RECENZE

 

DVD recenze: Madonna – I'm Going to Tell You a Secret

Vůbec první live CD Madonny doprovázené DVD se stejnojmenným dokumentem a ještě "tajemství" navrch? A to jste si mysleli, že už několik let od knihy Sex před námi žádná tajemství nemá.

 

"Nestačí lidem otevřít oči, je třeba ukázat jim cestu."

CD: Je to jiná Madonna. Nahou rebelku šokující sexuálně explicitními výjevy vystřídala uvědomělá matka. Šokuje však stále. Dala se totiž na politiku. Z prostého audio záznamu, který zachycuje momentky z Madonnina předchozího turné Re-Invention (neplést s aktuálním Confessions) z roku 2004, to ale nepoznáte.

Čtrnáct tracků nadupaných moderním elektronickým zvukem. Staré dobré hity zastupuje jen Vogue, Like a Pratet, Into the Groove a Holiday. Přičemž kromě Vogue jsou zremixované skoro k nepoznání. Z nových jsou tu prakticky všechny vydané do roku 2004 - Music, Nobody Knows Me, Die Another Day, American Life, Hollywood

Je to třeskutá show nabitá energií, ale pokud máte rádi Madonnu především za to, co dělala na přelomu 80. a 90. let, není tak úplně pro vás. Když se totiž v souvislosti s Madonnou mluví o elektronice, jsou to hlavně popem znásilněné samply a vokál prohnaný vokodérem. Obojí může za chvíli lézt krkem.

DVD: Mnohem zajímavěji proto hudba působí v kombinaci s obrazem. Madonnina show je uměleckou instalací, obrovským vizuálním zážitkem, dech beroucí senzací. Jenže DVD není čistě jejím záznamem. I’m Going to Tell You a Secret je dokument režírovaný Jonasem Akerlundem (pro Mobyho udělal video k Porcelain, pro Smashing Pumpkins Everlasting Gaze a pro U2 Beautiful Day).

Nese se v duchu svého kdysi senzačního předchůdce lakonicky pojmenovaného S Madonnou v posteli. Přesně jako tenkrát, jsou různá koncertní vystoupení rozsekána podle jednotlivých písniček do několika minutových sekvencí. Odděluje je "deníček", ve kterém Madonna dává show dohromady, píše básničky svým blízkým, komanduje tanečníky, rozdává filozofické rozumy a vůbec se chová jako mistr světa (zajímavou perličkou je její návštěva Izraele).

Z pozice producentky dohlédla na to, abyste viděli to, co ona chce. Není to zrovna objektivní dílko. Zato je moderně pojaté. Naprosto plynulá kombinace avantgardní videoprojekce a dynamicky střiženého hudebního klipu. Výsledek připomíná nezávislé filmové experimenty mladých intelektuálů z New Yorku. Pokud je vám to málo, jako bonus můžete mít Guye Ritchieho, Alana Moora, Iggy Popa, Gwyneth Paltrowovou a princeznu Leiu.





Hodnocení: 80% (hudba i dokument) 

I’m Going to Tell You a Secret
Warner Music 2005 / USA 2005
režie: Thomas Akerlund
www.madonna.com, www.warnermusic.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016