PARTYINFO

 

ECHOES: ALVA NOTO LIVE (DE)

Datum konání:
24.04.2020 - pátek
Místo konání:
Brno - Fléda
Live:
Alva Noto (DE)
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 21:00, vstup: předprodej: GoOut.cz, Indies, SMSTicket.cz 350,- Kč + poplatky

 
 
Alva Noto přenese audiovizuální experiment na Echoes

Průběžný festival Echoes přivítá 24. dubna v Brně věhlasného experimentálního umělce Alva Nota. V Česku vzácně vystupující tvůrce překonávající hranice mezi hudbou a vizuálním uměním představí na Flédě svůj jedinečný projekt UNIEQAV Live. Ten transformuje Notovu ambientně laděnou tvorbu na taneční parket do zcela unikátní podoby. Nedílnou součástí show jsou také autorské vizuální projekce.

 

Respektovaná osobnost experimentální scény Carsten Nicolai aka Alva Noto bude hlavním hostem dubnového dějství festivalu Echoes. Tvorba originálního hudebníka se pohybuje na pomezí zvukových a obrazových médií, na hraně ambientu a tepající taneční elektroniky. Na Flédě se Nicolai představí v rámci turné UNIEQAV Live v doprovodu vizuálního umělce Kena Niiboriho.




Aktuální živá performance Alva Nota vychází ze stejnojmenné nahrávky "Unieqav" (2018), která je spolu s "Unitxt" (2008) a "Univrs" (2011) součástí koncepční trojice "Uni". "Myšlenka Uni série byla vytvořit nahrávky posazené mezi experimentální a klubovou hudbu. Nořil jsem se v nich více do rytmických konceptů," vysvětluje Nicolai pro britský server Straylandings a pro magazín Cyclic Defrost dodává: "Unieqav ztělesňuje určitý ponor. Připomíná rané elektronické průkopníky, kteří vytvářeli futuristicko-utopický svět kdesi dole pod vodou jako Atlantida a kapitán Nemo. Vždycky mě fascinovala tahle zvuková myšlenka."




Vedle "Uni" natočil Nicolai další tematické řady nahrávek, jako jsou "Transform" (2000, 2001) nebo "Xerrox" (2007, 2009, 2015). Celkem má na svém kontě bezmála dvě desítky alb. Berlínský hudebník je vytvářel v řadě kolaborací s jinými známými umělci. Spolu s Olafem Benderem (aka Byetone) založil projekt Diamond Version, v doplnění o Franka Bretschneidera pak společně vytvořili trio Signal. Právě trojice pak založila věhlasný label Raster-Noton specializující se na elektronickou hudbu, z něhož se později oddělilo samostatné vydavatelství Noton. Pod jménem ANBB Nicolai vystupuje s ikonickým Blixou Bargeldem (Einstürzende Neubauten, ex Nick Cave and the Bad Seeds) nebo jako Cyclo spolu s Ryoji Ikedou. Natočil také desku "Leaves Of Grass" s Iggy Popem.




V poslední době se Nicolai ve spolupráci s Ryuichim Sakamotem často pohybuje na pomezí současné vážné hudby a ambientu (projekty Glass House, Glenn Gould Gathering nebo Two). Spolu také složili hudbu k filmu Revenant (Zmrtvýchvstání, 2015), která byla nominována na cenu Golden Globe, BAFTA, Grammy a Critics Choice Award.




Nicolai je rovněž respektovaným vizuálním umělcem, jeho hudební vystoupení kombinují oba aspekty v nedělitelná umělecká vyjádření. Nicolaiovou snahou je překonat oddělení smyslového vnímání člověka. Využívá vědeckých technik, jako je práce se zvukovými a světelnými frekvencemi, které mohou vnímat oči i uši. Tvořil instalace a speciální performance na mnoha prestižních místech, jako je Centre Pompidou v Paříži, Guggenheim Museum v New Yorku, Museum of Modern Art v San Francisku, SF MoMA, Modern Art Oxford, Tate Modern v Londýně. Účastnil se také dvou ročníků Benátského bienále.




Alva Noto vystoupí na Flédě v rámci prestižního festivalu elektronické hudby Echoes, který klub Fléda buduje již od roku 2015. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty, ale i nadějné talenty české elektronické scény. Dramaturgie dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby. Festival se uskutečňuje za podpory Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury ČR.

FB event

www.alvanoto.com
www.noton.info
www.carstennicolai.de
www.soundcloud.com/alvanoto
www.spotify.com

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016