RECENZE

 

Recenze: Get Salted Volume 1 mixed by Miguel Migs

Jak jen to ten Miguel Migs dělá, že se mu povede vše, na co jen sáhne? Nevěříte? Přesvědčit se můžete skrze jeho aktuální mixovanou kompilaci Get Salted Volume 1, která naprosto vystihuje Miguelův producentský i djský rukopis. Vyšla na jeho vlastním labelu Salted Music a její recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Jeho rozsáhlá diskografie v sobě zahrnuje přes sto nejrůznějších releasů pro renomované labely Naked Music, Yoshitoshi, NRK, Transport, Om Records anebo Defected. Pochlubit se může i nespočtem vynikajících kompilací, mixů a úctyhodně bohatou remixérskou tvorbou. To vše je výsledkem tvrdé práce Dje, muzikanta a producenta v jedné osobě - Miguela Migse, kterého můžete znát také pod pseudonymem Petalpusher anebo v rámci projektů Li'sha, Li'sha Project, Migs And Jelly, Nightsource či Summer Transport. Aby toho nebylo málo, Mr. Migs svým zábavným Djingem oblažuje takřka celý svět a aktivně se věnuje i svému vlastnímu labelu Salted Music.

Právě na něm v současnosti vychází velmi příjemná kompilace Get Salted Volume 1, skrze kterou se Miguelovi podařilo definovat vše, co má na house music tak rád. On sám vyrůstal na reggae, soulu, rocku, jazzu a hip-hopu a na jeho hudbě je to znát. Vliv všech těchto žánrů se v jeho tvorbě výrazně projevuje, ať už to jsou soulové vokály, rozličné jazzové prvky, vybrnkávání kytar či precizně naprogramované beaty a perkuse. Miguelova tvorba, to je harmonické souznění moderních kompozičních technologií a klasických nástrojů. Sám si skládá texty a sám také zvládá některé základní nástroje (kytara, basa, perkuse a klávesy). V jeho skladbách však kromě nich často zaslechnete také nejrůznější saxofony, trumpety, flétny, najazzlé piano a spoustu dalších úžasných nástrojů včetně toho snad nejkrásnějšího - lidského hlasu.

Na Get Salted Volume 1 naleznete 16 pohodových tracků nesoucích se především v rytmech kvalitního deep, soulful & funky houseu nijak zběsilého tempa. Místy Miguel neodolal a mezi své obvyklé ingredience přimíchal i trochu poctivého old-school disca, ale jinak má hlavní slovo jen a jen house. Autor opět vystavuje na obdiv svoji vášeň pro soul, jazz a funk a opět tak činí s lehkostí a umem sobě vlastním. Miguel si dal hodně záležet, aby tato kompilace zněla maximálně přirozeně, harmonicky a pokud možno pozitivně. Povedlo se. Můžete s ní vstávat, můžete s ní uléhat, pracovat, souložit, cestovat, hodí se opravdu na cokoliv. K vytvoření smyslné a maximálně euforické atmosféry přispěla celá řada více i méně známých interpretů jako Kings Of Tomorrow (Thru), Sean Dimitrie Feat Tim Fuller (So Hot), The Sunburst Band (We Will Turn You On), Special Interest (Like This), Orange Muse (Keep The Funk Alive) anebo Chuck Love (Keep The Funk Alive, Spread The Love). Poslední jmenovaný patří v současnosti mezi asi ty vůbec nejzajímavější interprety Miguelova labelu Salted Music. Snad proto poctil Miguel Migs právě jeho dva tracky svými výbornými a hlavně doposud nevydanými remixy. Z Miguelových remixérských kolegů se dále vyznamenali třeba Joey Negro (ten se ovšem vytáhl i coby producent se svojí partou The Sunburst Band), Andy Holder či britské duo Swag. Ačkoliv všechny skladby obsažené na tomto disku mají posluchačům co nabídnout, přeci jenom se zde vyskytuje pár perel, které ty ostatní trochu převyšují. Mezi ně rozhodně patří nádherná záležitost od The Realm & V - One Chance v The Realm House mixu, která mi svým soulově-jazzovým nábojem hodně připomíná pány Kevina Hedge & Joshe Milana aka Blaze anebo The Little Big Band Feat Simon Green - If You Don't Know Me By Now.

V slunném San Francisku, odkud Miguel Migs pochází, musí být ve společnosti tak příjemné hudby opravdu krásně. Hodně vokálů, spousta instrumentálně zajímavých vyhrávek, celý mix pěkně šlape, působí celistvě a jen stěží na něm naleznete nějaká výrazně slabší místa. To ale není vůbec žádné překvapení, protože od Miguela Migse zkrátka žádné zklamání ani slabota opravdu nehrozí. Příjemný poslech.

2005 - Salted Music

www.miguelmigs.com
www.saltedmusic.com

Hodnocení: 85%


 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016