PARTYINFO

 

LET IT ROLL 2024

Datum konání:
01.08.2024 - 03.08.2024
Místo konání:
Milovice - letiště Milovice
DJs:
A.M.C, Andy C, BOU, Camo & Krooked b2b Mefjus, Dimension, Hybrid Minds, Koven, Netsky, Sigma, Sub Focus, Wilkinson, 1991, A Little Sound, Alcemist, Alix Perez, Andromedik, Audio, Basstripper, Black Sun Empire, Born On Road, Burr Oak, Buunshin, Calyx, Charlie Tee, Circadian, Delta Heavy, Dirtyphonics, Disrupta, Ed Rush, Emperor, EN:VY, Enei, Etherwood, Forbidden Society, Gest, Gino, GLXY b2b Workforce, Goddard., Halogenix, Harriet Jaxxon, Hype b2b Dillinja, Imanu, Jade, Jamezy, Justin Hawkes, K Motionz, Kasra, Kimyan Law, LEE MVTTHEWS, Madface, Maduk, Magenta, Magnetude, Mandidextrous b2b [IVY], Metrik, MNDSCP, Mob Tactics, Monrroe & Duskee, NCT, Neonlight, Particle, Phace, Phibes, Pola & Bryson, Primate, Prolix, Pythius, QZB, Redeyes, Rido, Ripple, Rohaan, S.P.Y, Serial Killaz, Simula, SKS, Sota, Spectral b2b Visla, Sustance, T & Sugah, Teddy Killerz, The Caracal Project, Technimatic, The Upbeats, Turno, Venjent, Voltage, Youphoria, Zardonic, Zombie Cats
Live:
Rudimental
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 16:00, vstup: předprodej: www.letitroll.cz

 
 
Let It Roll dokazuje, že jde i obří akce dělat ekologicky

Festival Let It Roll, jehož letošní ročník se uskuteční v termínu 1. - 3. srpna, dlouhodobě dokazuje, že kde je vůle, tam je i cesta. Na tento drum & bassový festival, který je celosvětově největší žánrovou akcí svého druhu, proudí každý rok desítky tisíc návštěvníků z různých zemí. Patří tak mezi vůbec největší festivaly v České republice. I přesto se mu daří svou, pro mnohé utopickou, vizi o zredukování dopadů hromadných hudebních akcí na okolní prostředí úspěšně realizovat. Jak to dělá a jaká vylepšení se chystají v rámci letošního ročníku?

 

V rámci dedikovaného ekologického programu "Rollin’ Green" festival už od roku 2014 pravidelně zavádí nová vylepšení, jejichž primárním smyslem je redukovat dopad festivalu na životní prostředí. Od omyvatelných zálohovaných kelímků, přes všudypřítomné třídící nádoby v areálu po jednotné nádobí a další. Let It Roll zároveň klade důraz na maximalizaci využití všech druhů odpadu, které festival vyprodukuje - tak, aby žádný odpad neskončil "pouze" na skládce.

 

Let it roll


Nově bude vytříděn i veškerý odpad vyprodukovaný na 
festivalu!

Cesta k cirkulárnímu využití odpadů je nekončící práce. Moc dobře to vědí i v týmu Let It Rollu, kde se díky spolupráci s návštěvníky za posledních 5 let povedlo snížit objem vyprodukovaných festivalových odpadů téměř o 30%. "Současně jsme navýšili vytříděnost odpadů na 22% a zvládli jsme zajistit 100% materiálové a energetické využití festivalového odpadu. Dále jsme snížili množství odpadu vyprodukovaného na jednoho účastníka festivalu za jeden den konání festivalu z 1 kg na 0,6 kg," uvádí Veronika Vrbová, koordinátorka ekologického programu Rollin´Green.

Pro letošní ročník bude využita nová technologická linka, která je energeticky méně náročné a tím i méně zatěžující pro životní prostředí. Zároveň je efektivnější a dokáže tak vytřídit veškerý odpad z festivalu. Zároveň díky nižší frekvenci svozu pomohou nové technologie také podpořit snížení uhlíkové stopy festivalu související s logistikou i vlastním zpracováním odpadů.

Nedopalky a kávová sedlina se využijí na výrobu biocharu

I letos budou návštěvníci festivalu nabádáni ke správnému odkládání nedopalků do popelníků. Cigaretový nedopalek se totiž v přírodě rozkládá až 15 let a je to jeden z nejčastějších plastových odpadů, kterým ohrožujeme nejen vodní, ale i suchozemské prostředí. "Rádi bychom tedy navázali na loňský sběr nedopalků ze všech druhů cigaret. Na místě festivalu se budou zdarma rozdávat kapesní popelníky, které se pak mohou vysypat na určeném místě a návštěvník se tak může účastnit slosování o vstupenku na příští ročník festivalu. Zároveň budou ve festivalovém areálu umístěny klasické popelníky," popisuje Veronika Vrbová.

Let it roll


Po skončení festivalu se nedopalky a použitá kávová sedlina od stánkařů použije k výzkumným pracím na ČZU pro výrobu biocharu (pozn. biochar je zuhelnatělý materiál vyráběný z odpadu, nejčastěji biologického, využívaný za účelem zlepšení vlastností půdy nebo k odstranění znečištění odpadních či povrchových vod). Ukázka biocharu bude k vidění na stánku Rollin Green přímo na místě festivalu.

Více vody z místních zdrojů zajistí méně plýtvání i možnost navrácení zpět do oběhu po přečištění

Slyšeli jste někdy o vodní stopě? Možná ano, i když všichni mluví o té uhlíkové. Vodní stopa je ale pro festival důležitá, také proto, že letiště v Milovicích je bez stálého přívodu pitné vody a kanalizační sítě. Pro vaši představu, průměrná třídenní spotřeba pro jednoho účastníka festivalu Let It Roll je přes 90 litrů pitné vody, přičemž převážná část této vody je používána k osobní hygieně (více než 60%). Aby bylo možné zajistit tento objem vody, jen prostá přeprava pitné vody a odvoz odpadní vody generuje uhlíkovou stopu více než 2 t CO2e a na festivalu bylo pro návštěvníky v minulosti potřeba zhruba 400 chemických toalet.

 Let it roll


V roce 2022 se pořadatelé rozhodli skoncovat s tak velkou spotřebou vody. "Navázali jsme spolupráci s firmou, která nově nabízela speciální vaky na zásobování vody, které nám umožnily zajistit vodu z kohoutku pro část z vás. V roce 2023 jsme zajistili vodní vaky pro většinu našich návštěvníků. Díky tomu jsme snížili počet mobilních chemických toalet na festivalu o 70 %, což představovalo o cca 300 m3 méně vyrobených chemických fekálních vod," říká Veronika Vrbová, koordinátorka ekologického programu Rollin´ Green.

A co se chystá letos? Letos bude kompletně napojen celý festivalový areál! "Díky tomuto opatření zajistíme maximální využití vody převážně z místních zdrojů a současně budeme moci její část po přečištění vrátit zpět. Dále se nám díky tomu podařilo minimalizovat havarijní úniky vody, které byly u cisteren velmi časté," uzavírá Veronika.

 
Let It Roll 2024 hlásí další novinky Let It Roll 2024 už má kompletní line-up Rudimental míří na Let It Roll 2024

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016