RECENZE

 

Hudební recenze: Kosma - New Aspects

Ve spolupráci s internetovým obchodem U merkura vám přinášíme další recenzi. Máte-li rádi projekt Jazzanova, mohlo by vás bavit nové album projektu Kosma, za kterým se skrývá zásadní člen této party - Roskow Kretschmann.

 

Roskow Kretschmann (aka Kosma, Sygaire, Intega a MC Roskoe) znovu útočí. Před dlouhými osmi lety oslnil fanoušky i kritiky vynikajícím debutem Universal, který značně rozvířil poměrně stojaté nu-jazz a downtempo vody. Teď je zpět se zvukově kosmopolitní novinkou New Aspects, pomocí které dokazuje, že neztratil ani špetku ze své originality a invence. Tohoto muzikálního gentlemana jsme v minulosti měli možnost poznat především díky šestičlennému kolektivu Jazzanova, ale i jeho sólová tvorba rozhodně stojí za poslech.

Jeden z prvních německých hip-hopových producentů, vášnivý sběratel vinylů a v neposlední řadě resident pověstného Klub der Republik si už v rámci své rozmanité tvorby vyzkoušel leccos. Důkazem tohoto tvrzení je i toto album či spíše kolekce poskládaná ze starších dvanáctipalců vydaných labelem INFRAcom! během posledních pěti let ale také ze zbrusu nových a doposud nevydaných tracků. Jedním z charakteristických znaků pro tvorbu tohoto producenta je neuvěřitelné vrstvení syntetizátorových zvuků, smyček, samplů, perkusí a beatů, které ve výsledném efektu tvoří zvukově nesmírně pestrou mozaiku. Ta prý podle chytrých nu-jazzových magazínů výstižně koresponduje s Kretschmannovými pověstnými a zvukově nevyzpytatelnými sety v Plattenküche (část již zmiňovaného berlínského podniku Klub der Republik). Někdy má sice člověk pocit, jakoby to maestro s tím vrstvením stop trochu překombinoval, při pozorném poslechu však objevujeme nepředstíranou muzikální i pocitovou hloubku a obdivuhodný stylový rozsah. Ten je umocněn také občasným využitým hudebně exotických vlivů, z nichž nejpatrnější je pravděpodobně ten orientální. Místy pak jeho hudební kompozice dosahují téměř orchestrálních rozměrů nemajících svým pojetím daleko třeba k filmové hudbě. Základním stavebním kamenem jeho skladeb je harmonická kombinace klasických orchestrálních nástrojů, elektronicky-softwarových pomůcek a exotických "koření" v podobě instrumentálních prvků z nejrůznějších koutů světa. Na tomto albu se vám rozhodně vyplatí všímat si i těch nejmenších detailů, neboť právě během nich si uvědomíte producentské kvality tohoto pána.

Aniž byste opustili místnost, během poslechu tohoto alba procestujete spoustu zajímavých koutů světa. Úžasné záležitosti typu Aspekte, Small Swinging Istanbul, Heliocentric anebo La Seule Fleur Dans Le Jardin dávají znát, že dlouhé čekání na druhé album tohoto downtempového čaroděje se skutečně vyplatilo. Ačkoliv New Aspects disponuje jistými podobnostmi s Kretschmannovým domovským přístavem jménem Jazzanova, v mnoha směrech jej přesahuje a překonává. Baví-li vás současný zvuk německého nu-jazzu a downtempa, ale klasická Compost produkce vám přijde stereotypní až nudná, rozhodně vyzkoušejte projekt Kosma. Nebudete litovat!

Hodnocení: 85 %

Kosma - New Aspects
INFRAcom! 2005
http://www.infracom-records.de/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016