PARTYINFO

 

SPECTACULARE_11: LOSCIL & LAWRENCE ENGLISH + WILL SAMSON

Datum konání:
23.02.2024 - pátek
Místo konání:
Praha - kostel sv. Šimona a Judy
Live:
Loscil & Lawrence English, Will Samson
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 19:30, vstup: předprodej: GoOut.net

 
 
Festival Spectaculare má kompletní program 11. ročníku

Audiovizuální festival Spectaculare začíná již tento pátek a jak je zvykem, bude i tento ročník zasvěcený pečlivému výběru toho nejzajímavějšího z domácí i světové alternativní scény. Festival kurátorovaný Josefem Sedloňem představí postupně 16 multižánrových akcí zahrnujících koncerty od ambientu přes moderní jazz fusion, live elektroniku s přesahy do experimentu až po epická vizuální představení. Koncerty doplňují workshopy, výstava a filmové projekce. Headlinery jsou britský hudební inovátor Clark, oxfordští Mammal Hands nebo ambientní Loscil & Lawrence English. Festival se rozprostírá na mnoha místech metropole od Paláce Akropolis, přes Kasárnu Karlín, eklektickou Rajskou Zahradu Gabriel Loci až po Galerii Portheimka či Bio Oko. Program poběží až do 28. března a vstupenky jsou již v prodeji přes GoOut.

 

"Naším cílem je i tento rok nabídnout bohatý audiovizuální zážitek, který má ambici posunout nejen žánrové škatulky, ale také probudit v našich návštěvnících nepoznané pocity. Doporučuji vybrat si nejen umělce, které již znáte, ale dát šanci i doposud neznámým jménům. Mohu se zaručit, že neodejdete zklamaní," popsal smysl festivalu dramaturg Josef Sedloň a doplňuje: "Já se osobně nemohu dočkat live vystoupení londýnských producentů Tom VR a DJ Counselling v Bike Jesus, dánských nu jazzových Svaneborg Kardyb a Conic Rose v Paláci Akropolis a opravdovou lahůdkou je premiéra francouzského krále minimalismu Sylvain Chauveau s jeho Ensemble 0 v krásném prostoru Gabriel Loci, což je také můj tajný tip.”

Slavnostní zahájení 11. ročníku Festivalu Spectaculare proběhne 23. února v prostorách pražského Kostela sv. Šimona a Judy a ovládne ho sugestivní hudební vystoupení Loscil & Lawrence English s názvem Colours of Air. Hudební zážitek doplní vizuální projekce a site-specific laser show připravená přímo pro tuto příležitost.

Clark 

29. února se ve Fuchsu 2 představí klasik inteligentních beatů Clark vydávající na kultovní značce Warp, který představí kromě letošního alba "Sus Dog" (produkováno Thomem Yorkem) i svou novinku z prosince – Cave Dog. Dalším hostem bude jeden z praotců žánru witch house, enigmatický britský producent Holy Other.

Klubová noc festivalu v Bike Jesus uvítá 9. března dvojici britských producentů s focusem na chytrou taneční elektroniku vzpírající se škatulkám. Londýnskou osobnost klubového undergroundu DJ Counselling zařazují do kategorie lo/fi a outsider house, i přesto jeho tracky patří mezi nejposlouchanější v rámci Spotify klubových playlistů. Tom VR produkuje nepodbízivou elektroniku plnou emocí srovnávanou s tvorbou Four Teta.

Spectaculare

Špičkovou fúzi jazzu a elektroniky představí 14. března v Paláci Akropolis duo Svaneborg Kardyb, dvojnásobní držitelé dánských hudebních cen vydávající na prestižní britské značce Gondwana Records (Hania Rani, Portico Quartet). Doplní je berlínské fresh kvarteto Conic Rose, které hraje neuchopitelnou fúzi art-rocku, elektroniky a jazzu. Jak je zvykem, budou oba koncerty doprovázeny vizualizacemi připravenými na míru právě tomuto jazzovému večeru.

15. března vystoupí v Kasárně Karlín kodaňská uhrančivá hudebnice italského původu Rome in Reverse, která míchá z elementů ambientu, dubu, trance nebo trip hopu klubovou hudbu kombinující něžnost s divokostí. Společně s ní vystoupí v rámci večera německý producent Sieren míchající umně klubové beaty s experimentem.

Mammal Hands


Palác Akropolis přivítá 21. března jednu z nejzajímavějších ostrovních kapel posledních let Mammal Hands. Oxfordská formace míchá jazz s vlivy ambientu, elektroniky nebo world music. Jejich písně se pyšní delikátní atmosférou a dynamikou, přestože si trio vystačí pouze se saxofonem, klavírem a bicími. Mammal Hands spoléhají na unikátní souhru a bezmála mimosmyslové propojení hráčů na pódiu. Koncert doplní bělorusko-česká formace Zabelov Group

Jednou z premiér bude Sylvain Chauveau, jeden z nejvýznamnějších současných představitelů "tiché" hudby a jeho Ensemble 0. V tělese, které reprezentují hudebníci z celého světa, se Sylvain zabývá podobami minimalismu hraného na akustické nástroje. Speciální večer v eklektickém prostoru Rajské Zahrady v Gabriel Loci se představí také nizozemský skladatel a producent Andert Tysma, který 27. března pozve posluchače ambientu na introspektivní hudební zážitek, který v obou případech doplní site-specific vizuály.

Loscil & lawrence English


I tento rok se festival Spectaculare spojí s Mezinárodním dnem piana (aka Piano Day) – celosvětovou událostí oslavující hru na klavír, kterou před pár lety založila skupina umělců v čele s pianistou Nilsem Frahmem. Koná se vždy 88. den v roce a letos 28. března vystoupí v krásných prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina britská skladatelka Alexandra Hamilton-Ayres, podpořená domácími pianisty Mikolášem Růžičkou a Mikulášem Tichým. Praha se tímto koncertem připojí k několika dalším světovým metropolím.

I přes dlouhý seznam eventů není tento výčet akcí 11. ročníku Spectaculare_11 finální... Program festivalu doplňuje řada workshopů, např. producentské workshopy Floexe, Sieren nebo marketingově-hudební workshop Dana Neighboura. Filmovým projekcím v kině Bio Oko vévodí 26. února unikátní snímek o raných letech Nicka Cavea (Mutiny In Heaven), dále 4. března film o skupině Can (Can a Já), 11. března stejnojmenný film o formaci Rema Rema a projekce uzavře 18. března snímek Where Does a Body End? o kapele Swans.

U Salvatora


Seznam zveřejněných akcí Spectaculare_11:


Koncerty:

23. 2. OPENING: Loscil & Lawrence English (CA/AU) + Will Samson (UK)  / Kostel sv. Šimona a Judy

29. 2. Clark live (UK) + Holy Other (UK)  / Fuchs2

9. 3. DJ Counselling live (UK) + Tom VR live (UK) / Bike Jesus

14. 3. Svaneborg Kardyb (DK) + Conic Rose (DE) / Palác Akropolis

15. 3. Sieren (DE) + Rome in Reverse (IT/DK) / Kasárny Karlín

21. 3. Mammal Hands (UK) + Zabelov Group (CZ) / Palác Akropolis

27. 3. Sylvain Chauveau (FR) presents Ensemble 0 + Andert Tysma (NL) / Gabriel Loci - Rajská Zahrada

28. 3. Piano Day: Alexandra Hamilton-Ayres (UK) + Mikuláš Tichý, Mikoláš Růžička / Klementinum, Zrcadlová Kaple


Výstava:

13. 3. Vernisáž - Spectaculare Art Show 2024 / Galerie Portheimka - ve spolupráci s The Chemistry Gallery - kurátor Petr Hájek


Workshopy:

5. 3. Floex: Tajný deník producentských triků / Palác Akropolis

15. 3. Sieren: Creative Strategies & Workflows in Ableton Live / Kasárna Karlín

26. 3. Dan Neighbour: Marketing a komunikace v hudebním průmyslu aneb jak se profilovat jako hudební tvůrce / producent / Palác Akropolis


Filmy:

26. 2. Mutiny in Heaven: The Birthday Party (Nick Cave) + short: Mammal Hands - Gift from the Trees

4. 3. CAN a já + short: HVOB – Let's Keep This Quiet

11. 3. Rema Rema + short: Fiorucci Made Me Hardcore

18. 3. Where Does a Body End? (Swans) + short: Apparat - The Devil's Walk

 

web

Facebook

Instagram


foto: David Ellis a archiv

 
Loscil a Lawrence English zahájí festival Spectaculare

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016