RECENZE

 

Recenze: Bingo Sessions Vol. 2 Mixed by DJ Marky

DJ Marky má na svém kontě další skvělou mixovanou kompilaci mapující aktuální dění na světové d'n'b scéně. Jedná se o druhý díl kompilační série Bingo Sessions, který opět vychází na labelu Bingo Beats. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Pokud vás zajímá, proč je DJ Marky považován za jednoho z nejtalentovanějších DJ´s v oblasti d'n'b, máte jedinečnou příležitost to zjistit. Na labelu Bingo Beats totiž vychází druhý díl kompilační řady Bingo Sessions, který zábavným způsobem prezentuje nejenom současný hudební vkus a choutky tohoto brazilského mistra zlámaných beatů, ale také aktuální zvuk a tvůrčí nápady mnoha jeho kolegů.

Zatímco prvotina Bingo Sessions Vol.1 v režii djského dua Zinc & Friction by se bez nadsázky dala nazvat brutálním masakrem, druhé pokračování série BS je věnováno spíše melodičtějšímu d'n'b. Na své si tak mohou přijít například fanoušci zvuku charakteristického pro vydavatelství Hospital, ale nejenom oni. DJ Marky nedosáhl svého skvělého renomé jen tak pro nic za nic. V jeho prospěch mluví jednak jeho vlastní tvorba (společně s věrným kumpánem XRS se postaral o jedno z nejpříjemnějších d'n'b alb minulého roku – In Rotation), schopnost technicky precizního mixu, ale také vytříbený vkus a cit pro výběr těch správných desek, s jejichž pomocí si dokáže neuvěřitelně pohrávat se zvukem, náladami a atmosférou svých setů. Právě Markyho hravost a touha prosvištět během něco málo přes 70 minut dlouhého mixu nejrůznějšími sférami d'n'b z něj dělá tak skvělého vypravěče hudebních příběhů.

Ačkoliv konečný verdikt popisující celkovou atmosféru tohoto mixu by pravděpodobně zněl soulful, funky & liquid d'n'b, kompilace Bingo Sessions Vol.2 disponuje také celou řadou stěží předvídatelných kontrastů. Tváří v tvář tu proti sobě stojí vzletné, přemýšlivé a euforií sálající kousky, kterým konkurují nekompromisním způsobem drsné fláky. Ty se sice nesou v strhujícím tempu, inklinují k tvrdému old-school zvuku, ale zároveň si dokáží uchovat jistou dávku roztomilosti a harmonické melodičnosti. Vysloveně "provozní linky" se i přes úctyhodně široké spektrum vybraných desek opravdu nedočkáte.

Z těch zasněných, melodických a hodně pozitivních tracků bychom rozhodně měli zmínit Markyho a XRS společné kousky Misto Quenteve (VIP Mix) a Butterfly (Craggz & Parallel Forces Remix), které zároveň reprezentují Markyho a XRS vlastní label Innerground. V případě té první si Marky snad lepší úvod pro svůj set ani vybrat nemohl. K atmosférickým vrcholům tohoto mixu rozhodně patří také zpívané skladby projektů Chase & Status (Love's Theme) a Artificial Intelligence (Movin' On). Asi nejvíc jsem si přesto oblíbil track Together od Matta Greshama a jeho projektu Logistics, který svojí parádní basovou linkou připomíná hitovku Move On dvojice Seba & Paradox a ukazuje tak label Hospital v tom nejlepším světle. Drsnější pasáž setu pak tvoří ostré tribal prasárničky v podání pětice DJ Zinc (Creepa), Sub Focus (X-Ray), Craggz & Parallel Forces (Flatfoot), Spirit (Siren) a trochu překvapivě i pan XRS (A Mosca). Celkem pobaví i Markyho scratchování během další vypalovačky DJe Zinca (Drive By Car ve VIP mixu) s excelujícím MC Eksmanem anebo skladby projektu Influx UK (97 Moody). Závěrem pak příjemně překvapí chytlavá zpívánka Jenny G (Don't Burry) připomínající zvuk ranné tvorby projektu Breakbeat Era (Roni Size & DJ Die & Leonie Laws). Závěrečným liquid-funkovým bonbónkem od Shy FX, nazvaným Plastic Soul, se s námi ale DJ Marky už bohužel loučí.

DJ Marky si vybral hned několik zaručených bomb od osvědčených producentů (včetně sebe sama), šanci však dal také několika méně známým jménům (Chase and Status, Craggz and Parallel Forces), od nichž se v budoucnu pravděpodobně dočkáme velkých věcí. K tomu si připočtěte různorodou kombinaci všech možných odnoží d'n'b, fakt, že většina tracků na této kompilaci by měla být doposud nevydána, Markyho jedinečný cit pro atmosféru a na světě je kompilace, kterou vám prostě nemohu nedoporučit. Příjemný poslech.

Hodnocení: 85 %

Bingo Sessions Vol. 2 Mixed by DJ Marky
Bingo Beats 2005
http://www.bingobeats.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016