze, kterou bude moderovat Stein Bjelland, dá vodítko k tomu, jak přežít v hudebním průmyslu.

Varg

Varg, vlastním jménem Jonas Rönnberg, se během posledních let etabloval nejen jako jedno z nejproduktivnějších nových jmen evropské elektronické scény, ale zároveň i jako jeden z jejich nejzajímavějších představitelů. Jeho hudba je osvobozená od žánrových mantinelů a je možné v ní najít vlivy od ambientu přes experimentální techno, drone a noise až po estetiku skandinávského black metalu. V tomto roce ho platforma SHAPE – mezinárodní projekt, jehož je MeetFactory od roku 2004 koordinátorem, přijala pod svá křídla podobně jako další umělce, kteří večer vystoupí – českého tvůrce tvořícího pod pseudonymem Lišaj a belgického Maoupa Mazzocchetti. Hudební program doplní dánský DJ Sugar. Vstupné na Veřejný dům je volné.

Line-up a více informací zde.

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016