RECENZE

 

Thievery Corporation - The Cosmic Game

Zdá se, že v oblasti "easy listening music" se opět blýská na lepší časy. Duo Rob Garza & Eric Hilton aka Thievery Corporation je zpět se svojí kultivovanou vizí moderní relaxační hudby, a to v neuvěřitelně silné až životní formě. Projekt, který si podobně jako dvojice Kruder & Dorfmaister svými emocionálně bohatými alby získal fanoušky na celém světě, má evidentně recept a především cit pro posluchačsky atraktivní kvalitu. Novinka se jmenuje The Cosmic Game a její recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

thieveryThievery Corporation - The Cosmic Game (2005 - ESL Music)

Zdá se, že v oblasti "easy listening music" se opět blýská na lepší časy. Duo Rob Garza & Eric Hilton aka Thievery Corporation je zpět se svojí kultivovanou vizí moderní relaxační hudby, a to v neuvěřitelně silné až životní formě. Projekt, který si podobně jako dvojice Kruder & Dorfmaister svými emocionálně bohatými alby ("Sounds From The Thievery Hi-Fi", "The Mirror Conspiracy" a "The Richest Man In Babylon") získal fanoušky na celém světě, má evidentně recept a především cit pro posluchačsky atraktivní kvalitu. To ostatně nedokazují pouze na svých řadových albech, ale také na několika skvělých kompilacích ("Abductions And Reconstructions", "DJ-Kicks: Thievery Corporation" anebo "The Outernational Sound").

Od jejich debutu "Sounds From The Thievery Hi-Fi" považovaného mnohými za chill-outovou klasiku již uplynulo dlouhých 8 let, přesto jejich nové album "The Cosmic Game" zní až překvapivě originálním a svěžím dojmem. Není lehké se neopakovat či přímo nevykrádat (na tohle téma by nám mohl povyprávět třeba Moby), aktuální počin Thievery Corporation je však jasným důkazem toho, že s trochou dobré vůle, odhodlání, snahy a vášnivým polibkem vrtkavé múzy není nic nemožné! Jak už bývá u těchto pánů zvykem, jejich "kosmické hrátky" v sobě mísí celou škálu hudebních vlivů a příchutí. thieverRob & Eric harmonicky poletují mezi trip-hopem acid-jazzem, downtempem a dubem, to vše s výraznou příchutí ethno hudby. Opět se potvrzuje pověstné pravidlo, že ta nejlepší alba nejsou na první poslech. S každým dalším poslechem má vnímavý posluchač možnost odkrývat a následně rozluštit další a další tajemství skrytá "mezi řádky". Dvojice hudebních mágů však nespoléhá pouze na své tvůrčí schopnosti, a tak na albu "The Cosmic Game" nalezneme celou řadu opravdu zajímavých hostů.

Na celkem šestnácti skladbách si můžeme vychutnat například Perryho Farrella (frontman kultovních Jane's Addiction či Porno For Pyros), jehož vokální příspěvek v písni "Revolution Solution" patří k jednoznačným vrcholům celého alba. Perry Farrell však není jediným parádním úlovkem této dvojice. Do různorodé hudební mozaiky přispěli svojí troškou také Flaming Lips v nádherně teskné avšak politicky angažované "Marching The Hate Machines (Into The Sun)" a zpěvačka Gunjan, která svým něžným vokálem zaútočí na vaše sluchová ústrojí pro jistotu hned čtyřikrát. Její krásný hlas zaslechneme například v divoké ragga hříčce "Warning Shots" společně s MCím Sleepywonderem, zasněné a výrazným ethno motivem protkané "Satyam Shivam Sundram", přemýšlivé "Doors Of Perception" či hopsavé "Supreme Illusion". Mezi vynikající momenty tohoto alba rozhodně patří působivou dechovou sekcí disponující "Amerimacka" s intenzivně znějícím vokalistou jménem Notch, "Heart's A Lonely Hunter" s Davidem Byrnem (frontman Talking Heads spolupracující v minulosti například s X-Press 2) a atmosférickými zvuky prošpikovaná "Cosmic Game". O poznání intimnější tvář desky pak dotvářejí skladby "Ambicion Eterna" s procítěným vokálem Verny Varela a jemným vybrnkáváním španělky, "Time We Lost Out Way" se slaďounkou vokalistkou Lou Lou. A takhle bych pravděpodobně mohl pokračovat až do závěrečné a uklidňujícím dojmem působící "Gentle Dissolve". Co skladba, to samostatná kapitola s výraznou tváří, jenž však lehounce zapadá do promyšleného celku.

thieveryRůznorodá hudební koláž, jež máme možnost ochutnat na velmi příjemném albu "The Cosmic Game", nám nabízí nezvykle zábavnou kombinaci výjimečných instrumentálních a vokálních výkonů. Na své si mohou přijít nejenom hudební "intelektuálové", ale i ti z nás, kdo jednoduše touží zavřít oči, zasnít se a nechat se unést do říše fantazie. Jsme tak svědky jedné z rozhodně zásadních hudebních událostí zatím poměrně mladého roku 2005, která v souvislosti s blížícím se koncertem Thievery Corporation v pražském klubu Roxy (07.07.) působí jako to nejmocnější hudební afrodisiakum. Rob Garza & Eric Hilton již po několikáté dokázali, že disponují obrovskou porcí hudební stylovosti, nápaditosti a především citem pro harmonické melodie, co vás pohladí po duši. Zapomeňte na dnes již mírně vyčpělou kompilační řadu Café del Mar a pojďte si hrát.
PS: Prosil bych více takových projektů a alb!

Thievery Corporation - The Cosmic Game
2005 - ESL Music
http://www.eslmusic.com/

Hodnocení: 90%

FlyBoyEda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016